Една емблематична за българската кухня манджа ...
Аз я готвя за първи път и трябва да призная ... голяма грешка ...
Вкусно,сочно,доматено с кюфтета ... невероятно вкусно ... опитайте и Вие !
За кюфтетата:
Кайма - 500 гр.
Лук - 1 бр.
Хляб - 1 филия
Яйце - 1 бр.
Магданоз
Чубрица
Сол
Брашно за овалване
За соса:
Домати - 5 бр.
Лук - 2 бр.
Чушки - 3 бр.
Моркови - 3-4 бр.
Картофи - 3-4 бр.
Брашно - 1 с.л.
Олио
Сол
Захар
Червен пипер
Черен пипер
Магданоз
Първо замесвам каймата.За целта в купа слагам смляното месо, добавям ситно нарязания лук,отцедената филия хляб /малко преди това накиснат във вода/,яйцето и подправките.Замесвам каймата и я оставям в хладилника да постои,за около 30 мин.
След това оформям кюфтета,овалвам ги в брашно и пускам в кипяща вода за 5 мин.Готовите на този етап кюфтета отцеждам и оставям на страна докато направя соса.
Започвам соса ... за целта първо запържвам нарязания на дребно лук,морковите и чушките.Когато поомекнат добавям рендосаните домати,сол и вода.Когато заври добавям и нарязаните на кубчета картофи,всички избрани подправки и при необходимост още малко вода.
Когато заври отново изключвам котлона.Всичко е готово за прехвърляне в тавата.
В тава сипвам половината от доматения сос,редя кюфтетата и заливам с останалата част домати.Добавям разбитото в малко вода брашно и разбърквам всичко внимателно.
Покривам с фолио и слагам да се досготви в предварително загрята фурна на 200°.
Когато извадя вкусотията от фурната поръсвам с магданоз.Да Ви е сладко :)
ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:
2bechef - готвя с удоволствие за любими хора
Няма коментари:
Публикуване на коментар