Прегледах доста рецепти и плитки, но накрая просто си събрах една "удобна" за мен рецепта ... и импровизирах ...
Получи се пудесно!
Яйца - 2 бр.
Захар - 100 гр.
Ванилова захар/ванилия - 1 бр.
Прясно мляко - 150 мл.
Олио - 2 с.л.
Разтопено масло - 3 с.л.
Суха мая - 1 бр. / 7 гр.
Брашно - 500 - 600 гр.
Кората на един лимон
Домашно сладко от сини сливи
Белтък за намазване
Захар за поръсване
В 1/2 от леко загрятото мляко разтварям маята.Добавям по 1 с.л. захар и брашно, разбърквам и оставям да шупне.
Останалото мляко разбивам с останалата захар,яйцата, олиото и ванилена захар.
В пресятото брашно правя кладенче, в което последователно изливам активираната мая,яйчената смес и лимоновата кора.
Докато замесва тестото малко по малко добавям разтопеното масло - тестото трябва да се получи меко и еластично. Поставям го в купа, покривам с кърпа и оставям да втасва до удвояване на размера си. Естествено за по-бързо втасване би допринесла по-топлата среда.
Втасалото вече тесто леко премесвам и разделям на две части / на око / една по-голяма и една по-малка. Разделих така тестото, защото исках да направя две рула, а разполагах с две различни по големина форми за печене.
Парчето тесто разточвам в правоъгълна форма. В единия край на тестото с нож правя ленти,като не ги завършвам до края.
Останалата част намазвам със сладко, като оставям бордюрчета от по 1 см. от всички страни Естествено класиката е с шипков мармалад, но аз предпочитам да се възползвам от всичко домашно - всеки път, когато е възможно. За тази рецепта отново използвах любимото вкъщи сладко от сини сливи на майка ми.
След това загъвам краищата, като плик, за да не изтече плънката.
Тестото навива на руло, като започвам от противоположния на набраздения край.Края на ресните трябва да се пада отдолу.
Рулото внимателно прехвърлям в покрита с хартия за печене форма.Оставям отново да отпочине за около 30 - 40 мин.
Втасалото руло намазвам с белтък и поръсвам със захар. Така процедирах и с второто парче тесто. Пекох двете рула едновременно на 190° за около 34 - 37 мин. Все пак всяка фурна е различна и е добре да наблюдавате хода на печенето, за да не прегорят.
ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK :
2bechef - готвя с удоволствие за любими хора