За тестото:
Брашно - 300 гр.
Суха мая - 1 ч.л.
Сол - 1/2 ч.л.
Захар - 1/4 ч.ч.
Яйце - 1 бр.
Масло - 2 с.л.
Топла вода - 120 мл.
Плънка:
Сладко от дюли / пълнежа може да е от тиква или ябълки с канела,или друго сладко по Ваш вкус /
За намазване:
Жълтък - 1 бр.
Прясно мляко - 1 с.л.
За поръсване:
Пудра захар за поръсване
Започвам с направата на тестото.За целта в купа слагам пресятото брашно,маята,солта и захарта.Разбърквам сухите съставки и постепенно добавям течните - водата,яйцето и разтопеното масло.Разбърквам всичко с миксер,с накрайниците за тесто.При нужда доомесвам с ръце,получава се меко тесто.Готовото тесто слагам в купа,покривам с фолио и оставям на топло да увеличи обема си. / при мен престоя около 2 ч. /
Престоялото вече тесто разделям на 4 части.Всяка част разточвам на тънко и отново разделям на две.По дългия край на разточените парчета слагам от плънката / аз използвах домашно сладко от дюли /,навивам на руло,а след това на " охлювче".Всички навити "охлювчета" редя в тава,покрита с хартия за печене и намазвам с жълтък разбит с 1 с.л. прясно мляко. Пека ги в предварително загрята фурна на 180° за 20 мин. или до зачервяване.
Готовите сладки питки подреждам върху решетка и оставям да изстинат.Поднасям ги поръсени с пудра захар.
Това е рецепта за една невероятна наслада за душата ... опитайте и Вие ...
ВЪВ FACEBOOK:
2bechef - готвя с удоволствие за любими хора
Няма коментари:
Публикуване на коментар