понеделник, 22 април 2019 г.

КУЛИЧ С ИЗВАРА И СТАФИДИ

Традиционен Пасхален Руски КУЛИЧ. 
Споделям с Вас тази рецепта само и единствено заради вкуса ... защото на този етап трябва да подобря външния вид - доста... И започвайки с намирането на високи форми...


За маята / опарата :
Прясно мляко - 70 мл.
Брашно - 2 с.л.
Захар - 1 с.л.
Суха мая - 11 гр.

За тестото :
Яйца - 3 бр.
Захар - 140 гр.
Извара - 250 гр.
Кората на 1/2 лимон
Ванилия - 1 бр.
Меко масло - 50 гр.
Брашно - 300 гр.
Стафиди - 150 гр.

Пудра захар - 1/2 ч.ч.
Лимонов сок - 2 - 3 с.л.

В леко загрятото мляко слагам маята,2 с.л. брашно,1 с.л. захар. Разбърквам и оставям за около 20-тина минути да шупне.


През това време разбивам 2 от яйцата,с 1 жълтък / белтъка го оставям за намазване накрая /, и захарта - 140 гр.
След това добавям изварата,маслото, ванилията и лимоновата кора.


През това време маята е шупнала достатъчно - така наречената "опара"  Прибавям я към изварено - яйчената смес.


Разбърквам двете смеси и малко по малко добавям пресятото брашно, а накрая и стафидите.Бъркам няколко минути - получава се лепкаво тесто, което при разбъркване се отделя от стените на купата.
Купата с тестото увивам с фолио, покривам с кърпа и оставям на топло да втасва, до удвояване на обема му. При мен отне около 1 и 1/2 ч.


Втасалото тесто разпределям по формите за печене. Аз не бях подготвена с подходящи по височина форми и се наложи да импровизирам. Използвах една малка тенджера и една купа, които покрих с хартия за печене :)
След като разпределих тестото по съдовете, в които ще се пече, покривам с кърпа и отново оставям да втаса.
Добре втасалото тесто е достигнало до ръбовете на формите, то е ефирно и меко.


Внимателно намазвам куличите с белтък и слагам да се пекат в предварително загрята фурна на 200 ° за 10 мин. След това намалям градусите на 170 ° и пека още 30 - 40 мин., като малкия кулич вадя десетина минути преди големия.
Проверявам колко са изпечени с клечка, а ако има вероятност да се препекат отгоре ги покривам с фолио или хартия.
Изпечените куличи вадя от формите и оставям да се поохладят.


Заливам ги със смес от пудра захар и лимонов сок. Декорирайте по желание!


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK :

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 


вторник, 2 април 2019 г.

КЕКС СЪС СЛАДКО



Захар - 1 ч.ч.
Прясно мляко - 1 ч.ч.
Сладко по избор - 300 гр.
Олио - 1/2 ч.ч.
Яйце - 1 бр.
Бакпулвер - 1 бр.
Брашно - 2 и 1/2 ч.ч.


Пудра захар - 100 гр.
Лимонов сок - 3 с.л.


Разбивам яйцето със захарта,добавям олиото,млякото и сладкото.Разбърквам леко и малко по малко добавям брашното с бакпулвера.
Кексовата смес изсипвам в предварително намазнена и леко набрашнена форма.
Пека в загрята фурна на 190° за 35 мин. или до готовност. Проверявам с клечка.
Изпечения кекс оставям да се охлади,вадя го от формата и заливам със сместа от пудрата захар и лимонов сок.


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK :

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 


понеделник, 1 април 2019 г.

ЛЕСНИ БОНБОНИ



Кондензирано мляко - 200 мл.
Масло - 30 гр.
Пудра захар - 2 с.л.
Кокосови стърготини - 50 гр.
Фъстъчен крокант - 50 гр.

В тиган с незалепващо покритие сипвам кондензираното мляко,добавям маслото и слагам на котлона.Постоянно леко разбърквам,за да не загори.Когато сместа се загрее и маслото започне да се разтапя добавям пудрата захар.
Бъркам,за да не стане на бучки.
След това добавям кокосовите стърготини и фъстъчения крокант. Бъркам всичко до получаване на гъста и лепкава каша. Махам от котлона и оставям да се охлади.
От сместа оформям топчета, овалвам ги в микс от карамелизирани и обикновени кокосови стърготини,
а може и в крокант.
Редя ги в хартиени формички за бонбони и оставям в хладилник за няколко часа.


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK :

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора