Страници

понеделник, 14 август 2017 г.

КЮФТЕТА ПО ЧИРПАНСКИ

Една емблематична за българската кухня манджа ...
Аз я готвя за първи път и трябва да призная ... голяма грешка ...
Вкусно,сочно,доматено с кюфтета ... невероятно вкусно ... опитайте и Вие !


За кюфтетата:
Кайма - 500 гр.
Лук - 1 бр.
Хляб - 1 филия
Яйце - 1 бр.
Магданоз
Чубрица
Сол
Брашно за овалване 
За соса:
Домати - 5 бр.
Лук - 2 бр.
Чушки - 3 бр.
Моркови - 3-4 бр.
Картофи - 3-4 бр.
Брашно - 1 с.л.
Олио
Сол
Захар
Червен пипер 
Черен пипер 
Магданоз 

Първо замесвам каймата.За целта в купа слагам  смляното месо, добавям ситно нарязания лук,отцедената филия хляб /малко преди това накиснат във вода/,яйцето и подправките.Замесвам каймата и я оставям в хладилника да постои,за около 30 мин.
След това оформям кюфтета,овалвам ги в брашно и пускам в кипяща вода за 5 мин.Готовите на този етап кюфтета отцеждам и оставям на страна докато направя соса.



Започвам соса ... за целта първо запържвам нарязания на дребно лук,морковите и чушките.Когато поомекнат добавям рендосаните домати,сол и  вода.Когато заври добавям и нарязаните на кубчета картофи,всички избрани подправки и при необходимост още малко вода.


Когато заври отново изключвам котлона.Всичко е готово за прехвърляне в тавата.


В тава сипвам половината от доматения сос,редя кюфтетата и заливам с останалата част домати.Добавям разбитото в малко вода брашно и разбърквам всичко внимателно.


Покривам с фолио и слагам да се досготви в предварително загрята фурна на 200°.
Когато извадя вкусотията от фурната поръсвам с магданоз.Да Ви е сладко :)





ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ                                                     ВЪВ FACEBOOK:

                2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 


Няма коментари:

Публикуване на коментар