Лук - 1 бр.
Морков - 1 бр.
Домат - 1-2 бр.
Кайма - 500 гр.
Лаваш
Прясно мляко - 600 гр.
Брашно -
Кашкавал - за поръсване по желание
Нарязания на кубчета лук и рендосания морков запържвам в малко мазнина. След това сипвам малко вода и покривам с капак,а когато тя се изпари, а лукът поомекне добавям и каймата.Разбърквам или при необходимост намачквам каймата, за да не остане на по-големи бучки,овкусявам, добавям доматите на кубчета и готвя до полуготовност на каймата. Махам от котлона и оставям да се поохлади.
Когато каймата е изстинала започвам да навивам лаваша.Опаковката,която аз бях купила съдържаше два големи правоъгълни листа лаваш.Аз ги разрязах по средата и получих четири парчета.
Върху всяко парче лаваш, разпределям от каймата с лук и морков, навивам на руло и разрязвам 5-7 парчета. Парчетата редя в тава, с плънката нагоре.Преценете парчетата според височината на тавата, в която ще печете. Не трябва да стърчат от нея.
Когато съм наредила всички парчета в тавата правя, сос бешамел. За целта в друг съд слагам да се сгорещи малко мазнина и в него запържвам брашното до зачервяване,малко по малко добавям млякото и бъркам,за да не се получат бучки.Когато се посгъсти подправям и махам от котлона.Оставям малко да се охлади.
Заливам съдържанието на тавата със соса и слагам да се пече в предварително загрява фурна на 190°-200° за около 20 мин.Когато запенката е готова я поръсвам с настърган кашкавал, оставям в изключената фурна да се разтопи.
ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK :
2bechef - готвя с удоволствие за любими хора
Няма коментари:
Публикуване на коментар