четвъртък, 17 януари 2019 г.

СПАНАЧЕНА СУПА

От вкусните,лесните,полезните ... чудесна за стидени дни!


Спанак - 200 гр
Праз лук - 2 стръка
Зелена чушка - 1/2 бр.
Сирене - 100 гр.
Кисело мляко - 2 с.л.
Яйце - 1 бр.
Сол

Нарязвам праза и чушката на дребно. Запържвам ги в малко мазнина,сипвам 1 ч.ч. вода и слагам капак, да се задуши.Когато остане отново на мазнина добавям кубчетата замразен спанак.Разбърквам добре,сипвам още малко вода и оставям да поври още няколко минути.Когато спанака се е размразил сипвам още вода и овкусявам.


Готвя още малко и правя застройка с киселото мляко и яйцето.Накрая прибавя рендосаното или натрошено сирене.


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK :

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

сряда, 16 януари 2019 г.

БЪРКАНА БАНИЦА С ЯБЪЛКИ

За първи път ми се случва да купя кори за баница и те да се късат.Един цял лист не можах да отделя.Но това не ни спря с дето да си направим хубав десерт.
Започнахме с идеята за щрудел,а направихме това...


Кори за баница - 1 оп
Кисело мляко - 1 бр.
Яйца - 3 бр.
Ябълки - 5 - 6 бр.
Захар - 1/2 ч.ч.
Канела - 1 ч.л.
Олио - 4 - 5 с.л.
Пудра захар за поръсване

!!! 1 ч.ч. = 250 мл.!!!

Почиствам, беля и рендосвам ябълките.Леко ги намачквам и оставям в гевгира да се отцедя.
Отделям няколко по-големи парчета от корите или 1 - 2 цели,аз не успях,а другите накъсвам.


В голяма купа разбивам яйцата с киселото мляко, олиото и захарта.Добавям ябълките и канелата.Разбърквам всичко и добавям накъсаните кори.Внимателно с ръце разбърквам всичко,като гледам да няма много слепени парчета.



Намазнявам дъното на тавата, слагам една цяла кора / или го покривам с няколко големи парчета /, отгоре изсипвам сместа и отново разпределям по-големи парчета отделени от корите / или цяла /.


Намазвам внимателно с олио и слагам да се пече в предварително загрята фурна на 190° за 35 - 40 мин. или до готовност.
Изпечената баница поръсвам с пудра захар.


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK :

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

вторник, 15 януари 2019 г.

САЛАТА С КАРФИОЛ



Карфиол - 1 глава/около 500 гр.
Пресен лук - 2 - 3 стръка
Майонеза - 3 с.л.
Кисело мляко - 1/2 кифичка
Сол - на вкус

Накъсвам карфиола на малки розички,измивам ги и слагам във вряща подсолена вода.Трябва да поомекнат, но да останат и леко хрупкави - внимавам да не ги преваря.
Готовия карфиол отцеждам в гевгир и слагам в купа. Добавям нарязания пресен лук /може да сложите и чесън/,млякото, майонезата и малко сол. Разбърквам всичко и при необходимост доовкусявам.


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK :

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 







понеделник, 14 януари 2019 г.

ПРАЗНИЧНА ПИТКА


Това е питката,която направих за Коледа.Успявам чак сега да споделя с Вас рецептата,но дори и без късмети тя е идеална за всеки празник.


Брашно - 1 кг.
Суха мая - 1 оп.
Сол - 1 с.л.
Захар - 2 с.л.
Прясно мляко - 300 мл.
Хладка вода - 200 мл.
Олио - 2/3 ч.ч.

Сирене
Жълтък - 2 бр.
Червен пипер
Сусам/Ленено семе

Загрявам леко млякото и добавям в него маята и захарта.Оставям за 5 - 10 мин. да шупне и добавям хладката вода и олиото.
В голяма купа пресявам брашното - 4 ч.ч. и 1 с.л. сол.Правя кладенче в брашното и малко по малко започвам да изливам течните съставки.Замесвам тесто,като при необходимост добавям още брашно.
Разделям го на две части - една по-голяма и една по-малка / 2:1 /.


Разточвам по-голямата част тесто в правоъгълна форма като се старая дължината да отговаря на обиколката на тавата,в която ще пека питката.В единия край слагам натрошено сирене и няколко късметчета,а другия край набраздявам.


Навивам правоъгълника на руло, като започвам от края със сиренето към набраздения.
Слагам навитото тесто в тавата,като подравнявам леко краищата,за да съвпаднат по-добре.Отрязаните парченца оставям на страна.
Останалото тесто разделям на две.Разточвам едната част,поръсвам със сирене.


Отгоре слагам разточена втората час и отново поръсвам със сирене.Поставям няколко късметчета, навивам на руло и режа на парчета с височината на тавата. Парчетата подреждам в средата на тавата, като цвете,а отделените парченца разрязвам и подреждам като листа.


Оставям питката на топло да втасва поне 30 - 40 мин. 


След това я намазвам с жълтък,поръсвам със семена на няколко места и слагам да се пече в предварително загрята фурна на 190 ° за около 35 - 40 мин. или до готовност. 

ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK :

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 



неделя, 13 януари 2019 г.

КЕКС С ЯБЪЛКИ И МЕД

Когато детето иска сладки, но мама няма време-правим нещо междинно :) хем малкия доволен, че готвил с миксера, хем аз..


Яйца - 2 бр.
Захар - 2/3 ч.ч.
Олио - 1/3 ч.ч.
Кисело мляко - 1/2 ч.ч.
Сода - 1/2 ч.л.
Брашно - 1 и 1/2 ч.ч.
Ванилия - 1 бр.
Ябълки - 1 ч.ч. на кубчета
Мед - 2 - 3 с.л.
Карамелизирани кокосови стърготини

!!! 1 ч.ч. =  250 гр.!!!

Разбивам яйцата със захарта.Добавям олиото и киселото мляко с разтворената в него сода.Разбивам отново с миксера и малко по малко прибавям брашното с бакпулвера. Накрая добавям нарязаните на кубчета ябълки.
Кексовата смес изсипвам в правоъгълна форма,покрита с хартия за печене.
Пека кекса в предварително загрята фурна на 190° за около 35 - 40 мин..
Изпеченият кекс още горещ намазвам с мед и поръсвам с карамелизираните кокосови стърготини.
След около 10 мин. изваждам от формата,махам хартията и оставям да изстине.



ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK :

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 


четвъртък, 10 януари 2019 г.

ЩРУДЕЛ С ЯБЪЛКИ И БЯЛ ШОКОЛАД



Кори за баница - 5 - 6 бр.
Ябълки - 1 - 2 бр. зависи от размера
Олио
Пшеничен грис - 1 с.л.
Захар - 2 с.л.
Бял шоколад - 30 - 40 гр.

Мажа една кора с мазнина, отгоре слагам втора и отново добре намазвам с мазнина...така и с последната кора.След това поръсвам с 1с.л. грис и 2 с.л. захар.Разпределям настърганите и отцедени от сока ябълки, а върху тях поръсвам с парченца бял шоколад.


Внимателно навивам на руло и слагам да се пече в предварително загрята фурна на 180 ° за около 15 мин. или до златисто.
Изпеченият щрудел поръсвам с останалите шоколадови люспи.



ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK :

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора