неделя, 19 май 2019 г.

САРМИ С ЛАПАД



Лук - 2 бр.
Гъби - 300 гр.
Магданоз - 1 вр.
Ориз - 1/2 до 2/3 ч.ч.
Лапад - 2 вр.
Олио
Зеленчуков бульон - 1 бр.
Сол

1 ч.ч. = 250 мл.!!! 

В малко мазнина запържвам лука и гъбите.Добавям ориза,бъркам няколко минути да стане прозрачен и сипвам вода.Овкусявам с бульон чети, а при необходимост и още сол, а може и всякакви подправки по избор.Готвя до полуготовност на ориза, като при необходимост доливам още малко вода.Ориза трябва да е почти готов, защото лапада е много фин и няма нужда от много готвене.
Махам от котлона,слагам капак и оставям за десетина минути.


През това време измивам листата от лапад.С малко ножче внимателно изтънявам по-дебелите жили и ги заливам за няколко минути с вряла вода.


След това пристъпвам към навиването на сармите.Взимам едно листо лапад и в широкия му край слагам от плънката, загъвам от двете страни и навивам на руло.Слагам в тавата,в която ще ги пека. Така процедирам с всички листа или до свършване на плънката.Сипвам вода и слагам във фурната.


Пека сармите в предварително загрята фурна на 220° за около 20 мин.
Гъбения сос правя,като в малко мазнина запържвам нарязаните гъби,след това слагам 350 - 400 мл. вода и 1 бульон. В купичка с малко вода разбивам 2 с.л. брашно и на тънка струйка при непрекъснато бъркане го добавям към гъбите.Слагам малко масло и готвя до получаване на желаната гъстота. Естествено соса е по желание... Към тях може да предложите и млечно - чеснов сос. Него правя с кисело мляко, майонеза,сол,чесън и копър.
Сервирам сармите със сос по желание...или без - вкусни са всякак!



ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK :

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 


Няма коментари:

Публикуване на коментар