Кайма - 600 гр.
Яйца - 2 бр.
Пресен лук - 1 стрък
Чесън - 1 скилидка
Галета - 2 с.л.
Картофи - 700 гр.
Кашкавал - 100 гр.
Копър - 1/2 вр.
Брашно - 1 с.л.
Готварска сметана -
Към каймата добавям нарязания на дребно пресен лук, рендосания чесън, галетата, яйцето и подправки по избор. Замесвам каймата и я оставям да престои, а през това време слагам обелените картофи да се варят.
Сварените картофи оставям леко да се охладят. След това ги отцеждам от водата и ги намачквам - правя пюре. Към него добавям наситнения магданоз и сметаната. Разбърквам и оставям още малко да се охлади.
Към охладеното пюре добавям брашното и един белтък / с жълтъка ще мамажем преди печенето /, разбърквам до еднородна консистенция.
1/3 част от пюрето разпределям върху дъното на намаслената тавичка, в която ще пека.
Отлежалата кайма разпределям на равни по големината топки / преценете колко ще се съберат в тавата /, аз направих по-големи.
Взимам едно кюфте, притиска го между дланите си и го приплесквам, в средата слагам парче кашкавал и отново оформям на топка. Слагам го в тавата.
Така процедирам с цялата кайма.
Върху наредените в тавата кюфтета с кашкавал разпределям останалото количество картофено пюре, а върху него намазвам с разбития жълтък.
Пека в предварително загрява фурна на 190° за около 40 мин. или до готовност на кюфтетата.
ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK :
2bechef - готвя с удоволствие за любими хора