събота, 29 декември 2018 г.

ЛЕСНА БАКЛАВА НА ОХЛЮВЧЕТА

Моята първа баклава... сладка, сладка, сладка... направена за празник, но ще бъде повторена и за делник. Опитайте и Вие!


Фини кори за баница - 1 оп. от 500 гр.
Масло - 150 гр.
Орехи /натрошени / - 1 и 1/2 ч.ч.
Пшеничен грис - 1/2 ч.ч.

Захар - 1 кг.
Вода - 1 л.
Ванилова захар/ванилия - 2 бр.
Лимонов сок - от 1/2 лимон

!!! 1 ч.ч. = 250 мл.!!! 

Слагам водата на котлона и преди да заври добавям захарта, бъркам,докато се разтопи.Когато заври добавям ваниловата захар /нямах чиста ванилия/ оставям за около 5 мин. След това добавям лимоновия сок и махам захарния сироп от котлона.Оставям го да се охлади / аз го оставих на терасата /.
Захващам се с корите...
Слагам една кора,намазвам я с разтопено масло.Отгоре слагам втора - отново намазвам с масло,поръсвам с грис /по 1 с.л./ и с орехи /на око/.След това навивам на руло, като започвам от по-късата страна.
От "рулото" режа що годе еднакви по големина парчета.Аз направих по 8 бр.Получените мини рулца вниманието прехвърлям в тава, като ги редя с пълнежа нагоре.
Така процедирам с всички кори или докато не се запълни тавата.


Аз запълни тава с диаметър 30 см.,като ми останаха три кори :)
С останалото масло намазвам получилите се охлювчета и ги слагам в предварително загрятата фурна.
Пека баклавата на 160° за около 30 - 40 мин. или до златисто.


Изпечените кори веднага заливам със студения захарен сироп.


Оставям баклавата да престои, за да се напои добре със сироп. Колкото по-дълго престои, толкова по-сочна и хубава става.
Аз я направих на 23.12 и за Коледа беше невероятна!



ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK :

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 





вторник, 18 декември 2018 г.

МРАМОРНИ МАСЛЕНИ СЛАДКИ



Пудра захар - 1 ч.ч.
Масло / маргарин - 200 гр.
Есенция ванилия или ром - 1 бр.
Брашно - 2 и 1/2 ч.ч.
Яйце - 1 бр.
Хранителна боя - по желание

В купа смесвам 2 ч.ч. брашно и пудрата захар.Добавям мекото масло,нарязано на кубчета и разтривам с ръце до получаване на маслени трохи.След това добавям яйцето и есенцията ром,разбърквам за кратко,добавям останалото количество брашно и замесвам маслено тесто.
Разделям тестото на толкова топки,колкото цвята искам да имат сладките. Втози случай аз направих три - две от тях оцветих, а една не, но естествено може и да не ги оцветяват с бои, а само с какао./Правила съм и двуцветни,в този случай съответно тестото разделих на две частни и оцветих едната/
След това всяка топка увивам в стреч фолио и оставям в хладилник за около час.


Охладеното тесто накъсвам на парчета в голяма купа и смесвам всичко След това разделям на две, а от всяко парче оформя руло. Увивам ги отново в стреч фолио и слагам във фризера за 15 - 20 мин.Когато масленото тестото е охладено се реже по-добре :)
От охладените рула режа бисквитки с еднакъв размер,редя ги в тава, предварително покрита с хартия за печене.





Пека ги в загрята фурна на 180° за 12 - 15 мин.
Изпечените сладки оставям добре да се охладят, а ако остане нещо от тях :) ги съхранява в кутия,с няколко парченца ябълка на дъното.



ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK :

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 


събота, 15 декември 2018 г.

2be...ПИКАНТНО ПИЛЕ ЛЮТИКА

За първи път правя тази вкусна гозба, но не и за после!Това е моя прочит на една вече любима рецепта!


Пилешко долно бутче - 1 кг.
Праз лук - 3 стръка
Домати консерва - 2 бр. белени
Чесън - 3 - 4 скилидки
Печени червени чушки - 1 буркан белени
Червен пипер
Чубрица
Сол
Чили
Магданоз
Сирене

Нарязвам праза и го запържвам в малко мазнина. След това добавям нарязаните чушки и домати.Добавям чесъна и 1 ч.ч. вода,овкусявам и оставям да покъкри.След няколко минути махам от котлона.Бутчетата минавам леко на тиган с мазнина.



Изсипвам доматения сос в тава, а отгоре нареждам месото. Пека в предварително загрята фурна на 220° до готовност на пилето.Сервирам топло поръсено с наситнен магданоз и натрошено сирене.
Получи се невероятна пикантна вкусотия.За който не е в режим ... може и топла питка...



ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK :

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 




понеделник, 10 декември 2018 г.

НАПУКАНИ КАКАОВИ СЛАДКИ С БЯЛ ШОКОЛАД



Меко масло - 100 гр.
Захар - 150 гр.
Яйца - 3 бр.
Бакпулвер - 1 бр.
Какао - 50 гр.
Канела - 1 ч.л.
Бял шоколад филиран/капки - 50 гр.
Брашно - 360 гр.
Пудра захар за овалване


Разбивам захарта с мекото масло.След това добавям едно по едно яйцата.Разбивам и малко по малко добавям брашното с какаото,канелата и бакпулвера. Накрая слагам и парченцата бял шоколад - аз сложих 50 гр. филиран бял шоколад, но за следващата доза ще увелича количеството.


Получава се меко тесто, което увивам в стреч фолио и слагам в хладилника за около час.
От охладеното тесто оформям малки топчета, овалвам ги хубаво в пудра захар и ги редя в тава, покрита с хартия за печене.


Пека сладките в предварително загрята фурна на 180 ° за 14 - 15 мин.

За да останат меки сладките ги съхранявам в кутия, като на дъното слагам 1 - 2 малки парчета ябълка.


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK :

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 



понеделник, 3 декември 2018 г.

ШАРАН - ПИТКА ЗА НИКУЛДЕН

Когато Никулден чука на врата, мятайте шарана в тавата :) и питка, и питка....


Прясно мляко - 300 мл.
Суха мая - 1 бр. или 1/2 кубче
Яйца - 1 бр.
Брашно - 500 - 600 гр.
Сол - 1 ч.л.
Захар - 1 ч.л.
Масло - 50 гр.

Жълтък - 1 бр.
Червен пипер
Сусам
Маслина - 1 бр.

В леко затопленото мляко слагам маята и захарта. Оставям за няколко минути, да се разтвори и добавям яйцето,и разтопеното масло.
В голяма купа пресявам брашното със солта, правя кладенче и малко по малко добавям от млечната смес с маята.Замесвам тестото и го оставям да престои  30 - 40 мин.
Отпочиналото тесто разделям на две части. От едната правя тялото на шарана, а от другата - опашка, перка, хриле и люспи.
Тялото правя, като  едната топка тесто резточвам в леко елипсовидна форма.
След това оформям два триъгълника, които от едната страна набраздявам с нож / един по-голям и един по-малък / - съответно за горна и долна перка.
Опашката оформям като разточвам малко тесто - на кръгче. От него изрязвам триъгълник, който махам, а останалата част слагам за опашка.
След това, претривам между пръстите малко тесто, правя две фитилчета,едното го поставям така, че да се оформи главата, а другото в началото на опашката.
Останалото тесто разточвам на тънко и с помощта на капачка от минерална вода изрязвам кръгчета - люспи.Кръгчетата редя върху тялото на рибата, като започвам от опашката.Редя кръгчетата,като ги застъпвам, защото при втасването, а после и при печенето се разместват.
За устата правя разрез на главата,а за око слагам едно кръгче отрязано от маслинката.


Оставям на топло за 30 - 40 мин.
След това намазвам цялата риба - без фитилчетата с разбития жълтък.Когато намажа всичко към останалия жълтък добавям червен пипер и намазвам и фитилите. Перките и опашката поръсвам със сусам.
Пека питката в предварително загрята фурна на 180 ° до говност.



ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK :

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 



четвъртък, 29 ноември 2018 г.

ЧУШКИ С ЯЙЦА И СИРЕНЕ



Червени чушки - 6 - 7 бр. големи
Пресен лук - 1 стрък
Яйца - 4 - 5 бр.
Сирене - 200 гр.
Гъби - 2 бр. големи
Зехтин

Измивам чушките, режа ги по дължина и почиствам.Слагам ги в тава и ги запичам леко в предварително загрята фурна на 220°. През това време в купа разбивам яйцата, добавям нарязаните гъби и пресен лук и натрошеното сирене. С тази смес пълня чушките, поръсвам със зехтин и връщам във фурната да се дозапекът.


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK :

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 



вторник, 27 ноември 2018 г.

БАНИЦА С КИСЕЛО МЛЯКО И ГАЗИРАНА ВОДА

За закуска, за обяд или за вечеря... класиката си е класика !!!


Яйца - 5 бр.
Кисело мляко - 1 бр.
Сирене - 400 гр.
Газирана вода - 100 мл.
Олио
Кори за баница - 1 опаковка от 500 гр.
Масло

Разбивам яйцата с киселото мляко. Добавям натрошеното сирене и газираната вода.


Слагам една кора,намазвам я с олио, отгоре слагам друга кора, поръсвам с олио, разпределям от плънката, завивам на руло. Рулото навивам на охлюв и слагам в средата на добре намаслена тава. Следващите навити "рула" от кори и плънка увивам около вече поставеното "охлювче", като се старая да застъпвам крайщата на всяко следващо с предходното. Процедирам така до свършване на корите. При мен остана малко от плънката и аз я изсипах отгоре. Поставих няколко парченца масло и сложих баницата да се пече в предварително загрята фурна на 190° до златисто.



ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK :

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 


понеделник, 26 ноември 2018 г.

ПАЙ С БАНАНИ

За всички любители на много сладките десерти... Банани, шоколад и кондензирано мляко...


Брашно - 250 гр.
Масло - 120 гр.
Бакпулвер - 1 бр.
Яйце - 1 бр.
Захар - 1 с.л.
Вода - 1 - 3 с.л.
Банани - 2-3 бр.
Варено кондензирано мляко - 1консерва
Шоколад - 180 гр.
Сладкарска сметана - 200 мл.
Ягоди

Към пресятото брашно прибавя захарта и бакпулвера.В купа слагам мекото масло и постепенно добавям сухите съставки, с ръце претърквам до образуване на трохи.След това добавям разбитото яйце и 1 - 2 с.л. вода, замесвам тестото. При необходимост добавям още вода. Увивам тестото в стреч фолио и го оставям за 30 мин. в хладилника.


След това разточвам тестото и слагам във форма с падащо дъно. Надупчвам го с вилица, покривам с хартия за печене, а върху нея сложих леща. Идеята е да се изпече равномерно, да не стане на бабунки :) Пека в предварително загрята фурна на 180 ° до леко зачервяване.


Когато изпечената основа за пая се охлади,изсипвам в нея консервата с кондензирано мляко.За първи път купувам варено, оказа се доста гъсто, затова предварително го отворих и загрях на водна баня.



Върху кондензираното мляко редя нарязаните на кръгчета банани. Отгоре заливам с шоколадов ганаш  който направих по следния начин:накълцвам шоколада и го слагам в купа.Сметаната загрява почти до кипване и заливам с нея шоколада,така,че да го покрие. Оставям за няколко минути и след това хубаво разбърквам до хомогенна смес.
Шоколадовият ганаш изсипвам върху бананите, като внимавам да не излезе от бордовете на основата.




Оставям десерт да престои няколко часа в хладилник и след това украсявам с ягоди. А може и с друго, по желание.




ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK :

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

неделя, 25 ноември 2018 г.

СПАНАК С ОРИЗ И ЗАЛИВКА НА ФУРНА



Лук - 1-2 бр.
Спанак - 200 гр. замразен
Домати - 1/2 консерва
Ориз - 1 и 1/2 ч.ч.
Олио - 120 мл.
Сол
Червен пипер пушен

Кисело мляко - 1 бр.
Яйца - 2 бр.
Брашно - 1-2 с.л.
Сода за хляб - 1 щипка

!!! 1 ч.ч. = 200 мл.!!! 

Режа лука на дребно и го запържвам в малко мазнина. Добавям спанака с малко вода и похлупвам с капак,като от време на време разбърквам. Когато спанака се размекне добавям нарязанитена кубчета домати и измития ориз. Разбърквам всичко и прехвърлям в тава.


Добавям олиото, подправките и 4 и 1/2 ч.ч. вода. Разбърквам и слагам да се пече в предварително загрята фурна на 220°.
Когато ориза е полуготов правя заливката. За целта разбивам киселото мляко с яйцата, брашното и содата.
Заливам ориза и го връщам във фурната да се запече до златисто.


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK :

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

сряда, 21 ноември 2018 г.

БОГАТА КАРТОФЕНА ЗАПЕКАНКА

Така май е най-лесно... Трябва да се готви, имаш определени продукти, но нямаш идея...гледаш клипчета в YouTube
Та накратко, така се получи тази вкусотив!


Картофи - 6 - 7 бр. /големи/
Домат - 1 бр.
Шунка - 100 гр.
Яйца - 2 бр.
Кетчуп - 1 - 2 с.л.
Кашкавал - 200 гр.
Сол
Чубрица

Измивам картофите и ги слагам да се варят. Използвах стари картофи и не ги белих.
Когато се сварят ги оставям да се отцедя и изстинат. След това ги беля, слагам в купа, поръсвам с избраните подправки и намачквам.
Домата беля, режа на кубчета и добавям кетчупа.


Намачканите картофи прехвърлям в намаслена тава и разпределям равномерно. След това с дръжка на лъжица, с върха на картофобелачката или просто с пръст ги разделям на шест квадрата.В получените улейчета разпределям доматената смес.
Разбивам яйцата и добавям към тях нарязаната на кубчета шунка или друг колбас.



В получилите се картофени квадратчета, с чаша правя "гнезда", в които разпределям разбитите яйцата.
Слагам тавата в предварително загрята фурна на 200 ° с вентилатор и пека, докато се захванат яйцата. След това поръсвам обилно с рендосания кашкавал и връщам да се запече до златисто.



ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK :

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 



петък, 16 ноември 2018 г.

ПАЛАЧИНКОВА ТОРТА "ДЪГА"

Здравейте, днес, петъчно искам да Ви представя тортата, която направих за първата годинка на малкото ми момче. Идеята е от клипче в интернет, а осъществяването - пълно импровизе :)



Яйца - 5 бр.
Мляко - 1 л.
Вода - 250 мл.
Брашно - 450 - 500 гр.
Есенция ванилия - 1 бр.
Сол, захар, сода - по 1 щипка
Масло за намазване

Маскарпоне - 500 гр.
Заквасена сметана - 400 гр.
Кондензирано мляко - 1/2 консерва
Крема сирене - 1 оп.
Пудра захар - 1/2 ч.ч.
Сладкарска сметана - 100 - 150 гр.
Есенция ванилия - 1 бр.

Бял шоколад - 1 бр.
Цветни пръчици - за декорация

В голяма купа смесвам съставките за палачинките. След това, що годе по равно я разпределям в 6 по-малки / по една купичка за всяка боя /.От тази смес направих  около 30 бр. палачинки в тиган с диаметър  около 22 см., но 5 - 6 бр. не попаднаха в тортата.
!!! Започвам постепенно оцветяване на палачинковата смес, за да направя палачинки с различните нюанси от дадения цвят !!!
!!! Палачинките правя в следната цветова последователност - розово, оранжево, жълто, зелено, синьо и лилаво,защото подредбата им в тортата е точно в обратен ред и ще ми е по-лесно !!
Започвам...
В една от купичките поръсвам няколко прашинки от розовата боя, разбърквам и правя 1-2 палачинки. След това поръсвам още от боята, разбърквам хубаво и отново правя 2 палачинки. Слагам още боя, до получаване на наситен розов цвят и правя още 2 палачинки, или колкото ми позволи количеството смес. Минавам на следващия цвят ... и така процедирам с всички останали.
!!! За лилав цвят смесих червена/розова и синя боя, а за оранжев - жълта и червена,стествено, ако намерите, може да си вземете готови бои !!!
Готовите палачинки оставям на страна и се захващам с крема...


В голяма купа разбивам маскарпонето,заквасената сметана,крема сиренето и пудрата захар.След това добавям кондензираното мляко и разбитата сладкарска сметана.Ако не Ви е достатъчно сладко може да добавите още и пудра захар.Разбърквам крема внимателно с лъжица и пристъпвам към реденето на тортата.


Тортата наредих в тава с падащо дъно,моята беше малко по-голяма от палачинките и се наложи с подръчни материали да си я уплътня :) казвам го в случай,че и при Вас се получи такова разминаване...та...
Започвам с лилавите палачинки.Слагам най-тъмно лилавата палачинка, крем, после пак палачинка, крем...и така към най-светлия нюанс лилаво. Така процедирам с всички цветове, като следва син, зелен, жълт, оранжев и розов,а накрая крем. Оставям тортата да престои в хладилник, за няколко часа, аз я оставих за цяла нощ.




Охладената торта може да украсите според повода. Аз разтопих белия шоколад и направих букви, за да изпишат името на сина ми. Поръсих тортара с цветни топчета за декорация и краищата залях с остатъка от бял шоколад смесен с малко олио и боя. С две малки деца не успях повече!



ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK :

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора