събота, 29 декември 2018 г.

ЛЕСНА БАКЛАВА НА ОХЛЮВЧЕТА

Моята първа баклава... сладка, сладка, сладка... направена за празник, но ще бъде повторена и за делник. Опитайте и Вие!


Фини кори за баница - 1 оп. от 500 гр.
Масло - 150 гр.
Орехи /натрошени / - 1 и 1/2 ч.ч.
Пшеничен грис - 1/2 ч.ч.

Захар - 1 кг.
Вода - 1 л.
Ванилова захар/ванилия - 2 бр.
Лимонов сок - от 1/2 лимон

!!! 1 ч.ч. = 250 мл.!!! 

Слагам водата на котлона и преди да заври добавям захарта, бъркам,докато се разтопи.Когато заври добавям ваниловата захар /нямах чиста ванилия/ оставям за около 5 мин. След това добавям лимоновия сок и махам захарния сироп от котлона.Оставям го да се охлади / аз го оставих на терасата /.
Захващам се с корите...
Слагам една кора,намазвам я с разтопено масло.Отгоре слагам втора - отново намазвам с масло,поръсвам с грис /по 1 с.л./ и с орехи /на око/.След това навивам на руло, като започвам от по-късата страна.
От "рулото" режа що годе еднакви по големина парчета.Аз направих по 8 бр.Получените мини рулца вниманието прехвърлям в тава, като ги редя с пълнежа нагоре.
Така процедирам с всички кори или докато не се запълни тавата.


Аз запълни тава с диаметър 30 см.,като ми останаха три кори :)
С останалото масло намазвам получилите се охлювчета и ги слагам в предварително загрятата фурна.
Пека баклавата на 160° за около 30 - 40 мин. или до златисто.


Изпечените кори веднага заливам със студения захарен сироп.


Оставям баклавата да престои, за да се напои добре със сироп. Колкото по-дълго престои, толкова по-сочна и хубава става.
Аз я направих на 23.12 и за Коледа беше невероятна!



ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK :

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 





вторник, 18 декември 2018 г.

МРАМОРНИ МАСЛЕНИ СЛАДКИ



Пудра захар - 1 ч.ч.
Масло / маргарин - 200 гр.
Есенция ванилия или ром - 1 бр.
Брашно - 2 и 1/2 ч.ч.
Яйце - 1 бр.
Хранителна боя - по желание

В купа смесвам 2 ч.ч. брашно и пудрата захар.Добавям мекото масло,нарязано на кубчета и разтривам с ръце до получаване на маслени трохи.След това добавям яйцето и есенцията ром,разбърквам за кратко,добавям останалото количество брашно и замесвам маслено тесто.
Разделям тестото на толкова топки,колкото цвята искам да имат сладките. Втози случай аз направих три - две от тях оцветих, а една не, но естествено може и да не ги оцветяват с бои, а само с какао./Правила съм и двуцветни,в този случай съответно тестото разделих на две частни и оцветих едната/
След това всяка топка увивам в стреч фолио и оставям в хладилник за около час.


Охладеното тесто накъсвам на парчета в голяма купа и смесвам всичко След това разделям на две, а от всяко парче оформя руло. Увивам ги отново в стреч фолио и слагам във фризера за 15 - 20 мин.Когато масленото тестото е охладено се реже по-добре :)
От охладените рула режа бисквитки с еднакъв размер,редя ги в тава, предварително покрита с хартия за печене.





Пека ги в загрята фурна на 180° за 12 - 15 мин.
Изпечените сладки оставям добре да се охладят, а ако остане нещо от тях :) ги съхранява в кутия,с няколко парченца ябълка на дъното.



ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK :

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 


събота, 15 декември 2018 г.

2be...ПИКАНТНО ПИЛЕ ЛЮТИКА

За първи път правя тази вкусна гозба, но не и за после!Това е моя прочит на една вече любима рецепта!


Пилешко долно бутче - 1 кг.
Праз лук - 3 стръка
Домати консерва - 2 бр. белени
Чесън - 3 - 4 скилидки
Печени червени чушки - 1 буркан белени
Червен пипер
Чубрица
Сол
Чили
Магданоз
Сирене

Нарязвам праза и го запържвам в малко мазнина. След това добавям нарязаните чушки и домати.Добавям чесъна и 1 ч.ч. вода,овкусявам и оставям да покъкри.След няколко минути махам от котлона.Бутчетата минавам леко на тиган с мазнина.



Изсипвам доматения сос в тава, а отгоре нареждам месото. Пека в предварително загрята фурна на 220° до готовност на пилето.Сервирам топло поръсено с наситнен магданоз и натрошено сирене.
Получи се невероятна пикантна вкусотия.За който не е в режим ... може и топла питка...



ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK :

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 




понеделник, 10 декември 2018 г.

НАПУКАНИ КАКАОВИ СЛАДКИ С БЯЛ ШОКОЛАД



Меко масло - 100 гр.
Захар - 150 гр.
Яйца - 3 бр.
Бакпулвер - 1 бр.
Какао - 50 гр.
Канела - 1 ч.л.
Бял шоколад филиран/капки - 50 гр.
Брашно - 360 гр.
Пудра захар за овалване


Разбивам захарта с мекото масло.След това добавям едно по едно яйцата.Разбивам и малко по малко добавям брашното с какаото,канелата и бакпулвера. Накрая слагам и парченцата бял шоколад - аз сложих 50 гр. филиран бял шоколад, но за следващата доза ще увелича количеството.


Получава се меко тесто, което увивам в стреч фолио и слагам в хладилника за около час.
От охладеното тесто оформям малки топчета, овалвам ги хубаво в пудра захар и ги редя в тава, покрита с хартия за печене.


Пека сладките в предварително загрята фурна на 180 ° за 14 - 15 мин.

За да останат меки сладките ги съхранявам в кутия, като на дъното слагам 1 - 2 малки парчета ябълка.


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK :

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 



понеделник, 3 декември 2018 г.

ШАРАН - ПИТКА ЗА НИКУЛДЕН

Когато Никулден чука на врата, мятайте шарана в тавата :) и питка, и питка....


Прясно мляко - 300 мл.
Суха мая - 1 бр. или 1/2 кубче
Яйца - 1 бр.
Брашно - 500 - 600 гр.
Сол - 1 ч.л.
Захар - 1 ч.л.
Масло - 50 гр.

Жълтък - 1 бр.
Червен пипер
Сусам
Маслина - 1 бр.

В леко затопленото мляко слагам маята и захарта. Оставям за няколко минути, да се разтвори и добавям яйцето,и разтопеното масло.
В голяма купа пресявам брашното със солта, правя кладенче и малко по малко добавям от млечната смес с маята.Замесвам тестото и го оставям да престои  30 - 40 мин.
Отпочиналото тесто разделям на две части. От едната правя тялото на шарана, а от другата - опашка, перка, хриле и люспи.
Тялото правя, като  едната топка тесто резточвам в леко елипсовидна форма.
След това оформям два триъгълника, които от едната страна набраздявам с нож / един по-голям и един по-малък / - съответно за горна и долна перка.
Опашката оформям като разточвам малко тесто - на кръгче. От него изрязвам триъгълник, който махам, а останалата част слагам за опашка.
След това, претривам между пръстите малко тесто, правя две фитилчета,едното го поставям така, че да се оформи главата, а другото в началото на опашката.
Останалото тесто разточвам на тънко и с помощта на капачка от минерална вода изрязвам кръгчета - люспи.Кръгчетата редя върху тялото на рибата, като започвам от опашката.Редя кръгчетата,като ги застъпвам, защото при втасването, а после и при печенето се разместват.
За устата правя разрез на главата,а за око слагам едно кръгче отрязано от маслинката.


Оставям на топло за 30 - 40 мин.
След това намазвам цялата риба - без фитилчетата с разбития жълтък.Когато намажа всичко към останалия жълтък добавям червен пипер и намазвам и фитилите. Перките и опашката поръсвам със сусам.
Пека питката в предварително загрята фурна на 180 ° до говност.



ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK :

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора