Тиква - 500 гр.
Захар - 1/2 ч.ч.
Ванилия - 1 ампула
Канела - 1/2 ч.л.
Галета - 3 с.л.
Кори за баница - 400 гр.
Олио
Масло
Захарен сироп:
Вода - 400 мл.
Захар - 200 гр.
Лимонов сок - 1 с.л.
Рендосаната тиква с малко масло задушавам за няколко минути на котлона.
След това,докато е все още топла добавям захарта,канелата и ванилията - разбърквам хубаво и оставям да се охлади.
След това слагам галетата и отново разбърквам.
Пристъпвам към същинската част - правенето на тиквеника.
Намазвам една кора с олио,върху нея слагам още една кора и върху нея разпределям от плънката
/забравих да кажа,че в плънката може да се сложат и орехи,аз не слагам,защото си харесваме тиквеника повече в този вариант/.
Навивам корите на руло и слагам в леко намазнена тава.
Продължавам по същия начин до изчерпване на продуктите или мястото в тавата.
Преди да сложа тиквеника да се пече слагам отгоре няколко парчета масло.
Тиквеника пека на 200° в предварително загрята фурна до златисто.
Вече изпечен оставям тиквеника да се охлади,а след това заливам с горещия сироп.
Оставям няколко часа да престои преди сервиране.
Няма коментари:
Публикуване на коментар