петък, 24 февруари 2017 г.

ПИТКА С ЧЕСЪН И МАГДАНОЗ

От доста време не бях се захващала с нещо,което така да ме грабне, че да забравя да снимам ключови моменти...Невероятна, ароматна и мека питка .



Прясно мляко - 300 мл
Вода - 200 мл 
Суха мая - 1 бр 
Олио - 1 ч.ч 
Захар - 2 с.л 
Сол - 1 с.л 
Брашно - около 1 кг 

Чесън - 6-7 скилидки 
Масло - 50 гр 
Магданоз - 1/2 връзка 

Жълтък  - за намазване 

Разтварям маята със захарта в леко загрятото мляко / не много топло/ Оставям за десетина минути да шупне маята и добавям олиото и хладката  вода с разтворената в нея сол.
В купа пресявам 4-4,5 ч.ч брашно, правя кладенче и малко по малко изсипвам сместа с маята.Замесвам тестото, като при необходимост добавям още брашно.Когато тестото ми е готово правя плънката,като за целта слагам в чопъра чесъна,мекото масло и наситнения магданоз / да стане на пюре / и пристъпвам към оформянето на питката. 
За целта взимам част от тестото и го разточвам върху набрашнения плот. След това с помощта на чаша изрязвам кръгове / 1/Всяко кръгче намазвам с чесновата смес /2 / и сгъвам на две - получава се полумесец /3 /, а след това още веднъж /4 /.




Така получените чеснови "свивки" редя в кръг,в тава покрита с хартия за печене и намаслени стени.И така до получаване на три кръга с чеснови "свивки ".В средата направих импровизирана плитка .За целта разточих малко тесто,намазах го с чесновата смес и го навих на руло /5 /. Рулото разрязах по дължина  / 6 /,двете части осуках една в друга /7/ ,навивам на охлюв /8/ и слагам в средата на тавата.


Оставям питката  30-40 мин на топло да втасва /9/.


Втасалата питка намазвам с жълтък /10/ и пека в предварително загрята фурна на 190° за 35-40 мин.


ТЕЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ 

ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

Няма коментари:

Публикуване на коментар