петък, 1 септември 2017 г.

КРЕНВИРШКИ

Любима закуска на цялото семейство  ...


Брашно - 3 ч.ч.
Суха мая - 7 гр./1 оп.
Захар - 1,5 с.л.
Универсална подправка - 2 с.л.
Яйце - 1 бр.
Хладка вода - 1 ч.ч.
Олио - 1/4 ч.ч.

Кренвирши - 7 бр.
Жълтък - 1 бр. за на
Сусам/чубрица за поръсване

В 1/3 от хладката вода размивам маята,добавям захарта и оставям за около 5 мин.След това добавям олиото и останалата вода.
В голяма купа пресявам брашното,добавям универсалната зеленчукова подправка и разбърквам.
В средата на брашното правя кладенче и чуквам яйцето,малко по малко сипвам от сместа с маята и замесвам тесто.
Готовото тесто оставям на топло да втаса за около час /може и повече/,трябва да удвои обема си.
След това втасалото тесто деля на две части,а всяка половина на седем равни топки / другата половина по същия начин , общо ще се получат 14 кренвиршки  /.


След това всяка топка разточвам и набраздявам в единия край,а в другия слагам половин кренвирш.Навивам на руло,като започвам от страната с плънката.
Есвтествено плънката може  е изцяло различна и по Ваш вкус,може да добавите кашкавал,лютеница, кисели краставички или само с яйца и сирене.
Навитите кренвиршки редя в тава,покрита с хартия за печене и оставям за още 20-30 мин.След това ги намазвам с жълтък, поръсвам със сусам и чубрица и слагам да се пекат в предварително загрята фурна на 190° за около 20 мин.
Вече изпечени ги  оставям върху решетка,да се охладят.При нас не се задържаха дълго :)


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 




Няма коментари:

Публикуване на коментар