четвъртък, 31 август 2017 г.

КРЕМ СУПА С ПЕЧЕНИ ЧУШКИ

От бързите и лесните рецепти  ... Вкусна и полезна ... подходяща за цялото семейство  ... от малки до големи ...


Лук - 1 бр.
Морков - 1 бр.
Картоф - 1-2 бр.
Тиквичка - 1-2 бр.
Печени чушки - 2-3 бр.
Малко - 50 гр.
Сол

Режа лука,моркова и картофите / сложих два по-малки / на кубчета и слагам да се варят.Когато поомекнат добавям и нарязаната на кубчета тиквичка / аз използвах една,но беше доста голяма /,оставям да се варят до готовност на всички зеленчуци. 
Когато са готови ги махам от котлона и при необходимост отливам част от водата.Добавям изпечените и обелени чушки,пасирам всичко .
Към готовата супа добавям сол на вкус и маслото.Става невероятна. 


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора  

сряда, 30 август 2017 г.

ГАЛЕТ С ПЛОДОВЕ

Признавам си не е най-сполучливия на външен вид десерт,който съм правила ... Осмелявам се да го споделя с Вас,защото всъщност е невероятно вкусен ...


За тестото:
Брашно - 200 гр.
Масло - 100 гр.
Канела - 1 ч.л.
Захар - 1 с.л.
Хладка вода - 6-8 с.л.
За плънката:
Ябълки - 2-4 бр.
Сини сливи - 5-7 бр.
Праскова - 1 бр.
Канела - 1/2 ч.л.
Захар - 3 с.л.
Масло - 20 гр.

В купа пресявам брашното и добавям нарязаното на кубчета масло,канелата и захарта.Разрохвам всичко с пръсти до получаване на трохи,след това добавям водата и замесвам тесто.Докато се занимавам с плънката оставям тестото в хладилника. 
Беля и режа на кубчета прасковата и 3-4 сини сливи.Слагам ги в купичка,поръсвам с канелата, 2 с.л. захар и разбърквам.Ябълките беля,почиствам и режа на тънко.



Разточвам тестото върху хартия за печене, в средата му разпределям плънката със сини сливи и праскови,като оставям по 2-3 см. по края свободни.Отгоре подреждам ябълките и останалите сини сливи,поръсвам с 1 с.л. захар и маслото на малки парченца .Заливам краищата навътре,да покрият малко плодовете /2-3 см./.
Внимателно прехвърлям галета в съда,в който ще се пече.Слагам го в предварително загрята фурна на 190° за около 40-45 мин.
Готовият галет оставям да се охлади и след това намазвам плодовете с малко захарен сироп направен от 100мл. вода и захар.


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 


вторник, 29 август 2017 г.

САЛАТА С РОЗОВИ ДОМАТИ И ДОМАШНО ПЕСТО



Розови домати - 2 бр.
Сирене
Зехтин - 150 мл.
Лимонов сок - 2-3 с.л.
Сол
Босилек - 1 вр.

Една от основните съставки на тази салата е босилековото песто.В мое изпълнение то е доста импровизирано,но е съобразено с вкусовете на моето семейство - дано допадне и на Вас :)
За целта пасирам до хомогенна смес листата босилек със зехтина,лимоновия сок и малко сол.Получава се по-голямо количество от необходимото за една салата,но спокойно може да си съхранявате остатъка в бурканче в хладилника.
След като пестото е готово остава само да нарежа доматите на шайби или полумесеци - зависи от големината им и да поръся отгоре натрошено сирене и песто.


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

ПИЛЕШКИ БУТЧЕТА С МЕДЕНА КОРИЧКА

Вкусно ... сочно ... сладко - солено ... невероятни бутчета с медено - чеснова коричка.



Пилешки бутчета - 3 бр.
Мед - 3 с.л.
Соев сос - 2 с.л.
Горчица- 1 ч.л.
Чесън - 2 скилидки

В купа смесвам меда,соевия сос,горчицата и рендосания на дребно ренде или намачкан на паста чесън.Разбърквам. С 1/3 от медената смес намазвам бутчета, слагам фолио на тавата и ги пека в предварително загрята фурна на 220°.Когато бутчетата са готови махам фолиото и отново ги заливам с меда.Връщам ги да се запекат. След още 3-5 мин. отново ги намазвам с остатъка от медената смес.Запичам до златисто.


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

понеделник, 28 август 2017 г.

БЪРЗА ЛЯТНА МАНДЖА

Вкусотия голяма ... и как няма да е ... чушки, доматки, сирене и яйчица ... или моят скромен вариант на любимия миш-маш .


Чушки - 5-6 бр.
Домат - 1 бр.
Сирене - 150 гр.
Яйца - 4 бр.
Олио

Режа чушките на кубчета и ги задушавам в малко олио,готвя докато поомекнат.След това добавям обеления и нарязан на кубчета домат. Готвя няколко минути и добавям натрошеното сирене и яйцата.Бъркам всичко още няколко минути,до готовност на яйцата.При необходимост добавям сол.


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 





неделя, 27 август 2017 г.

ПРИНЦЕСИ

Лесна като детска игра закуска,подходяща както за забързаното  делнично утро,така и за мързелива неделна утрин.


Яйце - 1 бр.
Домат - 1 бр.
Сирене - 100 гр.
Хляб - 3 филийки

Разбивам яйцето,добавям натрошеното сирене и нарязания на кубчета домат. Разпределям върху филиите,пека ги до получаване на хрупкава коричка и червеникав "загар" :)



ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ                                            ВЪВ FACEBOOK:

                     2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 


петък, 25 август 2017 г.

КРЕМ СУПА ОТ ЧЕРВЕНА ЛЕЩА

За всички почитатели на крем супите  ... Опитайте вкусната крем супа от червена леща.



Червена леща - 1 ч.ч.
Червена чушка - 1/2 бр.
Домат - 1/2 бр.
Морков - 1 бр.
Чесън - 1 скилидка
Пресен лук - 1 стрък
Масло
Сухари - 2 бр.


Режа лука и моркова на дребно,моркова рендосвам и ги слагам в тенджера с малко масло да се задушат.Добавям обеления и нарязан на кубчета домат,а малко след това и измитата леща.Доливам вода и оставям да се вари.Когато лещата е почти готова добавям чесъна и подправки по избор,при необходимост доливам вода и оставям да се готви.Когато всичко е готово махам от котлона и пасирам.Ако не Ви се правят домашни крутони използвайте сухари.

ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ                                                          ВЪВ FACEBOOK:

                      2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

ЕКСПРЕСЕН БОБ С КЮФТЕНЦА

Вкусно ... лесно ... експресно ...
Това е моето предложение за бързо сготвена вечеря.


Боб консерва - 2 бр. × 400 гр. в доматен сос
Лук - 1 бр.
Морков - 1 бр.
Чушка - 1 бр.
Сол
Подправки по избор

Кайма - 250 гр.
Лук - 1/2 бр.
Чубрица
Хляб - 1 филия
Яйце - 1 бр.
Галета - при необходимост

Режа лука,моркова и чушката на кубчета,запържвам ги в малко олио,сипвам малко вода и оставям да се задушават.Когато зеленчуците омекнат посолявам и добавям боба от двете консерви./ аз използвам боб в доматен сос,ако ще използвате само сварен боб може допълнително да си добавите домати /Разбърквам няколко минути,добавям малко чубрица и червен пипер и бобчето е готово.
Каймата замесвам по стандартния начин,оформям кюфтенца / аз направих малки,направете ги с размер,който Ви харесва /,пържа ги и след като се поотцедят от мазнината ги добавям към боба.Това е най-бързия и вкусен боб,който сте опитвали :)



ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ                                                    ВЪВ FACEBOOK:

                    2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 





сряда, 23 август 2017 г.

РОГЧЕТА С МАСЛО И ЧЕСЪН

Вкусни,меки,ароматни ... задължително ги опитайте,а с плънката всеки може да експериментира по свой вкус.Аз лично съм решила следващата порция да са кренвиршки  :)


Брашно - 3 ч.ч.
Суха мая - 1 бр./ 7 гр.
Захар - 1,5 с.л.
Универсална подправка - 2 с.л.
Олио - 1/3 ч.ч.
Яйце - 1 бр.
Хладка вода - 1 ч.ч.

Масло -
Чесън - 3-4 скилидки
Магданоз

Жълтък - за намазване

!!! 1 ч.ч. = 200 мл.!!!

В 1/3 от хладката вода размивам маята,добавям захарта и оставям за около 5 мин.След това добавям олиото и останалата вода.
В голяма купа пресявам брашното,добавям универсалната зеленчукова подправка и разбърквам.
В средата на брашното правя кладенче и чуквам яйцето,малко по малко сипвам от сместа с маята и замесвам тесто.
Готовото тесто оставям на топло да втаса за около час /може и повече/,трябва да удвои обема си.
След това втасалото тесто деля на две части,а всяка половина на шест - седем равни топки / другата половина по същия начин , общо ще се получат 12-14 рогчета /.


Всяка от получените топки разточвам, набраздявам от едната страна,а от другата намазвам с черновата смес.Навивам на руло,като започвам от чесновата част към набраздената. Редя ги в тава,покрита с хартия за печене и оставям още веднъж да втасат.



Повторно втасалите рогчета намазвам с жълтък и слагам да се пекат в предварително загрята фурна на 190° за 18-20 мин.




ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ                                                      ВЪВ FACEBOOK:

                    2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 


вторник, 22 август 2017 г.

КЮФТЕТА ПО ЦАРИГРАДСКИ

Сочни малки кюфтенца върху канапе от невероятно вкусно и въздушно картофено пюре ... чудесно и лесно за приготвяне ...


За кюфтетата :
Кайма - 400-500 гр.
Лук - 1 бр.
Морков - 1 бр.
Яйце - 1 бр.
Хляб - 1 филия 
Чубрица
Черен пипер
Сол
Галета
Брашно
За пюрето:
Картофи - 800 гр.
Масло - 50 гр.
Прясно мляко - 1/4 ч.ч.
Сол

В чопъра  слагам лука,моркова и накиснатата  и отцедена филия хляб.Смилам всичко до еднородна каша / може и да ги рендосате /.В купа слагам каймата,добавям смлените зеленчуци, яйцето,подправките и галетата.Замесвам каймата и я оставям да престои малко в хладилника.
През това време беля картофите,режа ги на парчета и слагам да се варят.
Отпочиналата кайма правя на малки кюфтенца, които овалвам в брашно и редя в чиния - готови за пържене.


Пържа кюфтета и ги слагам върху хартия,за да попие излишната мазнина.
Готовите картофи отцеждам от водата още докато са горещи и слагам маслото, млякото и малко сол.Намачквам на ръка до получаване на пухкава консистенция.
Сервирам кюфтенцата върху канапе от картофено пюре.По желание може да си направите и някакво сосче.



ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ                                                             ВЪВ FACEBOOK:

                          2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

понеделник, 21 август 2017 г.

ОВЕСЕНИ БИСКВИТИ С ФУРМИ



Овесени ядки - 1 ч.ч.
Кисело мляко - 1 ч.ч.
Вода - 1/3 ч.ч.
Яйце - 1 бр.
Банан - 1 бр.
Фурми - 1/2 ч.ч.
Киви - 1 бр.

В купа разбивам киселото мляко с водата и добавям овесените ядки.Оставям ги да престоят 20-30 мин.След това добавям нарязаните на кубчета фурми, банан и киви.Добавям яйцето и разбърквам всичко.


С лъжица оформям кръгли бисквити в тава,покрита с хартия за печене. Пека ги на 180° в предварително загрята фурна за 20-23 мин. или до златисто.Готовите бисквити редя върху решетка и оставям добре да се охладят.




ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ 
                                                           ВЪВ FACEBOOK:

                     2bechef - готвя с удоволствие за любими хора  

събота, 19 август 2017 г.

БАНИЦА СЪС СИРЕНЕ

Ба̀ница е традиционно българско ястие,което се състои от навити или наредени пластове листи тънко разточено тесто или  готови кори за баница с плънка.Плънката може да бъде най-различна:с месо,с плодове,със зеленчуци ... но без съмнение най-популярна е баницата с плънка от сирене и яйца.Моята Ви представям днес и аз.



Кори за баница - 1 опаковка 500 гр.
Яйца - 6 бр.
Кисело мляко - 1 коф.
Сирене - 300-400 гр.
Масло/олио

Разбивам яйцата с киселото мляко и добавям натрошеното сирене. 
Слагам една кора,намазвам я с олио,слагам още една кора,поръсвам с олио,разпределям от плънката и навивам на руло.Поставям в намаслена тава.Така процедирам до изчерпване на корите.Аз направих баницата в правоъгълна тава, но естествено може да наредите корите една върху друга на пластове или да я навиете  в кръгла тава. На вкус ще е еднаква - прекрасна. 


Намазвам баницата с останалата част от плънката и разпределям няколко парченца масло.
Пека баницата на 200° до златисто.
Готовата баница още гореща поръсвам със студена вода и покривам с кърпа.



ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ                                                        ВЪВ FACEBOOK:

                        2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

петък, 18 август 2017 г.

ПИЛЕШКА СУПА СЪС ЗАСТРОЙКА

Получи се толкова вкусна, че свърши за нула време. Успях да снимам буквално последната купичка ...


Пилешки бутчета - 2 бр.
Лук - 1 бр.
Морков - 1 бр.
Картофи - 2 бр.
Фиде - 1 топка
Кисело мляко - 3-4 с.л.
Жълтък - 1 бр.
Универсална зеленчукова подправка
Магданоз

Сварявам бутчетата,след това прецеждам бульона,а тях оставям да поизстинат,за да ги обезкостя.
Половината от прецедения бульон сипвам в тенджера,добавям нарязаните на дребно лук и морков и картофите - на кубчета.Посолявам и оставям да се варят,като доливам от време на време още вода /може да използвате и останалата част от бульона/.Когато зеленчуците са готови доовкусявам и добавям фидето и накъсаното месо от бутчетата.Щом и фидето е готово застройвам супата.За целта разбивам няколко лъжици кисело мляко с един жълтък и малко вода.След това към тази смес сипвам един черпак от супата,за да се темперира и след това на тънка струя сипвам всичко обратно в тенджерата.Разбърквам и щом кипне махам от котлона.Сервирам гореща,поръсена с магданоз и парче лимон.



ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ                                                ВЪВ FACEBOOK:

                 2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

четвъртък, 17 август 2017 г.

СЛАДКИ ВАНИЛКИ И КАНЕЛКИ

Лесни сладки - курабийки за повод или без.Хубаво е в цялата къща да се носи аромат на канела и ванилия.


Кисело мляко - 10 с.л.
Яйца - 2 бр.
Захар - 1 ч.ч.
Сода - 1 ч.л.
Брашно - 600 гр.
Ванилова есенция - 1/2 бр.
Канела - 1/2 ч.л.
Брашно от Рожков - 2 с.л.
Сладко - ако решите да ги слепвате

Да започна с това,че може да направите сладките съответно само в един цвят и аромат,но шарено е някак по-весело :)
За да работя едновременно и двете смеси разделих съставките на две и разбивах  в две купи.Купа ВАНИЛИЯ - в нея сложих 5 с.л. кисело мляко,1 яйце,1/2 ч.ч. захар,1/2 ч.л. сода,300 гр.брашно и ваниловата есенция.В купа КАНЕЛА - съответно останалите кисело мляко,яйце,захар,сода,брашно,канела и за цвят - брашно от рожков/ може да използвате и какао /. Разбърквам двете смеси и започвам да оформям малки топчета,които редя в тава покрита с хартия за печене.Не ги правете много големи и оставяйте място между тях,защото при печенето увеливата обема си.А ако ще ги слепвате две по две със сладко се старайте и да са еднакви по големина :) 










 Пека ги в предварително загрята фурна за 15-20 мин. на 190° .
Готовите сладки редя върху решетка и оставям да се охладят.Както казах сладките могат да бъдат и слепени със сладко или шпколад...а за да останат меки ги съхранявам в затворена кутия с парче ябълка на дъното.Опитайте ги ... заслужава си ... много сладки и лесни за приготвяне са :)

ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ ЩЕ НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ
                                             ВЪВ FACEBOOK:

                          2bechef - готвя с удоволствие за любими хора


сряда, 16 август 2017 г.

КАРТОФЕНА ЗАПЕКАНКА

Изненадайте всички с една различна картофена запеканка.Много вкусна и най - важното бърза за приготвяне.



Картофи - около 1 кг.
Лук - 1 бр.
Чушка - 1 бр.
Сирене - 200 гр.
Колбас - 200 гр. по избор
Готварска сметана - 250 мл.
Прясно мляко - 100 мл.
Яйца - 2 бр.
Брашно - 1 с.л.
Олио - 2 с.л.
Масло
Кашкавал - за поръсване
Подправки - сол,чубрица,универсална или други по избор

Беля картофите,рендосвам ги,посолявам и оставям в гевгир да се отцедят.

В купа слагам нарязаните на много дребно лук и чушка.След това добавям и нарязания на кубчета колбас / използвах св.бут /,рендосаното сирене,яйцата,сметаната и прясното мляко.Разбърквам и добавям брашното с подправките.


В намазнена тава изсипвам рендосаните картофи,оформям,за да се получи равномерен слой.Поръсвам с 1-2 с.л. олио и изсипвам съдържанието от купата,разпределям всичко равномерно.Отгоре на няколко места слагам малки бучки масло.Покривам тавата с алуминиево фолио и слагам в предварително загрятата  фурна.


Пека на 190° за 45-50 мин. или до готовност на картофите.След това махам фолиото,поръсвам с кашкавал и запичам още  няколко минути до златисто.






ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ 
                                             ВЪВ FACEBOOK:

                    2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

вторник, 15 август 2017 г.

ДЕСЕРТ С ПРАСКОВИ

Подсладете кафето си с един невероятен десерт с праскови ...


Брашно - 2 ч.ч.
Яйца - 3 бр.
Захар - 1 ч.ч.
Бакпулвер - 1 бр.
Кисело мляко - 1 ч.ч.
Олио - 1/2 ч.ч.
Канела - 1 ч.л.
Стафиди - 1/2 ч.ч.
Праскови - 3-4 бр.

Разбивам яйцата със захарта. След това добавям киселото мляко, олиото и брашното с бакпулвера. Разбърквам всичко добре и слагам канелата о стафидите. Готовата кексове смес изсипвам в тава,покрита с хартия за печене.Отгоре нареждам обелените и  нарязани на полумесеци праскови. 



Пека кекса в предварително загрята фурна на 180° за 30 мин. или до готовност. Може да се сервира с топка сладолед,кисело мляко или просто поръсен с пудра захар.






ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ                                                     ВЪВ FACEBOOK:

                         2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

понеделник, 14 август 2017 г.

КЮФТЕТА ПО ЧИРПАНСКИ

Една емблематична за българската кухня манджа ...
Аз я готвя за първи път и трябва да призная ... голяма грешка ...
Вкусно,сочно,доматено с кюфтета ... невероятно вкусно ... опитайте и Вие !


За кюфтетата:
Кайма - 500 гр.
Лук - 1 бр.
Хляб - 1 филия
Яйце - 1 бр.
Магданоз
Чубрица
Сол
Брашно за овалване 
За соса:
Домати - 5 бр.
Лук - 2 бр.
Чушки - 3 бр.
Моркови - 3-4 бр.
Картофи - 3-4 бр.
Брашно - 1 с.л.
Олио
Сол
Захар
Червен пипер 
Черен пипер 
Магданоз 

Първо замесвам каймата.За целта в купа слагам  смляното месо, добавям ситно нарязания лук,отцедената филия хляб /малко преди това накиснат във вода/,яйцето и подправките.Замесвам каймата и я оставям в хладилника да постои,за около 30 мин.
След това оформям кюфтета,овалвам ги в брашно и пускам в кипяща вода за 5 мин.Готовите на този етап кюфтета отцеждам и оставям на страна докато направя соса.



Започвам соса ... за целта първо запържвам нарязания на дребно лук,морковите и чушките.Когато поомекнат добавям рендосаните домати,сол и  вода.Когато заври добавям и нарязаните на кубчета картофи,всички избрани подправки и при необходимост още малко вода.


Когато заври отново изключвам котлона.Всичко е готово за прехвърляне в тавата.


В тава сипвам половината от доматения сос,редя кюфтетата и заливам с останалата част домати.Добавям разбитото в малко вода брашно и разбърквам всичко внимателно.


Покривам с фолио и слагам да се досготви в предварително загрята фурна на 200°.
Когато извадя вкусотията от фурната поръсвам с магданоз.Да Ви е сладко :)





ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ                                                     ВЪВ FACEBOOK:

                2bechef - готвя с удоволствие за любими хора