петък, 16 ноември 2018 г.

ПАЛАЧИНКОВА ТОРТА "ДЪГА"

Здравейте, днес, петъчно искам да Ви представя тортата, която направих за първата годинка на малкото ми момче. Идеята е от клипче в интернет, а осъществяването - пълно импровизе :)



Яйца - 5 бр.
Мляко - 1 л.
Вода - 250 мл.
Брашно - 450 - 500 гр.
Есенция ванилия - 1 бр.
Сол, захар, сода - по 1 щипка
Масло за намазване

Маскарпоне - 500 гр.
Заквасена сметана - 400 гр.
Кондензирано мляко - 1/2 консерва
Крема сирене - 1 оп.
Пудра захар - 1/2 ч.ч.
Сладкарска сметана - 100 - 150 гр.
Есенция ванилия - 1 бр.

Бял шоколад - 1 бр.
Цветни пръчици - за декорация

В голяма купа смесвам съставките за палачинките. След това, що годе по равно я разпределям в 6 по-малки / по една купичка за всяка боя /.От тази смес направих  около 30 бр. палачинки в тиган с диаметър  около 22 см., но 5 - 6 бр. не попаднаха в тортата.
!!! Започвам постепенно оцветяване на палачинковата смес, за да направя палачинки с различните нюанси от дадения цвят !!!
!!! Палачинките правя в следната цветова последователност - розово, оранжево, жълто, зелено, синьо и лилаво,защото подредбата им в тортата е точно в обратен ред и ще ми е по-лесно !!
Започвам...
В една от купичките поръсвам няколко прашинки от розовата боя, разбърквам и правя 1-2 палачинки. След това поръсвам още от боята, разбърквам хубаво и отново правя 2 палачинки. Слагам още боя, до получаване на наситен розов цвят и правя още 2 палачинки, или колкото ми позволи количеството смес. Минавам на следващия цвят ... и така процедирам с всички останали.
!!! За лилав цвят смесих червена/розова и синя боя, а за оранжев - жълта и червена,стествено, ако намерите, може да си вземете готови бои !!!
Готовите палачинки оставям на страна и се захващам с крема...


В голяма купа разбивам маскарпонето,заквасената сметана,крема сиренето и пудрата захар.След това добавям кондензираното мляко и разбитата сладкарска сметана.Ако не Ви е достатъчно сладко може да добавите още и пудра захар.Разбърквам крема внимателно с лъжица и пристъпвам към реденето на тортата.


Тортата наредих в тава с падащо дъно,моята беше малко по-голяма от палачинките и се наложи с подръчни материали да си я уплътня :) казвам го в случай,че и при Вас се получи такова разминаване...та...
Започвам с лилавите палачинки.Слагам най-тъмно лилавата палачинка, крем, после пак палачинка, крем...и така към най-светлия нюанс лилаво. Така процедирам с всички цветове, като следва син, зелен, жълт, оранжев и розов,а накрая крем. Оставям тортата да престои в хладилник, за няколко часа, аз я оставих за цяла нощ.




Охладената торта може да украсите според повода. Аз разтопих белия шоколад и направих букви, за да изпишат името на сина ми. Поръсих тортара с цветни топчета за декорация и краищата залях с остатъка от бял шоколад смесен с малко олио и боя. С две малки деца не успях повече!



ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK :

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 




Няма коментари:

Публикуване на коментар