Страници

четвъртък, 28 март 2019 г.

КОЗУНАЧЕНО РУЛО С ДОМАШНО СЛАДКО

Бях се ентусиазирала и ето, че успях ...
Прегледах доста рецепти и плитки, но накрая просто си събрах  една "удобна" за мен рецепта ... и импровизирах ... 
Получи се пудесно! 


Яйца - 2 бр.
Захар - 100 гр.
Ванилова захар/ванилия - 1 бр.
Прясно мляко - 150 мл.
Олио - 2 с.л.
Разтопено масло - 3 с.л.
Суха мая - 1 бр. / 7 гр.
Брашно - 500 - 600 гр.
Кората на един лимон
Домашно сладко от сини сливи

Белтък за намазване
Захар за поръсване

В 1/2  от леко загрятото мляко разтварям маята.Добавям по 1 с.л. захар и брашно, разбърквам и оставям да шупне.
Останалото мляко разбивам с останалата захар,яйцата, олиото и ванилена захар.


В пресятото брашно правя кладенче, в което последователно изливам активираната мая,яйчената смес и лимоновата кора.


Докато замесва тестото малко по малко добавям разтопеното масло - тестото трябва да се получи меко и еластично. Поставям го в купа, покривам с кърпа и оставям да втасва до удвояване на размера си. Естествено за по-бързо втасване би допринесла по-топлата среда.


Втасалото вече тесто леко премесвам и разделям на две части / на око / една по-голяма и една по-малка. Разделих така тестото, защото исках да направя две рула, а разполагах с две различни по големина форми за печене.



Парчето тесто разточвам в правоъгълна форма. В единия край на тестото с нож правя ленти,като не ги завършвам до края.
Останалата част намазвам със сладко, като оставям бордюрчета от по 1 см. от всички страни Естествено класиката е с шипков мармалад, но аз предпочитам да се възползвам от всичко домашно - всеки път, когато е възможно. За тази рецепта отново използвах любимото вкъщи сладко от сини сливи на майка ми. 
След това загъвам краищата, като плик, за да не изтече плънката.
Тестото навива на руло, като започвам от противоположния на набраздения край.Края на ресните трябва да се пада отдолу.


Рулото внимателно прехвърлям в покрита с хартия за печене форма.Оставям отново да отпочине за около 30 - 40 мин.


Втасалото руло намазвам с белтък и поръсвам със захар. Така процедирах и с второто парче тесто. Пекох двете рула едновременно на 190° за около 34 - 37 мин. Все пак всяка фурна е различна и е добре да наблюдавате хода на печенето, за да не прегорят.





ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK :

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 







вторник, 19 март 2019 г.

МАКАРОНЕНА САЛАТА С ЧЕРИ ДОМАТИ



Макарони - 200 гр.
Чери домати - 8 - 10 бр.
Пресен лук - 2 стръка
Майонеза - 1 бр.
Сол

Сварявам макароните,охлаждам ги и оставям да се отцедят хубаво в гевгира.След това ги изсипвам в голяма купа /по-удобно е за разбъркване/,добавям наситнения пресен лук, доматчета нарязани на четвъртинки, сол на вкус и майонеза Разбърквам всичко и сервирам :)


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ
 ВЪВ FACEBOOK :


понеделник, 18 март 2019 г.

ЗАПЕКАНКА - МУСАКА С ТИКВИЧКИ




Тиквички - 2 бр.
Кайма - 200 гр.
Лук - 1/2 бр.
Домати консерва - 200 гр.
Готварска сметана - 60 - 70 мл.
Яйце - 1 бр.
Кисело мляко - 1/2 коф.
Кашкавал - 50 - 60 гр.

Запържвам наситнения лук, добавям каймата,а след няколко минути и доматите.Овкусявам с малко сол и щипка захар.Към доматения сос добавям сметаната и го махам от котлона.Оставям го на страна.
Тиквичките режа на две, а след това всяка половина на лентички.
На дъното на тавичката, в която ще пека сипвам малко доматен сос,редя тиквички, после пак сос и пак тиквички - докато не свършат /или поне едното :)/, като завършвам със сос.
Пека в предварително загрята фурна на 200 ° за около 30 - 35 мин. или до готовност на тиквичките.


След това правя заливката - разбивам яйцето с киселото мляко и добавям рендосания кашкавал. Заливам с нея тиквичките и връщам обратно във фурната да се запече до златисто.




ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK :

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 


петък, 15 март 2019 г.

КЕКС С ДОМАШНО СЛАДКО ОТ ДЮЛИ



Яйца - 3 бр.
Кисело мляко - 14 с.л.
Олио - 8 с.л.
Захар - 15 с.л.
Брашно - 16 с.л.
Сода - 1 ч.л.
Сладко от дюли - 1 бурканче / 400 гр.
Пудра захар за поръсване

В голяма купа разбивам яйцата със захарта,олиото и киселото мляко.След това малко по малко започвам да добавям брашното с прибавената към него сода за хляб. Разбърквам всичко до еднородна консистенция.
Половината от получената кексова смес изсипвам в тавичка, предварително покрита с хартия за печене.Тавата,която използвах е с размери 23/33 см.
Слагам в предварително загрята фурна на 190 ° и пека до златисто - при мен отне 10 - 13 мин.




Изваждам изпечената част от фурната и внимателно отгоре разпределям сладкото. Аз използвах домашно сладко от дюли,в което майка ми слага и натрошени орехчета.


Върху сладкото разпределям останалата кексова смес и връщам обратно във фурната. Отново пека до златисто - при мен около 17-18 мин.



Изпеченият кекс оставям да се охлади, поръсвам с пудра захар и режа на квадратчета.




ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK :

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

събота, 9 март 2019 г.

ВЪЛШЕБНИ КАРТОФИ В ЙЕНА



Картофи - 1 кг.
Сол
Червен пипер
Чубрица
Розмарин
Универсална подправка/бульон
Брашно / галета - 1 с.л.
Зехтин / олио
Бира - 200 мл

Беля картофите, подсушавам ги и ги режа на половинки или четвъртинки / зависи колко големи са били /. Слагам ги в голяма купа и поръсвам със зехтина, брашното и подправките - Вие може да си сложите подправки по свой вкус.Похлупвам с капак купата и енергично раздрусвам  :)
След това прехвърлям картофите в йената и внимателно сипвам бирата.
Слагам тенжерата във фурната и тогава я включвам.
Пека на 220°  за около 40 - 50 мин. зависи и от картофите - за всеки случай си ги проверявайте.


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK :

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора