Страници

сряда, 19 януари 2022 г.

ОГРЕТЕН



Картофи - 1 кг.

Сирене - 150 гр.

Масло 

Сол

Кашкавал за поръсване 

Брашно - 2 с.л.

Прясно мляко - 600 мл.

Черен пипер,чесън на прах, сол


Беля картофите и ги сварявам в подсолена вода. След това ги режа на кубчета и към тях прибавям натрошеното сирене. 

Правя соса бешамел, като за целта слагам 500 мл. от млякото на котлона,в останалите 100 мл.  размивам брашното.Когато млякото се затопли на тънка струя добавям брашнената смес,бъркам докато соса се сгъсти,овкусявам с черен пипер, универсална подправка и чесън на прах.

Намазнявам тавата,в която ще пека огретена.Разпределям  картофите със сиренето и заливам със соса.Отгоре слагам няколко малки парченца масло.

Пека в предварително загрята фурна на 180°  за около 30 мин. накрая поръсвам с рендосан кашкавал. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар