сряда, 19 септември 2018 г.

ЗАЕК В ГЮВЕЧ

Дълго време се чудех как да го сготвя това зайче ... и ето,че му дойде времето.Получи се страхотно сочно и вкусно.
Рецептата обезателно ще се повтори...


Заек - 1 бр. / около 1200 гр. /
Червен лук - 2 бр.
Чесън - 1 глава
Гъби - 250 гр.
Маслини - 10 - 15 бр.
Картофи - 5 - 6 бр.
Олио - 1/3 ч.ч.
Червено вино - 1 ч.ч.
Универсална подправка
Розмарин

Чашата,която използвам е с вместимост 200 мл!



Разфасовам заека на порции ( беше цял ) и го слагам в марината.
С нея импровизирах - сложих олиото,червеното вино,подправките,една глава лук - нарязана и почистените скилидки чесън.Оставям заека да се маринова поне 12 часа.Аз го оставих една нощ.
След като заекът е престоял достатъчно дълго в марината ... ще го печем :)
В глинения гювеч слагам половината от месото,отгоре разпределям картофите - цели и добре измити,нарязаните на едро лук и част от гъбите и маслините.Отгоре подреждам останалото количество месо и гъби.
Заливам с цялата марината,добавям 1 ч.ч. вода,клонка розмарин и слагам капака.Слагам гювеча във фурната / фурната трябва да е студена !!! / и я включвам на 60°, след около 20 мин. увеличавам градусите на 100,а след 15 мин. на 250°. Оставям заека да се готви 2 - 2 и 1/2 ч.
Става мозък :)



ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора. 






Няма коментари:

Публикуване на коментар