четвъртък, 30 март 2017 г.

СВИНСКИ КАРЕНЦА НА ТИГАН

Бързо,лесно и много вкусно...





Свинско каре - 500 гр.
Червено вино - 1/2 ч.ч 
Олио - 1/3 ч.ч 
Горчица - 1 с.л 
Гъбен бульон - 1 бр
Черен пипер 
Лук - 1 бр 
Зелен фасул 
Броколи 
Карфиол 
Сол
Масло

Първо правя марината.За целта в по-дълбока купа сипвам виното,олиото и горчицата.Разбърквам добре и добавям нарязания на полумесеци лук,бульона и черния пипер.
Режа месото на парчета с дебелина един пръст и леко ги начуквам, но внимавам да не станат много тънки.Слагам месото в маринатата, разбърквам и оставям да престои.Аз го мариновах 24 часа и стана невероятно,но ако нямате време ще са достатъчни и 2 ч.
Маринованото месо пека в леко намазнен и загрят тиган за по 3 мин.от всяка страна. Сервирах със задушени зеленчуци в масло. 



ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 


събота, 25 март 2017 г.

КУРАБИЙКИТЕ НА БАБА

Вкус от детството без капка мазнина. Не се чудете,а ги направете !


Брашно - 1/2 кг
Кисело мляко - 1 ч.ч.
Кафява захар - 1/2 ч.ч.
Яйца - 3 бр.+ 1 жълтък за намазване
Сода - 1 ч.л
Ванилия - 1 ч.л

Смесвам всички продукти до получаване на меко тесто.От него правя малки топчета и ги редя в тава,покрита с хартия за печене.Получените топчета намазвам с жълтък и поръсвам захар / по желание/.Пека курабийките в предварително загрята фурна на 180-190° до златисто.


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ 
                  ВЪВ FACEBOOK:

         2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

събота, 18 март 2017 г.

КРЕМ СУПА ОТ КОПРИВА

Хайде на копривата. Още една много лесна за изпълнение рецепта с малко по-специфичен вкус.




Коприва - 1,5 кг.
Брашно - 2 - 3 с.л. 
Масло - 100 гр .
Чесън - 2 скилидки
Сол

Почистената и добре измита коприва слагам в кипяща и леко подсолена вода.Варя за около 15 мин.След това я отцеждам и пасирам, като запазвам част от водата в която се е варила.



Към пасираната коприва сипвам от бульона / който се е получил при варенето / и разреждам до желаната гъстота. В маслото запържвам брашното до златисто,добавям малко от бульона, бъркам,за да не се получат бучки и изсипвам  при копривата. Слагам супата на котлона, подправям с малко сол,добавям чесъна и оставям да кипне.Гъстотата на супата може да се коригира по всеки вкус използвайки още брашно или бульон.Може да се сервира с  плочка сирене,крутони,поширано яйце и др.

ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ 
                 ВЪВ FACEBOOK:

        2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

петък, 17 март 2017 г.

КРЕМ СУПА ОТ ТИКВИЧКИ

Крем супа с много фин,нежен и приятен вкус,който ще се хареса на всички.Не пропускайте,задължително я опитайте.




Тиквички - 2 бр 
Картоф - 1 бр 
Лук - 1/2 бр 
Чесън - 2 скилидки 
Сирене - 50 - 100 гр 
Масло - 50 гр 

Режа тиквичките, картофа / обелен /,лука и чесъна на кубчета и ги сварявам в леко подсолена вода.Когато зеленчуците са готови ги отцеждам от бульона,който се е получил при варенето  / бульона го запазвам / и ги пасирам. Към пюрето от зеленчуци добавям маслото и натрошеното сирене и отново пасирам всичко до получаване на хомогенна смес. След това постепенно добавям от отделения бульон,като количеството,което ще сложа зависи от това колко гъста искам да ми е супата.Когато съм получила желаната гъстота на супата я връщам на котлона да заври.Сервирам супата топла и с хрупкави крутони.


   ТЕЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ 

                                                           ВЪВ FACEBOOK:

                         2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

четвъртък, 16 март 2017 г.

КРУТОНИ

Подходящи за всякакви супи и салати...



Хляб - 1/2 бр
Олио - 2-3 с.л.
Сол
Червен пипер 
Чубрица 
Сух копър 

Режа хляба на кубчета и ги слагам в тава.Поръсвам с олиото и желаното количество подправки. Разбърквам хубаво с ръце и слагам тавата във фурната. Пека крутоните 10-15 мин на 170° с вентилатор. 


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

сряда, 15 март 2017 г.

ЛАЗАНЯ С КАЙМА И СОС БЕШАМЕЛ

Лазанята е традиционно италианско ястие,приготвено от тестени кори,между които е сложена различна плънка (гъби,месо,домати...),сос Бешамел и е покрита обилно с пармезан.В нашата къща наред с пицата и спагетите това е едно от любимите италиански ястия.



Доматен сос:
домати - 800гр (от консерва)
лук - 1бр
морков - 1бр
гъби - 10бр
кайма - 400гр
подправки по избор

Сос Бешамел:
прясно мляко - 400мл
брашно - 3с.л
олио - 4-5с.л 

кисели краставички на кубчета - по желание
кашкавал за поръсване

кори за лазаня - 1оп 500гр


Режа лука и моркова на дребно,слагам ги в по-дълбок тиган с малко мазнина и ги запържвам.След това сипвам малко вода и когато лука остане само на мазнина добавям доматите.Готвя на слаб огън до сгъстяване.Когато соса е готов го пасирам и оставям на страна.
След това в тенджера задушавам каймата и нарязаните на дребно гъби,постепенно добавям и доматите и соса е готов.
Захващам се с приготвянето на сос Бешамел - в друг съд слагам да се сгорещи олиото и в него запържвам брашното до зачервяване,добавям млякото и бъркам до сгъстяване.Подправям с малко сол.



Приготвям си корите за лазанята - преди да ги редя ги пускам за 2-3мин във вряща вода.
На дъното на тавата сипвам по малко от двата соса,след това редя от корите (да не се застъпват),сипвам доматен сос,сос Бешамел,ръся с кисели краставички и кашкавал,след това пак кори,сос...и така до изчерпване на продуктите,като завършвам със сос.Поръсвам обилно с настърган кашкавал и пека лазанята в предварително загрята фурна на 190 за 30-40мин.



ТЕЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

вторник, 14 март 2017 г.

СПАНАЧЕНА СУПА С ОРИЗ

Обожавам бързите,лесни и много вкусни рецепти!




Лук - 1 бр
Морков - 1 бр
Спанак - 400 гр
Ориз - 1/2 ч.ч
Олио
Сол
Бульон пилешки - 1 бр  по  желание

Кисело мляко или сирене за гарниране

Режа лука и моркова на дребни кубчета,слагам ги в тенджера с малко олио и ги запържвам. След това добавям ориза и спанака / нарязани на лентички  /.Разбърквам всичко хубаво, за да не загори,доливам вода / около 1 л. / и оставям да се вари на слаб огън.Овкусявам супата с бульона и малко сол,доливам още малко вода и готвя до готовност на ориза.По желание супата може да се застрои с кисело мляко, яйце и брашно.
По желание супата може да се сервира с кисело мляко или сирене.

   ТЕЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ 
                                                   ВЪВ FACEBOOK:

                      2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

понеделник, 13 март 2017 г.

МЪФИНИ - БАНИЧКИ С БАНАН И ЯБЪЛКА



Яйца - 2 бр
Кисело мляко - 2/3 коф
Сода - 2/3 ч.л
Олио - 2 с.л
Кори за баница - 7 бр
Банан - 1 бр
Ябълка - 1/2 бр
Олио/масло за намазване на формичките
Пудра захар за поръсване  / по желание  /

В купа разбивам яйцата, киселото мляко,олиото и содата.Корите за баница навивам на руло и режа на лентички,банана на кубчета, а ябълката беля и рендосвам. Добавям и тези съставки към млечната смес и разбърквам.


Намаслявам формичките за мъфини и сипвам от сместа,от това количество се получиха 12 бр.Пека баничките в предварително загрята фурна на 190° за 25 мин.По желание може да се поръсят с пудра захар.




ТЕЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ 
                                                    ВЪВ FACEBOOK:

                        2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

неделя, 12 март 2017 г.

КАРТОФИ С ОРИЗ

Понякога колкото по-простичко е едно ястие, толкова е по-вкусно...




Лук - 1 бр
Картофи - 2-3 бр
Чушка - 1 бр
Морков - 1 бр
Ориз - 3-4 с.л
Олио
Подправки / сол,чубрица,червен пипер /

Режа лука,моркова и чушката на дребни кубчета,а картофите на малко по-големи. Всички зеленчуци без картофите слагам в тенджера с малко олио и ги запържвам.След това добавям картофите и ориза и доливам вода.Оставям да се готвят,като периодично разбърквам.Овкусявам с подправките и при необходимост доливам още вода.Готвя до готовност на ориза и картофите. Поднасям със сирене.Количеството,което се получи е за две порции.

ТЕЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ 
                     ВЪВ FACEBOOK:

         2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

събота, 11 март 2017 г.

ПИЯНИ ПИЛЕШКИ БУТЧЕТА СЪС СМЕТАНА В ГЮВЕЧ

Вкусна и лесна рецепта,подходяща за празник и делник .... а сосчето трябва да бъде удостоено с една топла питка :)


Пилешки бутчета - 4-5 бр
Лук - 2 бр
Бира - 1 ч.ч
Сирене - 150-200 гр
Топено сирене - 300 гр
Масло - 50 гр
Готварска сметана - 300 мл
Маги фикс малки тайни за пиле с гъби и сметана


Режа лука на полумесеци,половината от количеството слагам на дъното на гювеча.Отгоре редя бутчетата,които съм измила и почистила от кожата / по желание / и поръсвам с останалото количество лук.Разбивам фикса в сметаната и добавям бирата.Към бутчетата добавям настърганото сирене и топените сирена,заливам с бирената смес и поръсвам с кубчета масло.


Слагам гювеча във фурната и първите 20 мин пека на 150 ,след това увеличавам градусите на 200 и пека още около 40-45 мин.

ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ 
                                                          ВЪВ FACEBOOK:

                    2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 





петък, 10 март 2017 г.

ДОМАШНО СЛАДКО ОТ ПОРТОКАЛИ

Чудесно,вкусно,ярко,ароматно...нямам думи за това сладко.Както винаги бързо и лесно за приготвяне.Подходящо за гарниране на всякакви видове десерти...



Портокали - 2 бр 
Мандарина - 1 бр
Кората на един портокал
Захар - 1/2 ч.ч 
Вода - 1/2 ч.ч 

Почиствам добре портокалите и мандарината, режа ги на кубчета и ги слагам в тенджера. Добавям захарта,водата и портокаловата коричка.Слагам на котлона,когато кипне варя сладкото в продължение на 15 мин.

сряда, 8 март 2017 г.

РУЛО С ДОМАШНО ПОРТОКАЛОВО СЛАДКО И СМЕТАНА




Пр. мляко - 1/4 ч.ч
Масло - 2 с.л
Ванилия - 2 бр
Яйца - 3 бр
Захар - 1/2 ч.ч
Брашно - 100 гр
Сода - 1 ч.л
Царевично нишесте - 3 ч.ли

Сладко от портокал / всякакво по ваш избор /
Сладкарска сметана - 150 мл

Пудра захар за поръсване 

Загрявам млякото и добавям маслото,не трябва да кипва.В купа разбивам яйцата и захарта.Пресявам брашното,содата и нишестето,прибавям ги към яйчената смес.Разбърквам добре.Една супена лъжица от кексовата смес сипвам при млякото с маслото,разбърквам и връщам обратно.Разбърквам всичко до еднородна смес и изсипвам в правоъгълна тава покрита с хартия за печене. Пека в предварително загрята фурна на 190° за 10-13 мин.През това време разбивам сметаната. 





Изпечената платка за рулото обръщам върху друго парче хартия и оставям леко да се охлади.След това намазвам платката със сладко и сметаната и навивам на руло.Оставям да престои и поръсвам с пудра захар. 



ТЕЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

вторник, 7 март 2017 г.

ПЕЧЕНИ КАРТОФИ С ПОДПРАВКИ 2





Пресни картофи - 1 кг 
Олио - 3-4 с.л 
Бульон - 1 бр 
Чубрица 
Червен пипер 
Копър на прах

Млечен сос:
Кисело мляко - 3 с.л
Олио - 2 с.л
Оцет - 1 с.л
Сол
Сушен копър

Измивам и режа картофите на две.Слагам ги в тава и поръсвам с олиото и подправките.Разбърквам хубаво с ръце,всяко картофче трябва да е покрито с подправки.Сипвам 150 мл вода и ги слагам във фурната. Пека ги на 200° за около 40-45 мин.,като последните 20 мин с вентилатор.
За соса: в малка купа слагам киселото мляко, олиото,оцета и подправките.Разбърквам добре и соса е готов.


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ 
ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

четвъртък, 2 март 2017 г.

ПЛОДОВО КРЕМЧЕ

Лесно за приготвяне и подлежи на всякакви вариации.А най-важното е,че винаги се харесва на малчуганите.


Банан - 1 бр 
Кисело мляко - 1/2 бр 
Бисквити - 4-5 бр  
Райска ябълка - 1/2 бр 

Слагам сичко в чопъра и след минута крема е готов.

ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ                                                       ВЪВ FACEBOOK:

                         2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

сряда, 1 март 2017 г.

СВИНСКО С БОБ И КИСЕЛО ЗЕЛЕ




Свинско месо - 500-600 гр.
Кисело зеле - 1 зелка
Лук - 1 бр.
Боб в доматен сос - 2 консерви
Олио
Червен пипер 
Чубрица 



Режа лука и зелето на дребно,месото на хапки,а чесъна на филийки.Слагам всичко в гювеча и разбърквам. Поръсвам с подправките,сипвам олио,вода - почти да покрие зелето,разбърквам и слагам в студената фурна.Първите 30 мин. пека на 150°,след това увеличавам градусите на 220°,така пека за около час.След това добавя боба и готвя още 15-20 минути.

ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ 
                                              ВЪВ FACEBOOK:

                     2bechef - готвя с удоволствие за любими хора