понеделник, 13 февруари 2023 г.

СИРОПИРАН ТИКВЕНИК



Тиква - 500 гр.

Захар - 1/2 ч.ч.

Ванилия - 1 ампула

Канела - 1/2 ч.л.

Галета - 3 с.л.

Кори за баница - 400 гр.

Олио

Масло

   Захарен сироп:

Вода - 400 мл.

Захар - 200 гр.

Лимонов сок - 1 с.л.

Рендосаната тиква с малко масло задушавам за няколко минути на котлона.

След това,докато е все още топла добавям захарта,канелата и ванилията - разбърквам хубаво и оставям да се охлади.

След това слагам галетата и отново разбърквам.


Пристъпвам към същинската част - правенето на тиквеника.


Намазвам една кора с олио,върху нея слагам още една кора и върху нея разпределям от плънката

/забравих да кажа,че в плънката може да се сложат и орехи,аз не слагам,защото си харесваме тиквеника повече в този вариант/.

Навивам корите на руло и слагам в  леко намазнена тава.

Продължавам по същия начин до изчерпване на продуктите или мястото в тавата.


Преди да сложа тиквеника да се пече слагам отгоре няколко парчета масло.


Тиквеника пека на 200° в предварително загрята фурна до златисто. 


Вече изпечен оставям тиквеника да се охлади,а след това заливам с горещия сироп.


Оставям няколко часа да престои преди сервиране. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар