понеделник, 27 май 2019 г.

ДОМАШНИ НЬОКИ С ТИКВИЧКИ,ЧЕРИ ДОМАТИ И СМЕТАНА


Вчера,неделно се заиграх с направата на тези ньоки...не бях правила и въпреки, че имах малък помощник, нещо не успяхме да докараме правилната им форма,но на вкус бяха неповторими... Срам не срам ще си призная, че за броени минути свършиха
Задължително ще направим пак и ще поработим върху формата..


За ньоките:
Картофи - 400 гр.
Яйце - 1 бр.
Брашно - 300 гр.
Сол

За соса:
Тиквичка - 1 бр.
Чери домати -
Олио
Готварска сметана - 50 мл.
Прясно мляко - 100 мл.
Кашкавал - 150 гр.
Копър
Сол

Сварявам картофите в леко подсолена вода.След като поизстинат ги отцеждам и намачквам на пюре.Слагам яйцето и щипка сол, разбърквам и малко по малко започвам да прибавям брашното.
Отначало бъркам с вилица,а след това с ръце замесвам картофеното тесто.
Откъсвам малко парче от тестото и го правя на фитил,дебелината му е колкото на пръст.Фитила нарязвам на парчета с дължина около 2 см, на око.Така процедирам с цялото тесто.Подреждам ньоките в набрашнена тава.


Някъде около 1/3 от получилите се бройки аз сложих във фризера,защото ни бяха много, дано стават за ползване.
Слагам да заври тенджера с вода.В отделен по-дълбок тиган в малко мазнина запържвам нарязаната на кубчета тиквичка,а във врящата вода пускам ньоките.Когато започнат да изплуват на повърхността ги вадя с решетъчна лъжица,отцеждам ги и ги слагам при тиквичката.След това към тях добавям наситнения копър и нарязаните на четвъртинки чери доматчета.Разбърквам няколко пъти и заливам със сметаната и прясното мляко.Овкусявам и махам от котлона.



Изсипвам в тавичка,поръсвам с настърган кашкавал и слагам в предварително загрята фурна на 220° да се запече до златисто.




ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK :

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 


Няма коментари:

Публикуване на коментар