неделя, 31 май 2020 г.

КЕКС С БИСКВИТИ



Бисквити - 330 гр.
Бакпулвер - 1 бр.
Прясно мляко - 370 мл.
Шоколад - 130 гр.
Сметана - 1/3 ч.ч. 

Смилам бисквитите почти на прах. Ако нямате къде да ги натрошите може да ги сложите в плик и да използвате чука за месо. 



Бисквитите слагам в купа, добавям бакпулвера, разбърквам и сипвам млякото. Получената "каша" пасирам. 


Тази смес изсипвам в тавичка, покрита с хартия за печене. Пека кекса на 180° за около 20 мин. 
Загрявам сметаната с шоколада, бъркам до пълното му разтопяване.Оставям няколко минути да се поохлади, като го разбърквам и заливам изстиналия кекс. 



ТАЗИ И ДРУГИ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK :
2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 



понеделник, 25 май 2020 г.

КЮФТЕНЦА ЧИЛИ КОН КАРНЕ




Булгур - 1 ч.ч.
Канела - 1 щипка
Лимон - 1/2 от кората

Кайма - 400 гр.
Пресен лук - 4 - 5 стръка
Чушки - 3 бр.
Домати консерва - 700 гр.
Консерва боб - 400 гр.
Пушен червен пипер
Черен пипер
Сол
Зехтин

Кисело мляко
Люти чушки

Булгура приготвих според указанията на опаковката, като го овкусих с канелата, лимонената кора и малко сол.
От каймата, овкусена с малко сол и черен пипер оформих малки кюфтенца, които изпържих.


В блендера пасирах доматите, а на чопъра минах пресния лук и чушките.
В голям тиган запържих чушките и лука, добавих доматите,червения пипер, малко сол и оставих да си къкри до сгъстяване.
Към готовия сос добавям отцедените консерви боб и кюфтенцата. Разбърквам и доовкусявам.


В чинията за сервиране правя "гнездо" от булгура и в него сипвам от соса с кюфтенцата.
Поръсвам с пресен лук и сервирам с лъжица кисело мляко и люти чушки - по желание.


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK :

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 



събота, 23 май 2020 г.

МУС С ТИКВА И БЯЛ ШОКОЛАД

Когато във фризера имаш тиква, която не стига за тиквеник - направи си мус!


Пюре от тиква - 130 - 140 гр.
Бял шоколад - 200 гр.
Сладкарска сметана - 200 мл.
Белтък - 1 бр.

Имах остала малко рендосана тиква, която сварих и отцедих добре.
След това загрявам пюрето и добавям натрошения шоколад. Бъркам докато се разтопи.


В една купа разбивам сметаната, а в друга белтъка на сняг.
Към поизстиналата шоколадова смес малко по малко добавям разбитите съставки. Разбърквам внимателно и сопвам в чашки. Оставям муса да престои в хладилника.


Преди поднасяне аз декорира с настърган черен шоколад и ягоди.


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK :

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 




неделя, 17 май 2020 г.

ДОМАТЕН ПАТЛАДЖАН С МОЦАРЕЛА



Патладжан - 1 бр.
Домати - 2 - 3 бр.
Сирене
Моцарела - 1 бр.
Домати консерва - 1/3 бр.
Кашкавал за поръсване
Зехтин

Режа патладжана на кръгчета с еднаква дебелина и ги накисвам в подсолена студена вода - да падне горчилката.
След това измити и подсушени ги минавам на грил тигана.
Патладжаните редя на дъното на тавичка и поръсвам с натрошено сирене. Отгоре редя доматите - също нарязани на кръгчета.Поръсвам с овкусения доматен сос.


Редя нарязаната моцарела, поръсвам със зехтин и накрая с рендосания кашкавал.


Пека на 190° до златисто.


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK :

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

сряда, 13 май 2020 г.

БРОКОЛИ С ГЪБИ И СИРЕНА

Общо взето, рецепта приготвена на принципа "почисти хладилник"...
Получи се бързо, лесно и много вкусно!



Броколи - 1 бр.
Гъби - 250 гр.
Наденица - 1 бр.
Готварска сметана - 100 мл.
Топено пушено сирене
Кашкавал
Пушен кашкавал
Риган
Сол
Бульон пилешки

Розичките броколи заливам за няколко минути с вряла вода.След това ги отцеждам и заливам със студена, за да запазят цвета си.
Гъбите почиствам и режа на по-големи парчета.
В тава слагам розичките броколи, гъбите и нарязаната наденица.
Поръсвам с избраните подправки, заливам със сметаната и накрая слагам сирената.


Пека в предварително загрята фурна до готовност и златист загар.


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK :

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

понеделник, 11 май 2020 г.

СОЧНО ПИЛЕ СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ



Пилешки гърди - 1 бр.
Розмарин
Сол
Замразен грах - 200 гр.
Замразено брюкселско зеле - 200 гр.

Във вряща подсолена вода слагам замразените зеленчуци за няколко минути. Когато поомекнат ги отцеждам в гевгир.Слагам ги в тиган с малко масло и подправки по избор.
Пилешките гърди разделиха на две, посолих ги и поръси със сух розмарин - такъв имах. Покрих с фолио и леко го начуках. Слагам пилешко то в тиган с малко мазнина като готвя от всяка страна до златисто.



ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK :

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 


ОГРЕТЕН по Джейми Оливър




Картофи - 800 гр.
Лук - 3 бр.
Зехтин
Бульон /подправки
Готварска сметана - 100 мл.
Кашкавал - 50 гр.

Режа картофите на тънки филийки. Слагам ги в тенджера с подсолена вода и ги кипвам, докато леко поомекнат. Да не се разкашкат.
Режа лука на полумесеци и го запържвам в мазнината.


В тава слагам отцедените картофи, добавям сметаната, лука и подправките. Много внимателно разбърквам. Поръсвам с настъргани кашкавал и запичам до златисто.


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK :

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

неделя, 10 май 2020 г.

ПЪРЖЕНИ СИРЕНИ ТОПКИ




Извара - 250 гр.
Сирене - 250гр.
Яйца - 2 бр.
Брашно
Корнфлейкс / галета
Червен пушен пипер
Олио за пържене




В купа с вилица намачквам сиренето, добавям изварата и подправките. Разбърквам всичко и оставям да престои поне 30 мин. в хладилник.
Разбивам яйцата, натрошавам корнфлейкса. От престоялата смес правя топчета, овалвам ги в брашно, след това в яйце и накрая корнфлейкс. Пържа на маслена баня.


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK :