Страници

вторник, 18 януари 2022 г.

МЕНТОВИ КУРАБИЙКИ




Яйце - 1 бр.

Захар - 100 гр.

Свежа мента - 20 гр.

Меко масло - 100 гр.

Ванилия - 1 бр.

Кората на 1 лимон

Сок от 1/2 лимон

Брашно - 230 гр.

Бакпулвер - 1 бр.


Белтък - 1 бр.

Пудра захар - 200 гр.

Лимонов сок


Пасирам захарта,листенцата мента и яйцето.Към тях добавям разтопеното масло и отново пасирам.

Добавям ванилията,кората и сока от лимона.Малко по малко прибавям брашното с бакпулвера и разбърквам - получава се лепкаво тесто.Оставям го да постои 10 - 15 мин. на стайна температура. 

От тестото правя топчета и ги редя в тава,покрита с хартия за печене,като леко ги натискам.


Пека в предварително загрята фурна на 170° с вентилатор за около 15 - 16 мин ( по - скоро 15 ).

Изпечените сладки оставям да се охладят.Покрих ги с глазура и поръсих с шам фъстък. 


За глазурата:разбивам белтъка на твърд сняг, добавям пудрата захар и около 1 ч.л. лимонов сок. Разбърквам.Според това колко искате да е гъстотата добавяте още пудра захар ( за гъстота ) или лимонов сок ( за разреждане ).


Рецептата е от последната кулинарна книга на Йоли - "Празнични рецепти"





Няма коментари:

Публикуване на коментар