БЛАТОВЕ
Яйца - 3 бр
Олио - 3/4 ч.ч
Пр.мляко - 1 ч.ч
Сода - 1 ч.л
Брашно - 1 и 1/2 ч.ч
Брашно от рожков - 1/2 ч.ч
Захар - 1 ч.ч
Ванилия - 1бр
КРЕМ
Кисело мляко 4% - 1 бр
Цедено кис.мл. - 350-400 гр.
Натрошени трохи от блата
ГЛАЗУРА
Течен шоколад - 300 гр
Пр.мляко - 1/2 ч.ч
Олио - 1/3 ч.ч
УКРАСА-ТОПКИ
Об.бисквити. - 1оп
Масло - 50 гр
Теч.шоколад - 2-3 с.л
Блатове: Разбивам яйцата,олиото,захарта и прясното мляко.Добавям брашното със содата,ванилията и брашното от рожков.Тази смес си разделям на три - за три блата.Пека всеки блат на 180° за около 20м.Изпечените блатове оставям да се охладят и след това подравнявам с нож за хляб.
Крем:Разбивам киселото мляко с цеденото и натрошавам на око от изрязаните парчета от блатовете. /само за цвят,да не стане гъсто/
В тава с падащо дъно слагам блат,сиропирам малко с компот и намазвам с половината крем.Слагам втори блат и също го сиропирам и слагам останалата половина от крема.Слагам и третия блат и оставям тортата да престои в хладилник.
След два-три часа махам ринга на тавата и заливам тортата с шоколадовата глазура,като за целта смесвам шоколада,пр.мляко и олиото на водна баня,бъркам докато стане много течна смес.За по-добро разнасяне на глазурата върху тортата използвам тъпата страна на ножа.Когато тортата е изцяло покрита с глазура отново я връщам в хладилника.
Правя бисквитените топки за украсата и малко по-късно ги редя върху тортата.
Бисквитени топки - натрошавам бисквитите на много дребно и прибавям разтопеното масло и течния шоколад.Разбърквам всичко добре и оформям малки топчета.
Тортата престоя още около два часа в хладилника и я хапнахме ;) Получи се много добре,нз дали се дължи на рецептата или просто на късмета на начинаещия...все пак това е първата ми торта ;)
ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ
ВЪВ FACEBOOK:
2bechef - готвя с удоволствие за любими хора