четвъртък, 10 февруари 2022 г.

РИБА ПО АЗИАТСКИ




Филе сьомга без кожа - 300 гр.

Филе бяла риба без кожа - 200 гр.

Сусамово олио - 2 с.л.

Сусамово семе - 1 с.л.

Течен мед - 1 с.л. 

Лайм - 2 бр.

Черен пипер 

Кориандър

Яйчени нудели - 2 - 3 топки

Соев сос

Люта чушка - 1 бр.

Краставица - 1/2 бр.

Грах - 200 гр.

Пресен лук - 3 - 4 стръка

Репички - 1 връзка

Салата - няколко листа айсберг 

Зехтин

Наливам около литър гореща вода в касерола, добавям соев сос,машко сух кориандър,сок от половин лайм,малко сол,накълцаната люта чушка и нуделите, като гледам течността да ги покрива напълно.

Слагам грахта за няколко минути във вряща подсолена вода,а след това прехвърлям в студена.

В купа слагам нарязаните на тънко краставица и репички.Добавям грахта,пресния лук и айсберга и овкусявам със сок от лайм,соев сос и зехтин. 

Подсушената риба режа на ивици с дебелина около 1 см.,натривам ги със сусамово олио,сол и черен пипер и подреждам в намазнена със сусамово олио тава.Отгоре поръсвам със сусам,сока от един лайм и мед.Пека рибата в предварително загрята фурна на 190° за 8 - 10 мин.

Готовите нудели отцеждам и слагам в голяма дълбока чиния добавям маринованите зеленчуци и разбърквам непосредствено преди сервиране,когато е готова рибата.

Комбинацията не беше никак лоша.

Топяща се в устата риба и леко пикантни нудели с хрупкави зеленчуци. 

Рецептата е от книга на Джейми Оливър .

Няма коментари:

Публикуване на коментар