вторник, 31 януари 2017 г.

ПИТКА С ПЛЪНКА

За тестото:                                      За плънката:
Суха мая - 7 гр.                              Кайма - 400 гр
Брашно - 3,5 ч.ч                             Лук - 2бр
Олио - 2,5 с.л                                  Олио 
Сол - 1 ч.л                                        Подправки по избор
Захар - 1 с.л
Оцет - 1 с.л
Вода - 250 мл
Жълтък за намазване 

Първо замесвам тестото.
За целта в една купа сипвам 250 мл. топла вода и прибавям всичко без брашното.Разбърквам,покривам с кърпа и оставям за 5-10 мин.
В по-голяма купа пресявам брашното, правя кладенче и малко по малко сипвам сместа с маята.Замесвам тестото и го оставям поне за 1 час да втаса.През това време правя плънката.За целта нарязвам на дребно лука и го запържвам в олио.Добавям и каймата.Овкусявам с подправки по желание (аз сложих едно бульонче, чубрица и чесън на прах),бъркам и готвя до готовност на каймата.
Когато тестото удвои обема си,го разделям на две равни части.Едната част разточвам,като блат за пица и слагам в тава,покрита с хартия за печене.Разпределям плънката - една част слагам в средата,а другата по краищата,като пръстен.След това разточвам останалото тесто и внимателно го слагам върху плънката.Хубаво притискам краищата,за да не изпадне от плънката. Върху получилата се в средата купчинка с плънка слагам чаша или купа,а получилия се пръстен внимателно разрязвам на равни парчета.Всяко едно парче внимателно осуквам на 90° или така,че да се вижда плънката.Оформената  питка намазвам с жълтък и пека в предварително загрята фурна на 200° до готовност.


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

Няма коментари:

Публикуване на коментар