вторник, 31 октомври 2017 г.

СЬОМГА СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ ВЪВ ФОЛИО

Това е вкусна,лесна и здравословна рецепта...
Подходяща както при захранване малки сладури,така и за техните родители. Естествено и с рибата и със зеленчуците може да се експериментира...


Сьомга котлет / филе - 1 бр.
Морков
Картоф
Домат
Сол
Зехтин

Изрязвам едно парче алуминиево фолио,в средата му слагам добре измитата и изчистена риба.Вурху нея редя няколко парчета картоф,морков и накрая домат.Посолявам леко и поръсвам със зехтин.


Свивам фолиото на вързопче и пека в предварително загрята фурна 200° до готовност.


Когато го правех за малкото ми съкровище в процеса на прояждане -  зеленчуците намачквах на пюре / при необходимост добавям още пюре от домашните,които правех на сина ми / а рибата накъсвам.
Ако е порция за възрастен чудесно ще подхожда с една зелена и свежа салата.


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

неделя, 29 октомври 2017 г.

ЗЕЛЕН ФАСУЛ

Днес Ви представям една любима на мен и моето семейство рецепта от българската национална кухня - зелен фасул яхния.


Зелен фасул - 500 гр.
Лук - 3 бр.
Моркови - 3 бр.
Домати - 3 бр.
Чесън - 3-4 скилидки
Сол
Червен пипер
Олио
Брашно - 1-2 с.л.

Режа лука на кубчета,а морковите на кръгчета.Запържвам ги в малко мазнина.След това добавям нарязания зелен фасул / шушулките съм зарязала на две,на три /,бъркам няколко минути и добавям вода / не прекалявам ,за да не стане много рядко,но всеки може да го направи според вкуса си/.Когато всички зеленчуци са почти готови добавям и обелените и нарязани на кубчета домати,чесъна на филийки и подправките.Когато вече са сготвени правя и застройка,за да се сгъсти соса - с олио,брашно и червен пипер.


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 


петък, 27 октомври 2017 г.

СИРЕНЕ СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ ВЪВ ФОЛИО



Сирене - 1 плочка
Червена чушка - 1/2 бр.
Сладък картоф  - 1 резен
Карфиол - няколко розички
Лук - 1/4 бр.
Чубрица
Масло/Зехтин/олио

Това е ориентировъчно количество за една порция,като естествено и зеленчуците могат да варират според вкуса Ви и сезона.


Режа лука на полумесеци,чушката и сладкия картоф на малки кубчета,а карфиола накъсвам на малки розички.
Режа едно квадратно парче фолио / може и хартия за печене / и в центъра му слагам лука,отгоре поръсвам малко от другите зеленчуци. След това слагам сиренето,после останалите зеленчуци,подправки по избор и накрая маслото или поръсвам с няколко капки зехтин/олио.Завивам на вързопче и пека в предварително загрята фурна на 200° до омекване на зеленчуците,след това може да разтворите фолиото и да оставите малко да се запече.


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

четвъртък, 26 октомври 2017 г.

БИСКВИТКО КОКОСКИ

Останаха ми няколко белтъка и импровизирано спретнах едни сладки,които не се задържаха много дълго ...


Белтъци - 4 бр.
Пудра захар - 1/2 ч.ч.
Кокосови стърготини - 1/3 ч.ч.
Натрошени бисквити - 1 ч.ч.
Сол - 1 щипка
Лимонов сок - няколко капки

Започвам да разбивам белтъците със солта и лимоновия сок. Постепенно добавям пудрата захар и разбивам до твърд сняг.След това малко по малко добавям натрошените бисквити и кокосовите стърготини .Разбърквам много внимателно, като за целта използвам шпатула, а не миксер.След това с чаена лъжичка загребвам от сместа и оформям сладки,които редя в тава,покрита с хартия за печене.


Пека ги в предварително загрята фурна на 160° за 15 мин.  или до готовност.Времето може да варира според големината на сладките.Чудесно си подхождат с чаша топло кафе или чай.


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

вторник, 24 октомври 2017 г.

ДЕСЕРТ С КРЕМ КАРАМЕЛ



Яйца - 5 бр.
Прясно мляко - 800 мл.
Захар - 1 и 1/3 ч.ч.
Ванилова захар/ванилия - 1 бр.
Стар кекс/козунак или кроасани

Режа кекса / аз използвах кекс,но може да използвате и кроасани,стар козунак или тиква / на филийки с дебелина около 1,5-2 см. и ги редя в тава.Разбивам прясното мляко с яйцата,захарта и ванилията.С получената смес за крем карамел заливам кекса и оставям за 10-15 мин.


Тази тава слагам в друга,малко по-голяма ,в която наливам около два пръста вода.Слагам десерта да се пече в предварително загрята фурна на 180°-190° за 40-45 мин.


Получи се,въпреки,че правя крем карамел за първи път.


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 



неделя, 22 октомври 2017 г.

ЛЕСНА НЕДЕЛНА ПИТКА

Мека като памук ... лесна питка за всеки ден


Прясно мляко - 300 мл.
Хладка вода - 200 мл.
Суха мая - 1 оп.
Олио - 2/3 ч.ч.
Захар - 2 с.л.
Сол - 1 с.л.
Брашно - 1 кг.

Масло
Сирене/кашкавал

Жълтък - за намазване
Скъсам - за поръсване

Загрявам малко млякото и разтварям в него маята и захарта,оставям да престои 5-10 мин.След това добавям водата,олиото и солта.
В голяма купа пресявам 4 ч.ч. брашно,правя си кладенче и постепенно изсипвам сместа с маята.Замесвам тестото,като при необходимост добавям още брашно.
Тази питка,която ще направя днес е не само лесна за приготвяне, но и лесна за оформяне.
Разделям тестото на две части в съотношение 2:1.Взимам по-голямата част и я разточвам във формата на правоъгълник,като се старая дългата му част да отговаря на обиколката на тавата,в която ще пека питката.Разточеното тесто намазвам с масло,от едната страна на правоъгълника поръсвам малко сирене или кашкавал,а другия край набраздявам.



След това навивам на руло,като започвам от широкия край с поръсеното сирене/кашкавал към набраздения.



Слагам го в тавата и по същия начин процедирам с втората част от тестото.От второто руло режа малко от края и го слагам в средата.





Оставям питката да втаса за около 35-40 минути,намазвам я с жълтък и поръсвам със сусам. Пека в предварително загрята фурна на 190° за 40-45 мин. или до готовност. 




ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 


петък, 20 октомври 2017 г.

ДОМАШНИ БОНБОНИ РАФАЕЛО

Невероятни...много сладки и лесни за приготвяне ... това са домашните бонбони ала РАФАЕЛО.Подходящи за всеки повод и вкус,опитайте ги и не чакайте ...


Кондензирано мляко - 400-420 гр.
Масло - 60 гр.
Пудра захар - 4 с.л.
Кокосови стърготини - 200 гр.
Ядки - по желание / бадеми,лешници,фъстъци /

В съд с незалепващо покритие / аз използвах тефлонов уок тиган / сипвам кондензираното мляко,добавям  маслото и слагам тигана на котлона.Въоръжете се с търпение и готовност за голямо бъркане ...
Когато маслото започне да се разтапя добавям малко по малко пудрата захар,бъркам,да не се образуват бучки...


Преди да започне да кипи сместа добавям и кокосовите стъргони.Бъркам постоянно,за да не загори ... и така до получаване на гъста кокосова каша / прилича също на много меко тесто /.


Махам от котлона и оставям сместа за бомбоните да се охлади,а след това се захващам с направата им.


Правя топчета,които овалвам в кокосови стърготини и ги слагам в хартиени формички за бонбони / може и без хартийки,естествено /.По принцип в бомбоните РАФАЕЛО има ядка, съответно може и Вие да сложите във всеки бонбон по един бадем,лешник или фъстък. Ние ги харесваме повече без ядки и затова аз не слагам ;)
Хубаво е да оставите бомбоните малко да стегнат в хладилника и след това да им се насладите с най-голямо удоволствие...


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:
2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 




вторник, 17 октомври 2017 г.

ПЕЧЕНИ ЯБЪЛКИ С БИСКВИТИ И КАНЕЛА

С аромат на Коледа ... печени ябълки с канела ...


Ябълки - 4 броя.
Захар - 4 с.л.
Канела - 2/3 ч.л.
Бисквити - 4-5 бр./ използвах детски,те са по-малки /

Измивам ябълките и внимателно издълбавам вътрещността със семките.Натрошавам бисквитите и ги смесвам със захарта и канелата /аз не използвах ядки,за да може да хапне и малкото ми юначе :) /.



Всяка ябълка пълня с тази смес.Редя в тавичка,сипвам малко вода и пека в предварително загрята фурна на 190°-200° за около 40-45 мин.или до омекване на ябълките.Това може да се случи за различно време имайки впредвид и различните сортове.


Изпечените ябълки сервирам охладени с натрошени бисквити,ядки,с топка сладолед,с мед или друго по Ваш вкус.


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

петък, 13 октомври 2017 г.

ЗАПЕКАНКА С БРОКОЛИ И СМЕТАНА



Картофи - 1 кг.
Броколи - 500 гр.
Лук - 2 бр.
Гъби - 200-300 гр.
Готварска сметана - 250-300 мл.
Бульон/сол
Олио
Масло
Кашкавал за поръсване

Режа картофите на парчета / колкото една хапка / и ги сварявам. Броколите разделям на розички и слагам за няколко минути във вряща подсолена вода.


Режа лука на кубчета и го запържвам с малко олио,след това добавям и нарязаните на филийки гъби.Готвя още няколко минути и добавям отцедените картофи,броколи,бульона и готварската сметана.Разбърквам всичко и прехвърлям в тава,слагам да в предварително загрята фурна на 190°-200° за около 20 мин. да се запече.Готовата запеканка поръсвам с настърган кашкавал.


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 



сряда, 11 октомври 2017 г.

СВИНСКО С ПРАЗ



Праз лук - 5 стръка
Свинско месо / врат - 500-600 гр.
Олио
Сол
Чубрица
Черен пипер

Режа месото на хапки,овкусявам го с подправките и го пека във фурната.Когато месото е почти готово,режа праза,слагам го в тенджера с малко мазнина и го задушавам.


Към готовия лук добавям изпеченото месо и при необходимост още сол.


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

вторник, 10 октомври 2017 г.

ШОКОЛАДОВИ МЪФИНИ

Пухкави,сладки и много ароматни шоколадова мъфини...


Яйца - 2 бр.
Захар - 1 ч.ч.
Кисело мляко - 1 ч.ч.
Олио - 200 мл.
Сода - 1/3 ч.л.
Бакпулвер - 1 бр.
Какао - 5-6 ч.л.
Есенция ром - 1 бр.
Брашно - 2 и 1/2 ч.ч.
Шоколад - 1-2 бр.

Разбивам яйцата със захарта до пухкава пяна.След това добавям киселото мляко с разбитата в него сода, бакпулвера, олиото, есенцията ром и какаото.Разбърквам всичко и след това постепенно започвам да добавям брашното.Бърка се до получаване на еднородна кексова смес.


Намазвам хартиените мъфини с малко олио,сипвам 1 ч.л. от сместа, слагам едно парченце шоколад и покривам с още кексова смес.Пека мъфините в предварително загрята фурна на 190° за 18-20 мин.


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

понеделник, 9 октомври 2017 г.

РИЗОТО СЪС СПАНАК И БРОКОЛИ



Ориз - 2/3 ч.ч.
Лук - 1 бр.
Праз лук - 1/2 бр.
Броколи - 1 ч.ч.
Спанак - 200-300 гр.
Чесън - 3 скилидки
Олио
Масло
Универсална подправка/сол
Кашкавал за поръсване

Режа двата вида лук на дребно.Запържвам ги в малко олио,добавям ориза,бъркам две-три минути и накрая сипвам вода.Оставям ориза да се свари,като постепенно доливам още вода.Готовия ориз оставям на страна...


В тиган с малко масло задушавам броколите,накъсани на малки розички.След това добавям и нарязания на лентички спанак и чесъна, нарязан на филийки.
Бъркам няколко минути и когато зеленчуците са готови добавям ориза,още малко масло и подправям на вкус - аз използвах универсална подправка.Става невероятно вкусно ... сервирам ризотото топло и поръсено с кашкавал.


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

четвъртък, 5 октомври 2017 г.

КРЕМ СУПА ОТ ТИКВИЧКИ



Тиквички - 1 кг.
Картофи - 1-2 бр.
Готварска сметана - 100 - 150 мл.
Копър - 1/3 вр.
Масло - 50 гр.
Сол

Измитите картофи / и обелени /  и тиквички режа на парчета и слагам да се варят в малко подсолена вода.Вече сварени ги отцеждам от водата,но не я хвърлям.
Пасирам зеленчуците  с маслото,добавям по малко от бульона получен при варенето до достигане на желаната от нас консистенция на супата.
След това добавям сметана и връщам отново на котлона.Щом леко заври супата е готова.Добавям нарязания на дребно копър,разбърквам и поднасям гореща с крутони....



ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

сряда, 4 октомври 2017 г.

РАЗЯДКА С ПЕЧЕНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ И ФЪСТЪЦИ



Патладжан - 1 бр.
Лук - 1 бр.
Чушки - 4-5 бр.
Сирене - 100 гр.
Фъстъци - 2 с.л.
Зехтин / олио - 2 с.л.

Измивам,подсушавам и пека зеленчуците във фурната.
Изпечените зеленчуци оставям да изстинат,а след това беля и слагам със сиренето,зехтина и фъстъците в чопъра и смилам до желаната консистенция.При необходимост добавям още сол.


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора