четвъртък, 29 ноември 2018 г.

ЧУШКИ С ЯЙЦА И СИРЕНЕ



Червени чушки - 6 - 7 бр. големи
Пресен лук - 1 стрък
Яйца - 4 - 5 бр.
Сирене - 200 гр.
Гъби - 2 бр. големи
Зехтин

Измивам чушките, режа ги по дължина и почиствам.Слагам ги в тава и ги запичам леко в предварително загрята фурна на 220°. През това време в купа разбивам яйцата, добавям нарязаните гъби и пресен лук и натрошеното сирене. С тази смес пълня чушките, поръсвам със зехтин и връщам във фурната да се дозапекът.


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK :

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 



вторник, 27 ноември 2018 г.

БАНИЦА С КИСЕЛО МЛЯКО И ГАЗИРАНА ВОДА

За закуска, за обяд или за вечеря... класиката си е класика !!!


Яйца - 5 бр.
Кисело мляко - 1 бр.
Сирене - 400 гр.
Газирана вода - 100 мл.
Олио
Кори за баница - 1 опаковка от 500 гр.
Масло

Разбивам яйцата с киселото мляко. Добавям натрошеното сирене и газираната вода.


Слагам една кора,намазвам я с олио, отгоре слагам друга кора, поръсвам с олио, разпределям от плънката, завивам на руло. Рулото навивам на охлюв и слагам в средата на добре намаслена тава. Следващите навити "рула" от кори и плънка увивам около вече поставеното "охлювче", като се старая да застъпвам крайщата на всяко следващо с предходното. Процедирам така до свършване на корите. При мен остана малко от плънката и аз я изсипах отгоре. Поставих няколко парченца масло и сложих баницата да се пече в предварително загрята фурна на 190° до златисто.



ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK :

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 


понеделник, 26 ноември 2018 г.

ПАЙ С БАНАНИ

За всички любители на много сладките десерти... Банани, шоколад и кондензирано мляко...


Брашно - 250 гр.
Масло - 120 гр.
Бакпулвер - 1 бр.
Яйце - 1 бр.
Захар - 1 с.л.
Вода - 1 - 3 с.л.
Банани - 2-3 бр.
Варено кондензирано мляко - 1консерва
Шоколад - 180 гр.
Сладкарска сметана - 200 мл.
Ягоди

Към пресятото брашно прибавя захарта и бакпулвера.В купа слагам мекото масло и постепенно добавям сухите съставки, с ръце претърквам до образуване на трохи.След това добавям разбитото яйце и 1 - 2 с.л. вода, замесвам тестото. При необходимост добавям още вода. Увивам тестото в стреч фолио и го оставям за 30 мин. в хладилника.


След това разточвам тестото и слагам във форма с падащо дъно. Надупчвам го с вилица, покривам с хартия за печене, а върху нея сложих леща. Идеята е да се изпече равномерно, да не стане на бабунки :) Пека в предварително загрята фурна на 180 ° до леко зачервяване.


Когато изпечената основа за пая се охлади,изсипвам в нея консервата с кондензирано мляко.За първи път купувам варено, оказа се доста гъсто, затова предварително го отворих и загрях на водна баня.



Върху кондензираното мляко редя нарязаните на кръгчета банани. Отгоре заливам с шоколадов ганаш  който направих по следния начин:накълцвам шоколада и го слагам в купа.Сметаната загрява почти до кипване и заливам с нея шоколада,така,че да го покрие. Оставям за няколко минути и след това хубаво разбърквам до хомогенна смес.
Шоколадовият ганаш изсипвам върху бананите, като внимавам да не излезе от бордовете на основата.




Оставям десерт да престои няколко часа в хладилник и след това украсявам с ягоди. А може и с друго, по желание.




ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK :

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

неделя, 25 ноември 2018 г.

СПАНАК С ОРИЗ И ЗАЛИВКА НА ФУРНА



Лук - 1-2 бр.
Спанак - 200 гр. замразен
Домати - 1/2 консерва
Ориз - 1 и 1/2 ч.ч.
Олио - 120 мл.
Сол
Червен пипер пушен

Кисело мляко - 1 бр.
Яйца - 2 бр.
Брашно - 1-2 с.л.
Сода за хляб - 1 щипка

!!! 1 ч.ч. = 200 мл.!!! 

Режа лука на дребно и го запържвам в малко мазнина. Добавям спанака с малко вода и похлупвам с капак,като от време на време разбърквам. Когато спанака се размекне добавям нарязанитена кубчета домати и измития ориз. Разбърквам всичко и прехвърлям в тава.


Добавям олиото, подправките и 4 и 1/2 ч.ч. вода. Разбърквам и слагам да се пече в предварително загрята фурна на 220°.
Когато ориза е полуготов правя заливката. За целта разбивам киселото мляко с яйцата, брашното и содата.
Заливам ориза и го връщам във фурната да се запече до златисто.


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK :

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

сряда, 21 ноември 2018 г.

БОГАТА КАРТОФЕНА ЗАПЕКАНКА

Така май е най-лесно... Трябва да се готви, имаш определени продукти, но нямаш идея...гледаш клипчета в YouTube
Та накратко, така се получи тази вкусотив!


Картофи - 6 - 7 бр. /големи/
Домат - 1 бр.
Шунка - 100 гр.
Яйца - 2 бр.
Кетчуп - 1 - 2 с.л.
Кашкавал - 200 гр.
Сол
Чубрица

Измивам картофите и ги слагам да се варят. Използвах стари картофи и не ги белих.
Когато се сварят ги оставям да се отцедя и изстинат. След това ги беля, слагам в купа, поръсвам с избраните подправки и намачквам.
Домата беля, режа на кубчета и добавям кетчупа.


Намачканите картофи прехвърлям в намаслена тава и разпределям равномерно. След това с дръжка на лъжица, с върха на картофобелачката или просто с пръст ги разделям на шест квадрата.В получените улейчета разпределям доматената смес.
Разбивам яйцата и добавям към тях нарязаната на кубчета шунка или друг колбас.



В получилите се картофени квадратчета, с чаша правя "гнезда", в които разпределям разбитите яйцата.
Слагам тавата в предварително загрята фурна на 200 ° с вентилатор и пека, докато се захванат яйцата. След това поръсвам обилно с рендосания кашкавал и връщам да се запече до златисто.



ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK :

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 



петък, 16 ноември 2018 г.

ПАЛАЧИНКОВА ТОРТА "ДЪГА"

Здравейте, днес, петъчно искам да Ви представя тортата, която направих за първата годинка на малкото ми момче. Идеята е от клипче в интернет, а осъществяването - пълно импровизе :)



Яйца - 5 бр.
Мляко - 1 л.
Вода - 250 мл.
Брашно - 450 - 500 гр.
Есенция ванилия - 1 бр.
Сол, захар, сода - по 1 щипка
Масло за намазване

Маскарпоне - 500 гр.
Заквасена сметана - 400 гр.
Кондензирано мляко - 1/2 консерва
Крема сирене - 1 оп.
Пудра захар - 1/2 ч.ч.
Сладкарска сметана - 100 - 150 гр.
Есенция ванилия - 1 бр.

Бял шоколад - 1 бр.
Цветни пръчици - за декорация

В голяма купа смесвам съставките за палачинките. След това, що годе по равно я разпределям в 6 по-малки / по една купичка за всяка боя /.От тази смес направих  около 30 бр. палачинки в тиган с диаметър  около 22 см., но 5 - 6 бр. не попаднаха в тортата.
!!! Започвам постепенно оцветяване на палачинковата смес, за да направя палачинки с различните нюанси от дадения цвят !!!
!!! Палачинките правя в следната цветова последователност - розово, оранжево, жълто, зелено, синьо и лилаво,защото подредбата им в тортата е точно в обратен ред и ще ми е по-лесно !!
Започвам...
В една от купичките поръсвам няколко прашинки от розовата боя, разбърквам и правя 1-2 палачинки. След това поръсвам още от боята, разбърквам хубаво и отново правя 2 палачинки. Слагам още боя, до получаване на наситен розов цвят и правя още 2 палачинки, или колкото ми позволи количеството смес. Минавам на следващия цвят ... и така процедирам с всички останали.
!!! За лилав цвят смесих червена/розова и синя боя, а за оранжев - жълта и червена,стествено, ако намерите, може да си вземете готови бои !!!
Готовите палачинки оставям на страна и се захващам с крема...


В голяма купа разбивам маскарпонето,заквасената сметана,крема сиренето и пудрата захар.След това добавям кондензираното мляко и разбитата сладкарска сметана.Ако не Ви е достатъчно сладко може да добавите още и пудра захар.Разбърквам крема внимателно с лъжица и пристъпвам към реденето на тортата.


Тортата наредих в тава с падащо дъно,моята беше малко по-голяма от палачинките и се наложи с подръчни материали да си я уплътня :) казвам го в случай,че и при Вас се получи такова разминаване...та...
Започвам с лилавите палачинки.Слагам най-тъмно лилавата палачинка, крем, после пак палачинка, крем...и така към най-светлия нюанс лилаво. Така процедирам с всички цветове, като следва син, зелен, жълт, оранжев и розов,а накрая крем. Оставям тортата да престои в хладилник, за няколко часа, аз я оставих за цяла нощ.




Охладената торта може да украсите според повода. Аз разтопих белия шоколад и направих букви, за да изпишат името на сина ми. Поръсих тортара с цветни топчета за декорация и краищата залях с остатъка от бял шоколад смесен с малко олио и боя. С две малки деца не успях повече!



ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK :

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 




сряда, 14 ноември 2018 г.

ПЕЧЕН КАРФИОЛ

За всички любители на карфиола, като мен...пецепта за печен карфиол,която видях в едно от многото кулинарни предавания...


Карфиол - 1 бр.
Маслини - 10 бр.
Чесън - 4 - 5 скилидки
Зехтин/олио
Сол
Куркума

Почиствам и измивам карфиола.Слагам го във вряща подсолена вода, докато поомекне.След това го оставям в гевгир, да се отцеди.


В купичка смесвам зехтина с подправките. Добавям и нарязаните маслини и чесън. 
Слагам карфиола в тава и хубаво го заливам със зехтина, може да го намажете и с четка. 
Пека го в предварително загрята фурна на 180° 20 - 30 мин.,зависи от големината на карфиола.


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ
 ВЪВ FACEBOOK :

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 


понеделник, 12 ноември 2018 г.

ШОКОЛАДОВ КЕЙК С КРУШИ

Невероятно сладко изкушение с круши и шоколад... Хрупкава коричка и сочна среда. Заслужава да бъде опитан!


Масло - 120 гр.
Яйца - 2 бр.
Захар - 1 ч.ч.
Бакпулвер - 1 бр.
Какао - 2 - 3 с.л.
Шоколад - 60 - 70 гр.
Прясно мляко - 1/3 ч.ч.
Брашно - 1 и 1/2 ч.ч.
Круши - 3 бр.
Шоколад

!!! 1 ч.ч. = 200 мл.!!!

В чаша слагам шоколада / натрошен /, в микровълновата загрявам млякото и заливам с него шоколада. Оставям за 1 - 2 мин. и след това разбърквам до получаване на еднородна консистенция.
В голяма купа разбивам мекото масло със захарта, едно по едно добавям и яйцата.Към тази смес добавям и шоколадовата.


След това, бъркайки малко по малко добавям брашното с какаото и бакпулвера. 
Крушите - беля, почиствам и режа на половинки.  
Шоколадовата смес изсипвам в намаслена и леко набрашнена кексова форма. Отгоре равномерно разпределям крушите, като леко ги натискам в сместа. 
Пека десерта в предварително загрята фурна на 180° до готовност.


Изпеченият кейк оставям да се охлади, много внимателно вадя от формата и поръсвам с разтопен шоколад. 



ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK :

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 










петък, 9 ноември 2018 г.

НАПУКАНИ ЛИМОНОВИ СЛАДКИ

Свежи, сладки... и изглеждат невероятно, а се приготвят много лесно...


Яйца - 2 бр.
Масло - 100 гр.
Захар - 100 гр.
Брашно - 350 гр.
Бакпулвер - 1 бр.
Кората и сока на 1 лимон
Пудра захар за овалване


Разбивам захарта с мекото масло. След това добавям едно по едно яйцата. Разбивам и добавям лимоновата кора и сок - около 40 мл.Накрая, малко по малко добавям брашното с бакпулвера. Разбърквам с лъжица/вилица до получаване на меко тесто. Слагам го в купа, покривам със стреч фолио и оставям да престои в хладилника за около час.


От вече охладеното тесто оформям малки топчета, овалвам ги в пудра захар и ги редя в тава, покрита с хартия за печене.Пека сладките в предварително загрята фурна на 180° за 14 - 15 мин.


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK :

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 




вторник, 6 ноември 2018 г.

КАША С КОПРИВА И СИРЕНЕ




Коприва - 500 гр. / почистена /
Лук - 1 бр.
Чесън - 4-5 скилидки
Брашно - 3 с.л.
Олио
Червен пипер
Сол
Сирене

Почиствам копривата и я слагам във вряща подсолена вода - около 1,5 л.Варя я около 10 - 15 мин. Кипнатата коприва вадя да се отцеди в гевгир, а бульона оставям да се поохлади.
В дълбок тиган / тенджера / запържвам нарязания на дребно лук и чесъна на филийки.Поръсвам малко по малко с брашното и подправките. След това започвам да наливам по малко от бульона, като непрекъснато бъркам, за да не станат бучки. Към получилата се каша добавям и наситнената коприва.Бъркам и готвя още 5 - 10 мин,като при необходимост може да я разред или досгъстя съответно с още бульон или брашно.Сервирам кашата гореща с натрошено сирене.



ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK :

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 


понеделник, 5 ноември 2018 г.

КАКАОВ КЕЙК С КРУШИ И ЯБЪЛКИ

В сезона на тикви, ябълки и круши... рецепта за един сочен, плодов кекс с какао :)


Яйца - 3 бр.
Олио - 1/3 ч.ч. - 1/2 ч.ч.
Захар - 1 ч.ч.
Прясно мляко - 1 ч.ч.
Брашно - 2 ч.ч.
Бакпулвер - 1 бр.
Какао - 3 с.л.
Грис - 1/3 ч.ч.
Круши - 1-2 бр.
Ябълки - 3 - 5 зависи от големината

!!! 1 ч.ч. = 200 мл !!! 

В купа разбивам яйцата с олиото и захарта. След това редувайки ги добавям млякото и брашното с бакпулвера. Накрая към сместа добавям какаото, гриста и нарязаната на кубчета круша. Разбърквам всичко внимателно и изсипвам в намаслена и набрашнена кръгла форма с диаметър 23 см. Ябълките разделям на две,почиствам ги и ги режа на тънки полумесеци.Редя ги ред по ред върху кексовата смес.


Пека кекса в предварително загрята фурна на 190° за около 40-45 мин. или до готовност. Наблюдавате го редовно и при необходимост покрийте с хартия за печене, за да не изгори.



ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK :

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора