Страници

неделя, 30 януари 2022 г.

БРЮКСЕЛСКО ЗЕЛЕ С БЕКОН



Брюкселско зеле - 200 гр.

Бекон 

Твърдо сирене 

Соев сос 

Зехтин

Шарен пипер 

Сол


Почиствам зелето и го пускам за 15 мин. във вряща подсолена вода. След това го отцеждам  и  слагам в купа - вкусявам го със сол,шарен пипер,соев сос и зехтин.


След това изсипвам брюкселското зеле в тава покрита с хартия за печене. С чаша натискам всяка зелчица - сплесквам я.Отготе слагам наситнен бекон и поръсвам с настъргано твърдо сирене.



Запичам в предварително загрята фурна за около 15 мин.

ТАЗИ И ДРУГИ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА 
ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 


събота, 29 януари 2022 г.

ШИШЧЕТА С ТИКВИЧКИ



Тиквички - 2 бр.

Крема сирене - 125 гр.

Извара - 3 с.л.

Печена червена чушка - 1 бр.

Пресен чесън - 1 стрък

Магданоз 

Копър

Яйце

Пармезан или друго твърдо сирене 


Измивам тиквичките и ги режа на тънки филийки по дължина. Подреждам ги в тава,покрита с хартия за печене и ги слагам в предварително загрята фурна на 180° за 10 мин.

През това време си приготвям плънката. За целта в купа слагам крема сиренето и изварата и добре ги разбърквам с вилица.Добавям наситнените пресен чесън, магданоз,копър и чушка.При необходимост добавям още сол. 


Тиквичките вадя от фурната и оставям малко да поизстинат. 

След това взимам една лентичка от тиквичките и в единия край слагам от плънката. Навивам на руло.Правя пет рулца и ги нанизвам на шишче,като внимавам краищата да не се падат отдолу.Шишчето овалвам в разбитото яйце и след това слагам в тавичка.Така процедирам докато има тиквички. От моите две направих три шишчета с по пет рулца и едно по - малко.



Поръсвам шишчета с рендосано твърдо сирене и пека в предварително загрята фурна на 190° за около 15 мин.


ТАЗИ И ДРУГИ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА 

СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

сряда, 26 януари 2022 г.

ФРИТАТА С БЕКОН И СПАНАК



Яйца - 5 бр.

Червена чушка - 1/2 бр.

Пресен лук - 3 стръка

Спанак - 300 гр.

Сирене - 50 гр.

Кашкавал - 30 гр.

Бекон - 50 гр.

Сол

Шарен пипер 


Включвам фурната да загрява на 200°.

В тиган с малко мазнина задушавам нарязаните на дребно чушка и пресен лук.Добавям нарязания на лентички бекон - бъркам.След няколко минути слагам нарязания на лентички спанак бъркам няколко минути и махам от котлона.

Слагам натрошеното сирене,разбърквам и изсипвам разбитите яйца с кашкавала,овкусявам със сол и шарен пипер.

Връщам отново за няколко минути на котлона, а след това слагам във фурната. 

Пека за около 15 мин.



понеделник, 24 януари 2022 г.

ЗИМНА САЛАТА С БОБ


 

Салатен боб - 1 консерва от 400 гр.

Печени червени чушки - 5 бр.

Кисели краставички - 5 бр.

Праз лук - половин стрък

Пресен чесън - 1 - 3 стръка  

Магданоз - 1/3 вр.

Копър - 1/3 вр.

Сирене - на вкус 

Сол

Зехтин 

Оцет


Изсипвам боба в гевгир,изплаквам го с вода и оставям да се отцеди.

В купа слагам нарязаните чушки,краставички,чесъна и праза.Добавям наситнените копър и магданоз,отцедения боб и малко натрошено сирене. 

Овкусявам с оцет,зехтин и сол.



събота, 22 януари 2022 г.

ПУХКАВИ МИНИ ПАЛАЧИНКИ

 


Яйца - 2 бр.

Брашно - 160 гр.

Захар - 30 гр.

Сол - една щипка

Прясно мляко - 200 мл.

Бакпулвер - 1 бр.

Белтъци - 2 бр.


Разбивам яйцата със захарта и солта.Добавям половината прясно мляко и отново разбърквам. След това редувайки добавям брашното с бакпулвера и останалото мляко.Накрая слагам разбитите на сняг белтъци,като внимателно разбърквам със шпатула.


В загрят тефлонов тиган с лъжица оформям малки палачинки.


Ако желаете може да ги направите със шоколад.За целта преди да обърнете палачинката в средата сложете течен шоколад (може и блокче)покрихте с малко смес и обърнете.


Това е най-сполъчливата рецепта,която съм пробвала.Получиха се много,много пухкави

ТАЗИ И ДРУГИ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА 

МИ ВЪВ FACEBOOK :

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

четвъртък, 20 януари 2022 г.

ПИЛЕ СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ НА ФУРНА

 


Пилешко филе - 400 гр.

Грах - около 200 гр.

Лук - 1 бр.

Бейби моркови - около 200 гр.

Микс грах,зелен фасул и морков - около 200 гр.

Тиквички - 1 и 1/2 бр.

Гъби - 7 - 8 бр.

Олио

Сол,черен пипер, червен пипер 

Брашно - 1 ч.л.


Режа лука на кубчета и го запържвам в малко мазнина. Добавям месото - нарязано на хапки.Бъркам няколко минути. 

Добавям нарязаните гъби и тиквички и останалите зеленчуци.Овкусявам със сол и черен пипер и отново разбърквам.


Прехвърлям всичко в тава.В купичка разбърквам брашното с малко червен пипер и олио,добавям малко вода и изсипвам всичко при останалите продукти в тавата.

Разбърквам и слагам да се пече.

сряда, 19 януари 2022 г.

ОГРЕТЕН



Картофи - 1 кг.

Сирене - 150 гр.

Масло 

Сол

Кашкавал за поръсване 

Брашно - 2 с.л.

Прясно мляко - 600 мл.

Черен пипер,чесън на прах, сол


Беля картофите и ги сварявам в подсолена вода. След това ги режа на кубчета и към тях прибавям натрошеното сирене. 

Правя соса бешамел, като за целта слагам 500 мл. от млякото на котлона,в останалите 100 мл.  размивам брашното.Когато млякото се затопли на тънка струя добавям брашнената смес,бъркам докато соса се сгъсти,овкусявам с черен пипер, универсална подправка и чесън на прах.

Намазнявам тавата,в която ще пека огретена.Разпределям  картофите със сиренето и заливам със соса.Отгоре слагам няколко малки парченца масло.

Пека в предварително загрята фурна на 180°  за около 30 мин. накрая поръсвам с рендосан кашкавал. 

вторник, 18 януари 2022 г.

МЕНТОВИ КУРАБИЙКИ




Яйце - 1 бр.

Захар - 100 гр.

Свежа мента - 20 гр.

Меко масло - 100 гр.

Ванилия - 1 бр.

Кората на 1 лимон

Сок от 1/2 лимон

Брашно - 230 гр.

Бакпулвер - 1 бр.


Белтък - 1 бр.

Пудра захар - 200 гр.

Лимонов сок


Пасирам захарта,листенцата мента и яйцето.Към тях добавям разтопеното масло и отново пасирам.

Добавям ванилията,кората и сока от лимона.Малко по малко прибавям брашното с бакпулвера и разбърквам - получава се лепкаво тесто.Оставям го да постои 10 - 15 мин. на стайна температура. 

От тестото правя топчета и ги редя в тава,покрита с хартия за печене,като леко ги натискам.


Пека в предварително загрята фурна на 170° с вентилатор за около 15 - 16 мин ( по - скоро 15 ).

Изпечените сладки оставям да се охладят.Покрих ги с глазура и поръсих с шам фъстък. 


За глазурата:разбивам белтъка на твърд сняг, добавям пудрата захар и около 1 ч.л. лимонов сок. Разбърквам.Според това колко искате да е гъстотата добавяте още пудра захар ( за гъстота ) или лимонов сок ( за разреждане ).


Рецептата е от последната кулинарна книга на Йоли - "Празнични рецепти"





понеделник, 17 януари 2022 г.

СОЛЕН ЧИЙЗКЕЙК

 


Крекери - 170 гр.

Шам фъстъци - 120 гр.

Разтопено масло - 100 гр.

Крема сирене - 250 гр.

Извара - 130 гр.

Котидж сирене - 150 гр.

Колбас за декорация - аз използвах прошуто кото

Към смлените/натрошени крекери слагам смления шам фъстък и разтопеното масло и разбърквам хубаво с ръце.От тях във форма с падащо дъно оформям блата,оставям го за 30 м. в хладилника.

През това време в голяма купа разбърквам крема сиренето,котидж сиренето и изварата.

Върху охладената основа изсипвам крема от сирена и внимателно заглаждам с лъжица.

Оставям чийзкейка да се охлади за около 1 ч. и украсявам.Аз използвах колбас и малко от смлените шам фъстъци,а Вие може да го направите по свой вкус.


неделя, 16 януари 2022 г.

ПИЛЕ С БУЛГУР И КИСЕЛИ КРАСТАВИЧКИ

 



Булгур - 1 ч.ч.

Спанак - 200 гр.

Магданоз - 1/2 вр.

Червен лук - 2 бр.

Кисели краставички 

Гъби - 300 гр.

Чесън - 3 скилидки 

Пилешко филе - 500 гр.

Лимон

Кисело мляко - 4 с.л.

Зехтин/олио

Сол,черен пипер 


Слагам булгура да се вари.

Червения лук режа на шайби,а киселите краставички  на тънки ленти - слагам ги в купа.

В друга купичка слагам наситнения магданоз с малко сол и малко от марината на киселите краставички. 

Нарязаните на филийки гъби запържвам в малко мазнина,добавям нарязания също на филийки чесън,лука с киселите краставички и маринования магданоз. Разбърквамвсичко.Когато гъбите са готови изсипвам съдържанието на тигана в чиния.

В същия тиган добавям още малко мазнина и запържвам пилешкото месо,нарязано на ивици.

Спанака измивам и нарязвам на ивици.Добавям го към сварения булгур овкусявам с лимонов сок,сол и черен пипер. Разбърквам хубаво и слагам капак.

Към готовото пиле връщам зеленчуците,разбърквам,добавям киселото мляко и когато заври махам от котлона. 

В голямо плато изсипвам булгура със спанака,разпределям по цялото дъно.Отгоре с лъжица разпределям пилето със зеленчуците. Накрая поръсвам с малко магданоз. 



четвъртък, 13 януари 2022 г.

МЪФИНИ ОМЛЕТИ



Яйца - 3 - 4 бр.

Гъби - 3 бр.

Чери домати - 3 - 4 бр.

Кисели краставички - 2 бр.

Спанак - няколко листа

Сирене

Кашкавал/пармезан

Нарязвам зеленчуците и ги разпределям в предварително намазнени формички за мъфини.Добавям натрошеното сирене ,заливам с разбитите яйца и поръсвам с рендосан кашкавал  или пармезан. 

Пека в предварително загрята фурна на 180° до готовност.

От това количество продукти ми се получиха шест броя мъфини.



вторник, 11 януари 2022 г.

КРЕМ СУПА ОТ ТИКВИЧКИ С ЦАРЕВИЦА И ПАРМЕЗАН

 


Картофи - 300 гр.

Тиквички - 500 гр.

Чесън - 2 скилидки 

Готварска сметана - 200 мл.

Масло - 2 с.л.

Царевица 

Копър - 1 вр.

Пармезан - 70 гр.

Сол,черен пипер 


Сварявам обелените и нарязани картофи, тиквички и чесън.Сварените зеленчуци отцеждам, като запазвам бульона и ги пасирам.

Връщам пюрето в тенджерата добавям сметаната и част от бульона до получаване на желаната гъстота на супата.

Разбърквам добре и добавям царевицата.Аз сложих почти една цяла малка консерва.Когато  заври махам от котлона и слагам маслото, наситнения копър и рендосания пармезан.Овкусявам със сол и черен пипер. 

понеделник, 10 януари 2022 г.

КЕКС С ЯБЪЛКИ И МАНДАРИНИ

 


Яйца - 3 бр.

Захар - 125 гр.

Кисело мляко - 120 гр.

Олио - 60 мл.

Брашно - 230 гр.

Ванилия - 1 бр.

Бакпулвер - 1 бр.

Ябълка

Мандарина 

Масло 

Захар за поръсване 

Орехи

Разбивам яйцата със захарта и ванилията.Добавям киселото мляко,олиото и рендосаната кора на мандарината - отново разбърквам. 

След това добавям брашното и бакпулвера. Накрая слагам почистената и нарязана мандарина - бъркам.


Изсипвам сместа в тавичка,покрита с хартия за печене. Отгоре слагам нарязаните на тънко парчета ябълка,като леко ги натискам в сместа.Поръсвам със захар и няколко кубчета масло.


Пека в предварително загрята фурна на 170° за около 40-45 мин. проверявам с клечка. 

Изпеченият кекс поръсвам със смлени орехи.



неделя, 9 януари 2022 г.

БЯЛ ОРИЗ


Ориз - 2/3 ч.ч.

Лук - 1 - 2 бр. ( зависи от големината )

Олио - 60 мл.

Сол

Черен пипер 


Режа лука на кубчета, запържвам го в малко мазнина.След това добавям измития ориз,разбърквам.Когато ориза стане "стъклен" сипвам малко вода и овкусявам с избраните подправки. 

Изсипвам съдържанието на тигана в тавичка,сипвам олиото и  2 и 1/2 ч.ч.  вода  добавям още малко сол.

Пека в предварително загрята фурна на 220° до готовност. 

събота, 8 януари 2022 г.

ЛЕСНИ СИРЕНКИ 2



Кисело мляко - 1 ч.ч.

Олио - 1/3 ч.ч.

Сода - 1 ч.л.

Натрошено сирене - 1 ч.ч.

Брашно - 2 и 1/2 ч.ч

Кашкавал 

Масло

Чубрица 

В купа слагам всички продукти с изключение на маслото,кашкавала и чубрицата.Разбърквам всичко с миксер до получаване на много меко и лепкаво тесто.След това с навлажнени ръце правя топки от тестото и ги редя в намаслена тава.Във всяка питчица напъхвам по парченце кашкавал,а отгоре слагам парченце масло и накрая поръсвам с ароматна домашна чубрица.

Пека соленките в предварително загрята фурна на 190° до готовност.



петък, 7 януари 2022 г.

САЛАТА ТАБУЛЕ

 


Магданоз - 3 връзки

Булгур - 1 к.ч.

Лимонов сок - 1 лимон 

Чери домати - 3 - 4 бр.

Зехтин

Пресен лук няколко пера


Измивам,подсушавам и нарязвам на възможно най-дребно магданоза.В купа слагам нарязаните домати,пера лук и магданоза.

Добавям сварения охладен и отцеден булгур.

Разбърквам всичко и овкусявам с лимоновия сок,захтина и солта.


четвъртък, 6 януари 2022 г.

ОРЕХОВКИ



Жълтъци - 4 бр.

Пудра захар - 80 гр.

Есенция по избор

Ванилия

Нишесте - 1 ч.л.

Фино смлени орехи - 200 гр.


Пускам фурната на 160  с вентилатор,като вътре поставям и тавата,в която ще пека ореховките.

В купа разбивам жълтъците със захарта до получаване на пухкав крем и овкусявам с избраните есенции - аз сложих една ванилия и 1/2 ампула ром.

Внимателно разбърквайки добавям смесените сухи съставки - орехите с нишестето.



От получената смес оформям топчета и ги редя в тавата,покрита с хартия за печене,като оставям разстояние между тях.


Пека за около 20 мин.

Изстиналите сладки украсявам с шоколад или с друго по Ваше желание.




вторник, 4 януари 2022 г.

СОЛЕНА ТОРТА МАМА

 


Картофи - 5 - 6 бр. средна големина 

Сварени яйца - 5 бр

Сирене - 150 гр.

Кашкавал - 150 гр.

Майонеза - 200 гр.

Крема сирене - 125 гр.

Кисели краставички - 7 - 8 бр.

Сол,черен пипер,олио


Сварените картофи рендосвам и овкусявам със сол,черен пипер и малко олио.

Смесвам рендосаните кашкавал,сирене и кисели краставички с майонезата и кремасиренето.

Слагам ринг в голяма чиния и оформям блат от картофите.Отгоре изсипвам майонезената смес и леко заглаждам с лъжица.Последния ред на тортата са  настърганите яйца - украсявам по желание.

понеделник, 3 януари 2022 г.

БАНИЦА С КАЙМА И ПРАЗ

Кори за баница - 1 пакет/400 гр

Масло - 70 гр.

Праз - 2 стръка

Гъби - 150 гр.

Кайма - 300 гр.

Чубрица,червен пипер,сол

Яйца - 2 бр.

Прясно мляко - 100 мл.

Настърган кашкавал


В 40 гр. от маслото задушавам праза.Прибавям каймата и нарязаните гъби - разбърквам.Когато коймата се запържи добавям подправките.Оставям плънката малко да се охлади.

Покривам дъното на тавичката,в която ще пека баницата с хартия за печене (ако не използвате хартия,добре намаслете дъното).Взимам два листа от корите,разпределям от плънката,навивам на руло,след това на охлювче и слагам в тавата.Така процедирам  докато има кори и плънка.

Когато тавата е пълна правя заливката,като за целта разбивам яйцата с прясното мляко,останалото масло (разтопено) и щипка сол.

Заливам баницата и я пека в предварително загрята фурна на 190 с вентилатор за около 40 мин.

По някое време,ако е необходимо може да покриете с алуминиево фолио,за да не изгори.

Готовата баница поръсвам с настърган кашкавал и връщам във фурната за още 2 - 3 мин.

Сервирам топла с чаша айрян.


ТАЗИ И ДРУГИ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие 

                                  за любими хора