петък, 22 септември 2017 г.

ТИКВЕНИК

Говорейки за истински български десерти на едно от челните места застава сладката баница с тиква - тиквеник.Въпреки,че е по-скоро зимно изкушение,задължително за трапезата на Бъдни вечер и Коледа,не пречи да му се наслажваме целогодишно. 



Готови кори - 500гр
Тиква - 500 гр.
Захар - 1/2 ч.ч.
Канела - 1 ч.л.
Масло - 2 с.л.
Галета - 1/2 ч.ч.
Олио
Пудра захар за поръсване

Рендосаната тиква / моята беше от фризера / с малко масло задушавам за няколко минути на котлона. След това,докато е още  топла добавям половината захар,канелата и галетата.Разбърквам хубаво и оставям да се охлади и след това пристъпвам към правенето на тиквеника.


Намазвам една кора с олио,върху нея слагам още една кора,която също намазвам с олио и върху нея разпределям от плънката / забравих да кажа,че в плънката може да се сложат и орехи,аз не слагам,защото си харесваме тиквеника повече в този вариант  /и поръсвам с малко захар.Навивам корите на руло,завъртам на "охлювче" и слагам в средата на леко намазнена тава.Продължавам с корите по същия начин,като ги редя около "охлювчето" и така до изчерпване на продуктите или мястото в тавата.


Тиквеника пека на 200° в предварително загрята фурна за около 35 мин.


Вече изпечен оставям тиквеника да се охлади и поръсвам с пудра захар.


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 


Няма коментари:

Публикуване на коментар