понеделник, 3 декември 2018 г.

ШАРАН - ПИТКА ЗА НИКУЛДЕН

Когато Никулден чука на врата, мятайте шарана в тавата :) и питка, и питка....


Прясно мляко - 300 мл.
Суха мая - 1 бр. или 1/2 кубче
Яйца - 1 бр.
Брашно - 500 - 600 гр.
Сол - 1 ч.л.
Захар - 1 ч.л.
Масло - 50 гр.

Жълтък - 1 бр.
Червен пипер
Сусам
Маслина - 1 бр.

В леко затопленото мляко слагам маята и захарта. Оставям за няколко минути, да се разтвори и добавям яйцето,и разтопеното масло.
В голяма купа пресявам брашното със солта, правя кладенче и малко по малко добавям от млечната смес с маята.Замесвам тестото и го оставям да престои  30 - 40 мин.
Отпочиналото тесто разделям на две части. От едната правя тялото на шарана, а от другата - опашка, перка, хриле и люспи.
Тялото правя, като  едната топка тесто резточвам в леко елипсовидна форма.
След това оформям два триъгълника, които от едната страна набраздявам с нож / един по-голям и един по-малък / - съответно за горна и долна перка.
Опашката оформям като разточвам малко тесто - на кръгче. От него изрязвам триъгълник, който махам, а останалата част слагам за опашка.
След това, претривам между пръстите малко тесто, правя две фитилчета,едното го поставям така, че да се оформи главата, а другото в началото на опашката.
Останалото тесто разточвам на тънко и с помощта на капачка от минерална вода изрязвам кръгчета - люспи.Кръгчетата редя върху тялото на рибата, като започвам от опашката.Редя кръгчетата,като ги застъпвам, защото при втасването, а после и при печенето се разместват.
За устата правя разрез на главата,а за око слагам едно кръгче отрязано от маслинката.


Оставям на топло за 30 - 40 мин.
След това намазвам цялата риба - без фитилчетата с разбития жълтък.Когато намажа всичко към останалия жълтък добавям червен пипер и намазвам и фитилите. Перките и опашката поръсвам със сусам.
Пека питката в предварително загрята фурна на 180 ° до говност.



ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK :

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 



Няма коментари:

Публикуване на коментар