Страници

четвъртък, 8 декември 2022 г.

КАРТОФЕНА САЛАТА С МАРИНОВАН ЛУК



Картофи - 5 - 6 бр.

Червен лук - 2 бр.

Кисели краставички - 6 - 7 бр.

Майонеза - 1 оп.

Магданоз - 1 / 2 вр.

Копър - 1/3 вр.

Захар - 1 с.л.

Оцет - 3 с.л.

Сол

Слагам картофите да се варят,а през това време мариновам лука.

За целта го нарязвам на полумесеци,слагам го в купа и към него добавям захарта,оцета,солта и заливам с вряла вода.

Оставям да се маринова. 


Сварените картофи беля и режа на не много малки кубчета, добавям нарязаните на кръгчета краставички, наситнените копър и магданоз и отцедения маринован лук.

Разбърквам,прибавям майонезата и отново разбърквам.

При необходимост добавям още сол.


сряда, 7 декември 2022 г.

КАРТОФЕНА ЗАПЕКАНКА

 


Картофи - 5 бр.

Лук - 1 бр.

Кренвирши - 2 бр.

Гъби - 1 консерва

Яйца - 3 бр.

Прясно мляко - 120 мл.

Сол

Подправки по избор 

Кашкавал за поръсване 

Нарязвам лука на дребно,а картофите на малки кубчета и ги запържвам в голям тиган с малко мазнина.

Готвя докато картофите не поомекнат.

Към тях слагам отцедените гъби (нямах пресни и затова използвах от консерва),и нарязаните кренвирши.

Разбърквам всичко и изсипвам в тава.


Заливам с разбити яйца и мляко. Пека в предварително загрята фурна до готовност.

Накрая поръсвам с рендосан кашкавал.

вторник, 6 декември 2022 г.

ЕСЕННА ТОРТА С БИШКОТИ



Бишкоти - 4 опаковки по 12 бр

Печена тиква - 1 и 1/2 ч.ч

Маскарпоне - 200 гр

Заквасена сметана - 600 гр.

Пудра захар - 3 и 1/2 с.л

Крема сирене - 2 оп по 125 гр

Облепям страните на тавичка с падащо дъно с хартия за печене или със стреч фолио.

Разбърквам сметаната,маскарпонето,крема сиренето и пудрата захар.

След това към тях добавям и 1 ч.ч. наситнена изпечена тиква - с което крема за тортата е готов.

По стените  на формата подреждам бишкоти, а на дъното слагам малко от крема и отгоре подреждам бишкоти.

Отгоре сипвам малко от крема,след това отново бишкоти и така до изчерпване на количествата като завършвам с крем.

Прибирам тортата в хладилник за няколко часа.

Останалата част от тиквата загрявам с малко прясно мляко и намачквам - да стане на пюре и с заливам охладената торта.

понеделник, 5 декември 2022 г.

СЛАДКИ С ЖЪЛТЪЦИ



Жълтъци - 4 бр.

Захар - 135 гр.

Ванилия

Разбивам всички продукти до получаване на пухкава смес.

Във форма за мъфини,поставям хартиени формички и във всяка слагам по 1 с.л. от сместа.

Пека на 100° за 50 - 55 мин.

От това количество продукти получих 10 сладки.

неделя, 4 декември 2022 г.

БОБ НА ФУРНА



Боб консерва - 800 гр.

Лук - 2 бр.

Морков - 1 бр.

Червена чушка - 2 бр.

Консерва домати - 1 бр.

Брашно - 2 - 3 с.л.

Червен пипер 

Пушен червен пипер 

Сол

Олио

Първо отварям консервите боб и ги изсипвам в гевгир да се отцедят хубаво.

Нарязвам лука,морковите и чушките и ги запържвам в малко мазнина.След това прибавям нарязаните домати,подправките и малко захар - да убие киселинността на доматите.


Сипвам малко вода и готвя почти до готовност.

Накрая слагам отцедения боб.

В купичка разбърквам брашното с малко червен пипер и олио. Към брашнената смес  сипвам малко от течността при боба,разбърквам и изсипвам обратно.

На финала,изсипвам всичко в тава и запичам в предварително загрята фурна.

петък, 2 декември 2022 г.

ПЛОДОВ КЕКС С ОРЕХИ



Яйца - 4 бр.

Захар - 1 ч.ч.

Олио - 2/3 ч.ч.

Брашно - 2 до 2 и 1/2 ч.ч.

Бакпулвер - 1 бр.

Сода за хляб - 1/3 ч.л.

Смлени орехи - 100 гр.

Пресни плодове - 250 гр.

Разбивам яйцата със захарта,олиото,брашното с бакпулвера и содата.След това добавям смлените орехови ядки и нарязаните (почти смлени),на много малки плодове - аз използвах ябълки и круши.

Кексовата смес изсипвам в намазнена и набрашнена форма.

Пека в предварително загрята фурна до готовност. 

Поръсвам с орехи.



четвъртък, 1 декември 2022 г.

САЛАТА С ЦВЕКЛО



Цвекло - 2 бр.

Картофи - 3 бр.

Яйца - 3 бр.

Ябълка - 1 бр.

Майонеза - 1 оп. 

Сол

Орехи - смлени 1 - 2 с.л.

Рендосвам цвеклото,картофите,ябълката към тях  слагам жълтъците,посолявам и добавям майонезата.


Разбърквам добре и при необходимост добавям още сол. 

Изсипвам салата в купа,вътрешната част на,която съм покрила със стреч фолио и я оставям за час - два в хладилника.

Охладената салата внимателно обръщам върху чиния.

Отгоре поръсвам с орехите,а с нарязания на дребно белтък оформям шапката.

сряда, 30 ноември 2022 г.

ПИЛЕ С ГЪБИ И СМЕТАНА



Пилешко филе - 450 гр.

Гъби - 250 гр.

Спанак - 2 шепи

Сол

Готварска сметана - 200 мл.

Нарязвам пилето на хапки и го мариновам с различни подправки ( аз използвах сух чесън,черен пипер и универсална подправка ), също добавям и соев сос.

Оставям за около 30 мин.

Маринованото пиле овалвам в брашно и запържвам в малко мазнина,когато придобие златист цвят добавям нарязаните гъби.Когато гъбите са почти готови сипвам сметаната и посолявам.

Готвя няколко минути,като непрекъснато бъркам и слагам пресния бейби спанак.

След още две - три минути махам от котлона.



вторник, 29 ноември 2022 г.

КРЕМ СУПА СЪС ЗАСТРОЙКА



Картофи - 700 гр.

Моркови - 3 бр.

Бульон - 1 бр.

Жълтък - 1 бр.

Кисело мляко - 1/3 кофичка 

Брашно - 1 ч.л.

Лимонов сок - 2 с.л.

Олио

Сол

Червен пипер 

Универсална подправка

Сухи зелени подправки :  пресен лук, див лук

Нарязвам зеленчуците на кубчета и ги запържвам в малко мазнина,след което доливам вода,посолявам и оставям да се сварят.

Когато картофите и морковите се сварят пасирам всичко и връщам отново на котлона.Слагам подправките,а при необходимост и още сол.

Разбивам жълтъка с киселото мляко и брашното,към тази смес сипвам малко и от пасираната супа,разбърквам и изсипвам всичко в тенджерата.

Когато заври - махам от котлона и супата е готова.

понеделник, 28 ноември 2022 г.

ШОКОЛАДОВИ МЪФИНИ

Най-шоколадените шоколадови мъфини,които съм правила някога!
 


Брашно - 1 ч.ч.

Захар - 1/2 ч.ч.

Сода за хляб - 1/3 ч.л.

Какао - 2 с.л.

Шоколад - 100 гр.

Яйце - 1 бр.

Кисело мляко - 1/2 ч.ч.

Прясно мляко - 1/4 ч.ч.

Олио - 1/4 ч.ч.

Есенция ром 

Бонбони - бял шоколад

В купа разбивам яйцето с олиото,киселото и прясното мляко. Прибавям захарта,а след това добавям пресятите брашно,сода и какао - разбърквам.

Накрая слагам нарязания на малки кубчета шоколад.

Разпределям сместа в намаслени формички,а на няколко в средата слогам по един бял шоколадов бонбон.Пека в предварително загрята фурна до суха клечка.





четвъртък, 24 ноември 2022 г.

ЗЕЛЕНЧУКОВА ПИЦА


Червен лук - 1 бр.

Шунка - 150 гр.

Картоф - 1 бр.

Яйца - 3 бр.

Брашно - 2 с.л.

Кашкавал

Сол

Черен пипер 

Рендосвам кашкавала,нарязвам лука на полумесеци,а шунката и картофа - на тънки лентички.




В купа разбивам яйцата и към тях добавям картофа,лука,шунката,кашкавала,брашното и подправките.Разбърквам хубаво и изсипвам в тава,покрита с хартия за печене като разпределям и заглаждам.



Пека в предварително загрята фурна.






вторник, 15 ноември 2022 г.

ДЕСЕРТ С БИШКОТИ И БАДЕМИ



Яйца - 5 бр.

Бишкоти - 100 гр.

Захар - 2/3 ч.ч.

Бадеми - 150 гр.

Масло - за намазване на тавата.

Използвам сурови бадеми и затова първо ги накисвам за няколко минути във вряла вода.След като постят във водата ги беля,подсушавам и ги смилам леко на чопъра - да останат и по-едри парчета.

Разбивам белтъците на сняг,а жълтъците със захарта - до побеляване.

След това към жълтъците добавям нарязаните (натрошени) бишкоти,по-голямата част от ядките и белтъците,разбърквам внимателно и изсипвам в тава,намазана с масло.

Отгоре поръсвам с останалите ядки.



Пека в предварително загрята фурна на 180°-190°.

петък, 11 ноември 2022 г.

ПИЦА С БЛАТ ОТ ЛАВАШ



✅️Лаваш - 1 бр. ( кръгъл )

✅️Яйца - 2 бр.

✅️Кашкавал 

✅️Чушка

✅️Чери домати - 3 - 4 бр.

✅️Гъби - 2 бр.

✅️Шунка или друг колбас

⭕️Първо си приготвям продуктите : нарязвам шунката на кубчета,гъбите на филийки,чушките на кръгчета,доматите на две и рендосвам кашкавала. 

В тава с падащо дъно слагам лаваша - това е блатът за нашата пица.

Отгоре изсипвам разбитите яйца,а върху тях слагам половината настърган кашкавал.

Поръсвам с нарязаната на кубчета шунка,подреждам гъбите,чушките, доматите и поръсвам с останалия кашкавал. 

Пека в предварително загрята фурна на 180° с вентилатор.

Хубава вечер, приятели!

сряда, 9 ноември 2022 г.

МЛЕЧНА БАНИЦА С БИРОВИНКИ



Фини кори за баница - 7 - 8 бр.

Разтопено масло

Прясно мляко - 600 мл

Захар - 160 гр

Яйца - 4 бр.

Ванилия

Боровинки 


Всяка кора намазвам хубаво с разтопено масло,разделям на две (защото тавата ми е малка),сгъвам на "хармоника" и слагам в намаслена тава.

Когато запълня тавата поръсвам с масло - отново.

Пека в предварително загрята фурна на 180 ° до златисто.

Изпечените кори оставям малко да се охладят,а през това време приготвям млечната смес като разбивам яйцата с млякото,захарта и ванилията.

Разпределям част от боровинките върху корите,заливам със сместа и отгоре разпределям останалите боровинки.

Връщам във фурната и пека до готовност. 

Изпечената баница поръсвам с пудра захар.




вторник, 8 ноември 2022 г.

ПИЛЕ С КАРТОФИ



Пилешко долно бутче - 7 - 8 бр.

Картофи - 7 - 8 бр.

Моркови - 2 бр.

Чесън - 5 скилидки 

Бира - 1 чаша

Олио

Сол

Черен пипер 

Червен пипер 

Сух копър 


Нарязвам картофите и морковите и ги слагам в голяма купа.Сипвам олио и слагам подправките - разбърквам хубаво с ръце.

След това слагам и бутчетата - отново разбърквам.Всички продукти трябва хубаво да се омазнят и овкусят с подправките.

Изсипвам зеленчуците в тава,а отгоре подреждам пилето.

Сипвам бирата,слагам фолио и пека в предварително загрята фурна на 220° за около 30 мин.

След това махам фолиото, добавям скилидките чесън и оставям да се запече до готовност.

КЕКС С МАК И ПОРТОКАЛОВИ КОРИЧКИ



✅️Яйца - 3 бр.

✅️Захар - 1 ч.ч.

✅️Олио - 1/2 ч.ч.

✅️Кисело мляко - 1 ч.ч.

✅️Брашно - 2 и 1 /2 ч.ч.

✅️Бакпулвер - 1 бр.

✅️Сода за хляб - 1 щипка

✅️Есенция лимон

✅️Маково семе - 2 с.л.

✅️Кората от два портокала

⭕️В купа разбивам яйцата със захарта,след това добавям олиото,киселото мляко със содата и лимоновата есенция.Смесвам всичко и малко по малко добавям брашното с бакпулвера.Разбърквам и накрая слагам портокаловите корички и маковото семе.

Изсипвам кексовата  смес в предварително намазлена и малко набрашнена форма.

Пека кекса в предварително загрята фурна на 180° - 190° до готовност.



петък, 4 ноември 2022 г.

РОЗИЧКИ ОТ БУТЕР ТЕСТО



Бутер тесто - 400 гр.

Ябълки - 1 - 2 бр.

Лимонов сок 

Канела 

Масло - за намазване на формите

Сладко - по избор

Захар

Пудра захар за поръсване 


Първо започвам с подготовката на ябълките. 

Измивам ги,разрязвам ги на две и ги почиствам.

След това нарязвам ябълките на тънки резени и ги слагам в топла вода с малко оцет.

Бутер тестото режа на ленти с ширина около шест антиметра. 

Всяка лента намазвам със сладко,поръсвам със захар и канела и в единия край по цялата дължина нареждам подсушените парчета ябълки като ги застъпвам.

След това сгъвам на две - по дължина и получилата се лента завивам на руло - с големината на формата в която ще пека.

Рулата слагам в намаслени форми за мъфини.

Пека в предварително загрята фурна  до златисто.


Тази и други рецепти може да видите и на страницата ми във FACEBOOK:

2BECHEF - ГОТВЯ С УДОВОЛСТВИЕ ЗА ЛЮБИМИ ХОРА 

ПИЛЕ С ОРИЗ И ГРАХ



Пилешко долно бутче - 8 - 9 бр

Лук - 1 бр.

Морков - 1 бр.

Грах - 2 шепи

Ориз - 1 и 1/2 ч.ч.

Олио- 120 мл.

Сол

Бульон 

Черен пипер 


Измивам и подсушавам бутчетата.Овкусявам ги с черен пипер,червен пипер,чесън на прах и малко сол.Месото запечатвам в тиган с малко мазнина,вадя го и в същата мазнина запържвам наситнените лук и морков.

След няколко минути слагам  грахта,а след още няколко и ориза.


Бъркам няколко минути, овкусявам,сипвам малко вода и след още няколко минути махам от котлона.

Изсипвам съдържанието на тигана в тава,сипвам олиото и 4 и 1/2 ч.ч.вода.Разбърквам и подреждам пилето.


Пека в предварително загрята фурна.

четвъртък, 3 ноември 2022 г.

МУСАКА С ТИКВИЧКИ И ПИЛЕ




Тиквички - 5 - 6 бр.

Пилешко филе - 400 гр.

Лук - 1 бр.

Ориз - 50 гр.

Домат от консерва - 2 бр.

Сол

Бульон

Яйца - 2 бр.

Брашно -  1 с.л.

Кисело мляко - 1 кофичка

Щипка сода

Режа тиквичките на кубчета,посолявам ги и ги оставям да се отцедят.

През това време в малко мазнина запържвам нарязания на дребно лук и пилешко месо.Когато месото побелее добавям ориза.Разбърквам,овкусявам с избраните подправки и добавям нарязаните домати.Разбърквам и добавям половината от отцедените тиквички.Отново разбърквам и изсипвам всичко в тава.Слагам останалите тиквички,още малко сол,разбърквам,заглаждам и сипвам малко вода.




Слагам да се пече.

Когато всичко е почти сготвено правя заливката.

Разбивам яйцата с киселото мляко, брашното и щипка сода.

Заливам  мусаката и пека до златисто. 



понеделник, 31 октомври 2022 г.

ШОКОЛАДОВО РУЛО С БИСКВИТИ



Бисквити - 300 гр.

Какао - 15 гр.

Ванилова захар - 1 бр

Масло - 50 гр.

Прясно мляко - 100 мл.


Маскарпоне - 200 гр.

Цедено кисело мляко - 2 с.л.

Пудра захар - 1 - 2 с.л.

Течен шоколад - 3 с.л.


Смилам бисквитите в чопъра,добавям към тях какаото и захарта с ванилията - разбърквам.

Прибавям разтопеното масло,разбърквам и сипвам половината от млякото.

Отново разбърквам и сипвам останалата част от млякото.

Получава се лепкаво "тесто",което увивам във фолио и слагам в хладилника за около 30 - 40 мин.

Охладената бисквитена смес разточвам в правоъгълна форма, намазвам с течен шоколад, а върху него разпределям крема с маскарпоне.



Крема направих като смесих маскарпонето с киселото мляко и пудрата захар.

След това навивам на руло,увивам в стреч фолио и оставям добре да се охлади - може и за цяла нощ.

Декорацията е по Ваш избор  аз залях с разтопен шоколад.


ТАЗИ И ДРУГИ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2BECHEF-ГОТВЯ С УДОВОЛСТВИЕ ЗА ЛЮБИМИ ХОРА 

неделя, 30 октомври 2022 г.

МИНИ КРЕНВИРШКИ С БУТЕР ТЕСТО



Бутер тесто - 400 гр.

Кренвирши - 4 - 5 бр.

Жълтък - 1 бр.


Режа всеки кренвирш на три равни части.Всяка част разрязвам и по дължина. 

Бутер тестото режа на ленти с ширина,отговаряща на дължината на кренвиршите.

Слагам кренвирш в началото на лентата тесто и навивам на руло,когато краят се застъпи - отрязвам. 

Така процедирам докато продуктите свършат.



Редя кренвиршките в тава покрита с хартия за печене и ги намазвам с разбит жълтък. 

Пека в предварително загрята фурна.

петък, 28 октомври 2022 г.

КЕДЖЪРИ



Яйца - 3 бр.

Филе бяла риба без кожа - 500 гр.

Пресен лук - 1 връзка

Люта чушка - 1 бр.

Грах - 300 гр.

Дафинов лист

Сварен ориз - колко ?

Куркума 

Кориандър

Сол

Олио/зехтин 

Слагам яйцата да се варят - желателно е да останат рохки.

В не много дълбок тиган сипвам вода,добавям малко сол и няколко дафинови листа.Когато заври слагам рибата.

В уок тиган запържвам нарязаните лук и чушка,прибавям и грахта.

Овкусявам с куркума и малко кориандър.

След това добавям ориза,разбърквам,слагам и сварената риба,която е предварително отцедена.

Разбърквам внимателно всичко,за да запазя парчетата риба и,ако е необходимо доовкусявам със сол.

Отгоре нареждам нарязаните, сварени яйца и поръсвам с пресен лук,а по желание може и с магданоз.