понеделник, 14 януари 2019 г.

ПРАЗНИЧНА ПИТКА


Това е питката,която направих за Коледа.Успявам чак сега да споделя с Вас рецептата,но дори и без късмети тя е идеална за всеки празник.


Брашно - 1 кг.
Суха мая - 1 оп.
Сол - 1 с.л.
Захар - 2 с.л.
Прясно мляко - 300 мл.
Хладка вода - 200 мл.
Олио - 2/3 ч.ч.

Сирене
Жълтък - 2 бр.
Червен пипер
Сусам/Ленено семе

Загрявам леко млякото и добавям в него маята и захарта.Оставям за 5 - 10 мин. да шупне и добавям хладката вода и олиото.
В голяма купа пресявам брашното - 4 ч.ч. и 1 с.л. сол.Правя кладенче в брашното и малко по малко започвам да изливам течните съставки.Замесвам тесто,като при необходимост добавям още брашно.
Разделям го на две части - една по-голяма и една по-малка / 2:1 /.


Разточвам по-голямата част тесто в правоъгълна форма като се старая дължината да отговаря на обиколката на тавата,в която ще пека питката.В единия край слагам натрошено сирене и няколко късметчета,а другия край набраздявам.


Навивам правоъгълника на руло, като започвам от края със сиренето към набраздения.
Слагам навитото тесто в тавата,като подравнявам леко краищата,за да съвпаднат по-добре.Отрязаните парченца оставям на страна.
Останалото тесто разделям на две.Разточвам едната част,поръсвам със сирене.


Отгоре слагам разточена втората час и отново поръсвам със сирене.Поставям няколко късметчета, навивам на руло и режа на парчета с височината на тавата. Парчетата подреждам в средата на тавата, като цвете,а отделените парченца разрязвам и подреждам като листа.


Оставям питката на топло да втасва поне 30 - 40 мин. 


След това я намазвам с жълтък,поръсвам със семена на няколко места и слагам да се пече в предварително загрята фурна на 190 ° за около 35 - 40 мин. или до готовност. 

ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK :

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 



Няма коментари:

Публикуване на коментар