вторник, 27 март 2018 г.

КОЗУНАЧЕНИ МЪФИНИ С ШОКОЛАД

Лесни за приготвяне ,много сладки и шарени козуначени мъфини...


Брашно - 250 гр.
Захар - 130-150 гр.
Масло - 100 гр.
Прясно мляко - 60 мл.
Суха мая - 7 гр.
Яйца - 2 бр.
Есенция ром - 2 бр.
Шоколадови пръчици - 50 гр.


Затоплям леко млякото и разтварям в него маята с 1 с.л. от захарта,оставям на страна.
Разбивам яйцата с останалата захар.
В голяма купа пресявам брашното,правя кладенче и добавям млякото с маята,мекото масло,яйцата със захарта,есенцията ром и шоколадовите пръчици.Разбърквам всичко до еднородна,гъста кексова смес.Оставям 30-40 мин. да почине и после от сместа сипвам във формички за мъфини (аз слагах по 1,5 с.л.).Пека ги в предварително загрята фурна на 190 за 16-20 мин.



ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 


понеделник, 26 март 2018 г.

БАНИЦА С ПРАЗ,ГЪБИ И ЧУШКИ

Постно,лесно и много вкусно ;)


Кори за баница - 400 гр.
Праз - 2 бр.
Гъби - 300 - 400 гр.
Чушки - 4-5 бр.
Червен пипер
Чубрица
Сол
Олио

Режа праза,чушките и гъбите,запържих ги в малко мазнина.Добавих малко вода и сложих капак,да се задушат.Когато водата се изпари овкусявам и махам от котлона.




Когато плънката изстине започвам с навиването на баницата.
За целта взимам една кора,намазвам я с олио,отгоре слагам втора кора,също намазнявам,поръсвам от плънката и навивам на руло,а след това на охлюв :)
Така процедирам до изчерпване на корите и плънката.
Ако не искате баницата да е вита,направете я на пурички.
Баницата пека в предварително загрята фурна на 190 до зачервяване.


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 



сряда, 21 март 2018 г.

ПОСТНИ КАРТОФЕНИ КЮФТЕТА С ГЪБИ НА ФУРНА

Много вкусни и лесни за приготвяне ... здравословни и идеални за постите,не се чудете - направете ги ;)


Картофи - 6 бр.
Гъби - 8-10 бр.
Лук - 1 бр.
Карфиол - 4-5 розички
Броколи - 3-4 розички
Олио
Сол
Чубрица

В малко мазнина запържвам нарязаните на дребно лук и гъби,когато лука поомекне добавям и наситнените броколи и карфиол.Овкусявам с избраните подправки,готвя още няколко минути и махам от котлона.Оставям на страна да се охладят.

Измивам картофите и ги слагам да се варят.


Сварените картофи беля и намачквам,добавям гъбите със зеленчуците,разбърквам и при необходимост доосолявам.


От тази смес с намазнени ръце оформям кюфтета и ги редя в тава,покрита с хартия за печене.
Пека ги в предварително загрята фурна на 200 на вентилатор за около 20-25 мин. или до златисто.




ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 



понеделник, 12 март 2018 г.

КОЗУНАЦИ

Няма по-хубаво от това,цялата къща да ухае на домашни козунаци ... ароматни,пухкави и много сладки...


Яйца - 4бр. 
Захар - 200гр.
Прясно мляко - 230гр.
Олио - 80мл.
Мая - половин кубче
Брашно - 700гр.
Ванилова захар - 1бр.
Есенция ванилия - 1 бр.
Един жълтък и 1ч.л. пр.мляко за намазване
Стафиди
Локум - 1 оп.

В купа сипвам малко затоплено прясно мляко и разтварям маята с 1ч.л. захар и 3ч.л. брашно.Разбърквам до получаване на каша и оставям настрана.Загрявам останалото мляко (но да не кипва) и сипвам захарта,бъркам до пълното и разтопяване.В друга купа разбивам яйцата с ваниловата захар,ваниловата есенция и олиото.Към вече шупналата мая добавям млякото с разтворената в него захар.


Пресявам брашното и постепенно сипвам яйцата,сместа с маята,бъркам с миксер (използвам бъркалките за тесто) до получаване на меко тесто.
Полученото тесто изсипвам върху набрашнен плот и доомесвам на ръка,а след това го оставям да втасва.За по-бързо го оставих в предварително загрята фурна,не твърдя,че е правилно,но върши работа...
  
   

Когато тестото удвои обема си отново го размесвам и прегъвам няколко пъти,отново го оставям на топло да втасва.



Когато тестото отново удвои обема си вече е време за оформяне...


От това количество аз направих два козунака,като разделих тестото в съотношение 2:1 (защото едната форма ми е по-малка от другата).И за двете форми процедирах с тестото по един и същ начин,а именно сплетох го на плитки.
Всеки фитил на плитката намазах малко с олио и напълних с нарязан на кубчета локум и стафиди.



Двете сплетени плитки разпределям във формите,покрити с хартия за печене и отново,за тряти и последен път оставям да втасват.
Когато оформените козунаци са втасали ги намазвам с разбит жълтък с малко пр.мляко,поръсвам със захар,стафиди и локум.




Пека козунаците в предварително загрята фурна на 160-170 градуса 40-60м,зависи.На мен ми отне 50м.,като след първите 20м покрих козунаците с фолио,за да не изгорят.




ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 



    

неделя, 11 март 2018 г.

ДОМАТЕНА СУПА С КАЙМА И ФИДЕ



Понякога какво ли не ми ражда главата...а иначе супата се получи доста добре,особено за любителите на каймата...опитайте я и Вие,няма да съжалявате

Лук - 1 бр.
Морков - 1 бр.
Картофи - 2 бр.
Кайма - 300-400 гр.
Фиде - 1-2 топки
Доматено пюре - 200-250 гр.
Олио
Червен пипер
Черен пипер
Чубрица
Сол

В малко мазнина запържвам нарязания на кубчета лук и рендосания морков.Когато лука стане прозрачен добавям и каймата,разбърквам почти постоянно,за да не стане на големи парчета каймата ... целта е да стане на трохи...Когато и каймата се позапържи добавям нарязаните на кубчета картофи,доматеното пюре,сипвам вода и оставям да се готви на намален огън.
Когато картофите са сварени добавям фидето и овкусявам с избраните подправки.При необходимост доливам още вода.Готвя супата до готовнос на фидето.


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 



понеделник, 5 март 2018 г.

ТОПЛА САЛАТА С ГЪБИ,БОБ И НАХУТ

Днес Ви предлагам една много лесна и засищаща топла салата.Естествено може да послужи като гарнитура или вечеря.Аз се влюбих в нея...опитайте я...


Нахут от консерва - 1 бр. от 400 гр.
Маслен боб от консерва - 1 бр. от 400 гр.
Лук - 2 бр.
Гъби печурки - 10 бр.
Олио
Сол
Чили

Отварям консервите,изсипвам ги в гевгир и ги оставям да се отцедят.
През това време режа лука и гъбите на филийки.Слагам ги в дълбок тиган с малко загрята мазнина.


Запържвам до готовност на гъбите и добавям отцедените консерви боб и нахут.Овкусявам с малко сол и чили ( за тези.които обичат пикантно или с други подправки по Ваш избор ),разбурквам няколко минути и сме готови :)

ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ                                                              ВЪВ FACEBOOK:

                          2bechef - готвя с удоволствие за любими хора