Няма по-хубаво от това,цялата къща да ухае на домашни козунаци ... ароматни,пухкави и много сладки...
Яйца - 4бр.
Захар - 200гр.
Прясно мляко - 230гр.
Олио - 80мл.
Мая - половин кубче
Брашно - 700гр.
Ванилова захар - 1бр.
Есенция ванилия - 1 бр.
Един жълтък и 1ч.л. пр.мляко за намазване
Стафиди
Локум - 1 оп.
В купа сипвам малко затоплено прясно мляко и разтварям маята с 1ч.л. захар и 3ч.л. брашно.Разбърквам до получаване на каша и оставям настрана.Загрявам останалото мляко (но да не кипва) и сипвам захарта,бъркам до пълното и разтопяване.В друга купа разбивам яйцата с ваниловата захар,ваниловата есенция и олиото.Към вече шупналата мая добавям млякото с разтворената в него захар.
Пресявам брашното и постепенно сипвам яйцата,сместа с маята,бъркам с миксер (използвам бъркалките за тесто) до получаване на меко тесто.
Полученото тесто изсипвам върху набрашнен плот и доомесвам на ръка,а след това го оставям да втасва.За по-бързо го оставих в предварително загрята фурна,не твърдя,че е правилно,но върши работа...
Когато тестото удвои обема си отново го размесвам и прегъвам няколко пъти,отново го оставям на топло да втасва.
Когато тестото отново удвои обема си вече е време за оформяне...
От това количество аз направих два козунака,като разделих тестото в съотношение 2:1 (защото едната форма ми е по-малка от другата).И за двете форми процедирах с тестото по един и същ начин,а именно сплетох го на плитки.
Всеки фитил на плитката намазах малко с олио и напълних с нарязан на кубчета локум и стафиди.
Двете сплетени плитки разпределям във формите,покрити с хартия за печене и отново,за тряти и последен път оставям да втасват.
Когато оформените козунаци са втасали ги намазвам с разбит жълтък с малко пр.мляко,поръсвам със захар,стафиди и локум.
Пека козунаците в предварително загрята фурна на 160-170 градуса 40-60м,зависи.На мен ми отне 50м.,като след първите 20м покрих козунаците с фолио,за да не изгорят.
ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:
2bechef - готвя с удоволствие за любими хора