четвъртък, 20 октомври 2022 г.

КАЛУГЕРКА




Яйца - 6 бр.

Захар - 300 гр.

Брашно - 250 гр.

Бакпулвер - 1 бр.

Ванилия - 1бр.

За сиропа:

Вода - 300 мл.

Какао - 2 с.л.

Захар - 300 гр.

Масло - 70 гр.

Кокосови стърготини за поръсване 


Разбивам яйцата със захарта.Прибавям брашното с бакпулвера и ванилията.Разбърквам и изсипвам сместа в намаслена и набрашнена тава.
Пека в предварително загрята фурна на 180° до готовност. 

След това оставям да се охлади.

Когато кексът е изстинал го надупчвам и заливам със сиропа.Оставям го за около два часа и преди сервиране поръсвам с кокосови стърготини. 




Сиропа направих по следния начин :  слагам водата със захарта на котлона и бъркам докато не се разтвори.След това добавям какаото,разбърквам отново и накрая слагам маслото.





Няма коментари:

Публикуване на коментар