петък, 1 януари 2021 г.

ПРАЗНИЧНА ПИТКА - ЕЛХИЧКА




Прясно мляко - 300 мл. 
Мая - 1/2 кубче 
Яйца - 1 бр. 
Брашно - 500 - 600 гр. 
Сол - 1 ч.л. 
Захар - 1 ч.л. 
Масло - 50 гр. 
Жълтък - 1 бр 

В леко затопленото мляко слагам маята и захарта. Оставям за няколко минути, да се разтвори и добавям яйцето,и разтопеното масло. В голяма купа пресявам брашното със солта,правя кладенче и малко по малко добавям от млечната смес с маята.Замесвам тестото и го оставям да престои 30 - 40 мин. Отпочиналото тесто разделям на парчета,които оформям на малки топки - изкарах 17 броя. Редя ги в тава,покрита с хартия за печене като започвам от основата - 5,след това 4 и така до 1. Останалите две парчета ги слагам едно под друго - за пънчето. Оставям на топло за още 30 - 40 мин. След това намазвам питката с жълтък и пека в предварително загрята фурна на 180 ° до готовност.


ТАЗИ И ДРУГИ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА 

ВЪВ  FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора