понеделник, 31 октомври 2022 г.

ШОКОЛАДОВО РУЛО С БИСКВИТИ



Бисквити - 300 гр.

Какао - 15 гр.

Ванилова захар - 1 бр

Масло - 50 гр.

Прясно мляко - 100 мл.


Маскарпоне - 200 гр.

Цедено кисело мляко - 2 с.л.

Пудра захар - 1 - 2 с.л.

Течен шоколад - 3 с.л.


Смилам бисквитите в чопъра,добавям към тях какаото и захарта с ванилията - разбърквам.

Прибавям разтопеното масло,разбърквам и сипвам половината от млякото.

Отново разбърквам и сипвам останалата част от млякото.

Получава се лепкаво "тесто",което увивам във фолио и слагам в хладилника за около 30 - 40 мин.

Охладената бисквитена смес разточвам в правоъгълна форма, намазвам с течен шоколад, а върху него разпределям крема с маскарпоне.



Крема направих като смесих маскарпонето с киселото мляко и пудрата захар.

След това навивам на руло,увивам в стреч фолио и оставям добре да се охлади - може и за цяла нощ.

Декорацията е по Ваш избор  аз залях с разтопен шоколад.


ТАЗИ И ДРУГИ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2BECHEF-ГОТВЯ С УДОВОЛСТВИЕ ЗА ЛЮБИМИ ХОРА 

неделя, 30 октомври 2022 г.

МИНИ КРЕНВИРШКИ С БУТЕР ТЕСТО



Бутер тесто - 400 гр.

Кренвирши - 4 - 5 бр.

Жълтък - 1 бр.


Режа всеки кренвирш на три равни части.Всяка част разрязвам и по дължина. 

Бутер тестото режа на ленти с ширина,отговаряща на дължината на кренвиршите.

Слагам кренвирш в началото на лентата тесто и навивам на руло,когато краят се застъпи - отрязвам. 

Така процедирам докато продуктите свършат.



Редя кренвиршките в тава покрита с хартия за печене и ги намазвам с разбит жълтък. 

Пека в предварително загрята фурна.

петък, 28 октомври 2022 г.

КЕДЖЪРИ



Яйца - 3 бр.

Филе бяла риба без кожа - 500 гр.

Пресен лук - 1 връзка

Люта чушка - 1 бр.

Грах - 300 гр.

Дафинов лист

Сварен ориз - колко ?

Куркума 

Кориандър

Сол

Олио/зехтин 

Слагам яйцата да се варят - желателно е да останат рохки.

В не много дълбок тиган сипвам вода,добавям малко сол и няколко дафинови листа.Когато заври слагам рибата.

В уок тиган запържвам нарязаните лук и чушка,прибавям и грахта.

Овкусявам с куркума и малко кориандър.

След това добавям ориза,разбърквам,слагам и сварената риба,която е предварително отцедена.

Разбърквам внимателно всичко,за да запазя парчетата риба и,ако е необходимо доовкусявам със сол.

Отгоре нареждам нарязаните, сварени яйца и поръсвам с пресен лук,а по желание може и с магданоз.

четвъртък, 27 октомври 2022 г.

САЛАТА С ГРИЛОВАНИ ТИКВИЧКИ И ПИЛЕ



Тиквички - 2 бр.


Пилешко филе - 200 гр.


Царевица - 1/2 консерва


Сирене - 100 гр.


Зехтин


Червен лук - 1/2 гл.


Чесън - 1 скилидка


Лимон


Горчица


Сол



Тиквичките режа на ленти по дължина и минавам на грил тигана. Пилешкото месо режа на малки парченца и запържвам до златисто в малко мазнина. 


В голяма купа слагам нарязаните на кубчета гриловани тиквички,месото,царевицата и натрошеното сирене. 


Овкусявам салатата с дресинга,който се приготвя по следния начин :  наситнявам червения лук и чесъна,добавям зехтин, лимонов сок,горчица,сол,1 ч.л. оцет и блиндирам всичко.

вторник, 25 октомври 2022 г.

ПИЛЕ ПАПРИКАШ ПО ШОПСКИ



Пилешко филе - 500 гр.

Лук - 3 - 4 глави

Чушки - 7 - 8 бр.

Патладжан - 1 бр.

Домат - 1 бр.

Олио 

Сол

Черен пипер 

Червен пипер 


В малко мазнина запържвам нарязаните на кубчета глави лук и пилето - нарязано на хапки.Когато пилето побелее слагам нарязаните на дребно чушки,патладжан и домат.Разбърквам слагам сол и червен пипер,сипвам малко вода и оставям да се готви на умерен огън,като периодично разбърквам.

Сервирам поръсено с магданоз.


понеделник, 24 октомври 2022 г.

СУПА С ТИКВИЧКИ




Тиквички - 2 бр.

Моркови - 2 бр.

Праз лук - 1 стрък

Брашно - около 2 с.л.

Чесън - 2 скилидки

Сол

Бульон

Прясно мляко - 300 мл.

Копър


В  малко мазнина запържвам нарязаните на дребно моркови и праз лук.Когато поомекнат добавям и нарязаните на малки кубчета тиквички.Готвя няколко минути и добавям брашното.Разбърквам, доливам около 300 мл. вода,прибавям наситнения чесън,бульона и малко сол.Готвя до готовност на зеленчуците, като почти през цялото време бъркам.

След това сипвам млякото и при необходимост добавям още сол.
След няколко минути махам от котлона.
По желание може да добавите наситнения магданоз сега,а може и индивидуално - при сервиране.

събота, 22 октомври 2022 г.

БАНИЧКИ С ПРАЗ


Фини кори за баница - 500 гр.

Праз - 3 - 4 стръка

Яйца - 4 бр.

Сирене - 100 - 150 гр.

Кисело мляко - 4 - 5 с.л.

Щипка сода

Олио


Първо приготвям плънката:

Режа праза на дребно,слагам го в тиган с малко мазнина и го запържвам до полуготовност. Махам лука от котлона и го оставям да се охлади.

Към изстиналия праз добавям натрошеното сирене, киселото мляко, три от яйцата и щипка сода.

Взимам една кора,поръсвам с малко олио,отгоре слагам втора кора - отново поръсвам с малко олио.Разпределям от плънката,навивам (широката част) на руло,а след това рулото на "охлюв". Получената баничка слагам в тава,покрита с хартия.Така процедирам до изчерпване на продуктите. 

Когато съм навила всички кори,намазвам баничките с  осталото яйце разбито с малко кисело мляко. 

Пека в предварително загрята фурна на 190 ° до готовност.

четвъртък, 20 октомври 2022 г.

КАЛУГЕРКА




Яйца - 6 бр.

Захар - 300 гр.

Брашно - 250 гр.

Бакпулвер - 1 бр.

Ванилия - 1бр.

За сиропа:

Вода - 300 мл.

Какао - 2 с.л.

Захар - 300 гр.

Масло - 70 гр.

Кокосови стърготини за поръсване 


Разбивам яйцата със захарта.Прибавям брашното с бакпулвера и ванилията.Разбърквам и изсипвам сместа в намаслена и набрашнена тава.
Пека в предварително загрята фурна на 180° до готовност. 

След това оставям да се охлади.

Когато кексът е изстинал го надупчвам и заливам със сиропа.Оставям го за около два часа и преди сервиране поръсвам с кокосови стърготини. 




Сиропа направих по следния начин :  слагам водата със захарта на котлона и бъркам докато не се разтвори.След това добавям какаото,разбърквам отново и накрая слагам маслото.





неделя, 9 октомври 2022 г.

КЕКС "ЗЕБРА"




Яйца - 3 бр.
Захар - 1 ч.ч.
Олио - 1/2 ч.ч.
Кисело мляко - 1 ч.ч.
Брашно - 2 и 1 /2 ч.ч.
Бакпулвер - 1 бр.
Какао - 2 с.л.
Сода за хляб - 1 щипка
Есенция ром - 1 бр.

В купа разбивам яйцата със захарта,след това добавям олиото,киселото мляко смесено със содата и есенцията ром.
Смесвам всичко и малко по малко добавям брашното с бакпулвера.
Отделям една част от сместа и към нея добавям какаото.
Тук идва и най-важната част от приготвянето на кекса,а именно поставянето на пластовете,за да се получи "зебровата" шарка.
За целта взимаме една лъжица от бялата кексова смес и я поставяме в средата на формата ( тавата ) в която ще печем.
После гребвам една лъжица от кафявата смес и я изсипвам в средата на бялата.След това отново от бялата,след това отново от кафявата смес и така редувам до изчерпване на смесите.
Пека кекса в предварително загрята фурна на 180° - 190° за около 40 мин. или до готовност.



четвъртък, 6 октомври 2022 г.

МАЧКАН БОБ С НАДЕНИЦА



Червена чушка - 1 бр.

Зелена чушка - 1 бр.

Лук - 1 бр.

Наденица - 2 бр.

Чесън - 3 скилидки 

Боб консерва - 

Масло

Сол


Хляб

Зехтин

Сол

Червен пипер 

Черен пипер 

Чубрица 


Пресен лук - 2 стръка

Магданоз - 1/3 връзка

Малко лимонов сок

Зехтин/олио 


Първо се захващам с хрупкавия хляб.

За целта накъсвам филиите хляб на парчета,слагам ги в тава покрита с хартия за печене и поръсвам със зехтин и избраните подправки,разбърквам с ръце и слагам да се пекът за около 8 - 20 мин в предварително загрята фурна на 180°.

След това ги изваждам от фурната и оставям на страна.

В сух тиган запържвам наденицата,нарязана на кубчета.

Изваждам готовата наденица от тигана и в друг тиган с мазнина запържвам нарязаните на кубчета лук и чушки.Добавям малко вода и готвя за няколко минути - да омекнат.След това прибавям половината от отцедения боб и рендосания чесън и с преса за картофи намачквам всичко.

Добавям нарязания на кубчета домат и останалата част от боба.Овкусявам със сол и пушен червен пипер,слагам маслото, разбърквам и след няколко минути махам от котлона.

В купата на пасатора слагам наситнените пресен лук и магданоз, лимоновия сок,олиото и пасирам до получаване на еднородна смес.

Сервирам боба,като подреждам отгоре от хлебните парчета и поръсвам с магданозеното олио.

Аз използвах червен боб - с такъв разполагах,но с бял би било по-приятно за окото :)