неделя, 23 септември 2018 г.

ЗЕЛЕНЧУКОВ КЕЙК



Tесто:
Масло - 140 гр.
Извара - 130 гр.
Брашно - 290 гр.
Бакпулвер - 1 бр.
Оцет - 1 и 1/2 с. л.
Студена вода - 5 - 6 с. л.
Щипка сол

Плънка:
Извара - 100 гр.
Сирене - 100 гр.
Готварска сметана - 50 мл.
Жълтъци - 2 бр.
Кашкавал - 50 гр.

Тиквички - 2 бр.
Морков - 1 бр.
Патладжан - 1/2 бр.

В голяма купа слагам мекото масло, изварата и солта. Хубаво разбърквам с вилица / може и с миксер /, до кремообразна смес. След това малко по малко добавям от водата с прибавения оцет и от брашното с бакпулвера в него Продължавам да бъркам с вилица. Когато прибавя и последната част от брашното, доомесвам с ръце. Получава се меко и еластично тесто. Оставям го да си почине в купата и се заемам с плънката.


Първо нарязвам на тънко патладжана, посолявам го и го оставям да се отцеди  В съд слагам изварата, натрошеното сирене, готварската сметана и двата жълтъка.Разбивам с вилица до що годе еднородна смес / може да не е много гладка /, накрая добавям и рендосания кашкавал.
Тиквичките и моркова измивам, почиствам и рендосвам на подходящо ренде / ако нямате може и с по-широка картофобелачка. Вече всичко е готово за оформяне...
На дъното и по стените на тавичката сложих хартия за печене / използвам тавичката с падащо дъно и диаметър  24 см. /. Една част от тестото разпределям на дъното, а с останалата част правя и бордюр, надупчвам тестото с вилица. Работих с пръсти и на око.


След това изсипвам плънката и върху нея редя лентичките зеленчуци. Реденето започва от вън на вътре, като редувам зеленчуците / съответно и цветовете /, като застъпвам краищата им.



Наредения пай пека в предварително загрята фурна на 180°-190°  за около 35-38 мин. или до готовност.



ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK :

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 


Няма коментари:

Публикуване на коментар