понеделник, 26 ноември 2018 г.

ПАЙ С БАНАНИ

За всички любители на много сладките десерти... Банани, шоколад и кондензирано мляко...


Брашно - 250 гр.
Масло - 120 гр.
Бакпулвер - 1 бр.
Яйце - 1 бр.
Захар - 1 с.л.
Вода - 1 - 3 с.л.
Банани - 2-3 бр.
Варено кондензирано мляко - 1консерва
Шоколад - 180 гр.
Сладкарска сметана - 200 мл.
Ягоди

Към пресятото брашно прибавя захарта и бакпулвера.В купа слагам мекото масло и постепенно добавям сухите съставки, с ръце претърквам до образуване на трохи.След това добавям разбитото яйце и 1 - 2 с.л. вода, замесвам тестото. При необходимост добавям още вода. Увивам тестото в стреч фолио и го оставям за 30 мин. в хладилника.


След това разточвам тестото и слагам във форма с падащо дъно. Надупчвам го с вилица, покривам с хартия за печене, а върху нея сложих леща. Идеята е да се изпече равномерно, да не стане на бабунки :) Пека в предварително загрята фурна на 180 ° до леко зачервяване.


Когато изпечената основа за пая се охлади,изсипвам в нея консервата с кондензирано мляко.За първи път купувам варено, оказа се доста гъсто, затова предварително го отворих и загрях на водна баня.



Върху кондензираното мляко редя нарязаните на кръгчета банани. Отгоре заливам с шоколадов ганаш  който направих по следния начин:накълцвам шоколада и го слагам в купа.Сметаната загрява почти до кипване и заливам с нея шоколада,така,че да го покрие. Оставям за няколко минути и след това хубаво разбърквам до хомогенна смес.
Шоколадовият ганаш изсипвам върху бананите, като внимавам да не излезе от бордовете на основата.




Оставям десерт да престои няколко часа в хладилник и след това украсявам с ягоди. А може и с друго, по желание.




ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK :

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

Няма коментари:

Публикуване на коментар