Страници

вторник, 19 септември 2023 г.

ТИГАНИЦИ с ТИКВИЧКИ

 



Тиквички - 2 бр.

Кисело мляко  - 2 с.л.

Яйца - 2 бр.

Копър - 1/2 връзка 

Чесън  - 2 скилидки 

Сирене - около 40 гр.

Брашно - 1/2 ч.ч.


Рендосвам тиквичките,посолявам ги и ги оставям  да се отцедят за 20 - 30 минути.

Отцедените тиквички допълнително изстисквам с ръце,за да се отстрани водата.Слагам ги  в купа и добавям киселото мляко,яйцата,наситнения копър,рендосания чесън и натрошеното сирене - разбърквам. Към сместа с тиквички малко по малко добавям и брашното.

В загрят тиган с лъжица изсипвам по малко от сместа и леко заглаждам.Гитвя до златисто и от двете страни.

вторник, 12 септември 2023 г.

КАКАОВ КЕКС С ЯБЪЛКИ

 



Яйца - 5 бр.

Захар  - 1 ч.ч.

Олио - 1/2 ч.ч.

Бакпулвер - 1 бр.

Ванилова захар - 1 бр.

Какао - 2 с.л.

Ябълки - 2 бр.

Брашно - 2 и 1/2 ч.ч.

Орехи - за поръсване 

Разбивам яйцата със захарта, олиото,ваниловата захар,бакпулвера и какаото.

След това добавям наситнените ябълки,разбърквам и малко по малко добавям брашното.

Крксовата смес изсипвам в намаслена и набрашнена форма и пека в предварително загрята фурна на 180°.

Изпеченият и изстинал кекс поръсвам с орехи. 

петък, 8 септември 2023 г.

СУПА СЪС СПАНАК




Пресен спанак - 300 гр.

Пресен лук - 2 стръка

Моркови- 2 бр.

Фиде - 2 снопчета

Олио 

Сол

Застройка:

Яйце - 1 бр.

Кисело мляко - 3 с.л

Брашно - около 1 с.л.

Сол


Режа морковите на кубчета,пресния лук на дребно и ги задушавам в малко мазнина.След това сипвам вода и когато заври слагам нарязания спанак.

Слагам и доматения сок и оставам да се вари на слаб огън около 10 мин.,след това овкусявам с избраните подправки, слагам фидето и оставям за още 10-на минути на котлона,а след това правя застрайката.

За нея в купа разбивам яйцето,киселото мляко,брашното и щипка сол.

На тънка струя и при непрекъснато бъркане сипвам застройката при супата.

Бъркам няколко минути и махам от котлона.


понеделник, 4 септември 2023 г.

КАРТОФЕНА САЛАТА С ПЕЧЕНИ ЧУШКИ




Печени чушки - 6 - 7 бр.

Картофи - 3 бр.

Сирене - 100 гр.

Пресен лук - 1 стрък

Майонеза - 2 с.л.

Цедено кисело мляко - 1 с.л.

Сол


В голяма купа слагам нарязаните сварени картофи,пресен лук и изпечени чушки.След това добавям рендосаното сирене,майонезата,млякото и малко сол.

Разбърквам всичко и при необходимост доовкусявам.

сряда, 30 август 2023 г.

МАЧКАНИ ПЕЧЕНИ КАРТОФИ




Картофи - 8 - 9 бр.

Зехтин 

Подправки - сол,черен и червен пипер 


Измивам картофите и ги сварявам.Сварените картофи отцеждам и подреждам в тава покрита с хартия за печене. С помощта на чаша намачквам един по един всички картофи. Поръсвам ги с подправки и зехтин и пека до златисто в предварително загрята фурна на вентилатор. 

Сервирах ги с млечен сос - кисело мляко, малко майонеза,чесън, сол и наситнен копър. 

вторник, 29 август 2023 г.

ПЪРЖЕНИ ТИКВИЧКИ С БИРА




Пържени тиквички с бира

Тиквички - 5 - 6 бр.

Брашно - 2 с.л.

Галета - 1 с.л.

Сол 

Бира - 1 ч.ч.

Олио - за пържене

Млечен сос:

Кисело мляко 

Майонеза 

Чесън 

Копър 



Нарязвам тиквичките на кръгчета и ги накисвам за 10 мин. в студена вода, като слагам и няколко кубчета лед.

След това ги подсушавам с домакинска хартия и всяка тиквичка топвам в сместа от брашно,галета и сол,след което потапям в бирата и слагам да се пържи в тиган с гореща мазнина. 

Сервирам с млечно - чеснов сос.

понеделник, 24 юли 2023 г.

ЯЙЦА ПО ПАНАГЮРСКИ



Яйца - 6 бр.

Кисело мляко - 1 кофичка 

Сирене - 200 гр.

Оцет - 2 с.л.

Вода

Сол

Чесън - 2 - скилидки

Масло 

Червен пипер -  1 - 2 ч.л.


В малка тенджера сипвам вода и я слагам на котлона.Слагам оцет и сол и оставям да заври. Когато водата заври,с бъркалка разбърквам и в центъра на "водовъртежа"  внимателно изсипвам яйцето - аз първо си го чупя в купичка.

Намалям котлона.


Когато се забули хубаво с решетъчна лъжица изваждам яйцето.

Поотцеждам го леко и го слагам в чиния,в която съм сложила натрошено сирене.

Така процедирам с всички яйца като разпределям съответната бройка по чиниите.

В този случай направих две порции с по три яйца.

Яйцата заливам с разбитото кисело мляко с чесън и сол.


Загрявам маслото на котлона като към него добавям червения пипер и бъркам за секунди.


Поръсвам всяка порция с масло с червен пипер.


събота, 27 май 2023 г.

РАЗЯДКА С ПЕЧЕНИ ЧУШКИ И ОРЕХИ

 



Печени чушки - 5 бр.

Моркови - 5 бр.

Орехи - 1 ч.ч.

Чесън - 2 скилидки

Сол

Кисело мляко - 1 с.л.

Сирене - 200 гр.


Морковите рендосвам и задушавам в малко мазнина - да останат леко хрупкави.

След това смилам всички продукти с чопър и овкусявам със сол при необходимост. 

петък, 26 май 2023 г.

САЛАТА С ДРЕСИНГ ОТ АВОКАДО



Червени чушки - 2 бр.

Краставица - 1 бр.

Тиквичка - 1/2 бр.

Морков- 1 бр.

Явокадо - 1 бр.

Лимон - 1 бр.

Орехи 

Сол

Лют червен пипер


В голяма купа слагам нарязаните на лентички чушки,тиквичка,краставица и рендосания морков.След това правя дресинга,като за целта в чопъра смилам орехите,авокадото,сока от един лимон,сол,щипка лют пипер и малко вода.

Смилам всичко и с получения дресинг овкусявам салатата. 

сряда, 19 април 2023 г.

ЯЙЧЕНА САЛАТА С РЕПИЧКИ И ПРЕСЕН ЧЕСЪН

 


Сварени яйца - 6 - 7 бр.

Репички - 5 - 6 бр.

Пресен чесън - 2 стръка 

Кисело мляко 3,6 % масленост - 1 кофичка 

Майонеза - 1 - 2 с.л.

Сол


В голяма купа слагам нарязаните на четвъртинки яйца,наситнения пресен чесън, репичките - нарязани на тънки шайби,киселото мляко,майонезата и малко сол.

Разбърквам и салата е готова.

неделя, 16 април 2023 г.

ЯЙЧЕНА САЛАТА С МОРКОВИ

 


Сварени яйца  - 5 бр.

Моркови - 3 бр.

Царевица - 1 консерва

Чесън - 2 скилидки 

Копър - 1/3 връзка 

Майонеза - 2 - 3 с.л.

Кисело мляко - 1 с.л.

Сол


Рендосвам морковите и ги запържвам в малко мазнина - да поомекнат. 

В купа слагам рендосаните яйца,морковит,отцедената царевица, наситнените копър и чесън.

Посолявам,добавям майонезата и киселото мляко и разбърквам.

сряда, 12 април 2023 г.

КАША ОТ КОПРИВА 2

 



Коприва - 500 гр. / почистена /

Лук - 1 бр.

Чесън - 4-5 скилидки

Брашно - 1-2  с.л.

Олио

Сол

Сирене


Почиствам копривата и я слагам във вряща подсолена вода - около 1,5 л.

Варя я около 10 - 15 мин.

Кипналата коприва вадя да се отцеди в гевгир,а бульона оставям да се поохлади.

В дълбок тиган  запържвам нарязания на дребно лук,чесъна на филийки,а след това добавям и наситнената коприва.

Овкусявам с избраните подправки и доливам 2/3 от копривения бульон.

След няколко минути добавям и останалата част от бульона с разбитото в него брашно. 

Бъркам и готвя още 5-10 мин,като при необходимост може да я разредя или досгъстя,съответно с още бульон или брашно.

Сервирам кашата гореща с натрошено сирене.

вторник, 11 април 2023 г.

ЗЕЛЕНА САЛАТА С БОБ И ПИЛЕ



Червен лук - 1 бр.

Печени чушки - 3-4 бр.

Червен боб - 1 консерва 

Пилешко филе - 200 гр.

Микс зелени салати


Дресинг :

Зехтин,лимонов сок,сол,черен пипер


Режа месото на хапки и го мариновам - използвах малко соев сос и горчица,а малко по-късно го приготвям на тиган с малко мазнина - до златисто. 

В купа слагам нарязания на полумесеци червен лук,чушките нарязани на кубчета,отцедения боб и зелените салати.Овкусявам с дресинга и отгоре разпределям пилешкото.

понеделник, 10 април 2023 г.

КАРТОФЕНА ЯХНИЯ С ЗЕЛЕН ФАСУЛ



Картофи - 800 гр.

Зелен фасул - 300 гр.

Домати на кубчета от консерва - 200 гр.

Чесън - 4 - 5 скилидки

Моркови - 2 бр.

Лук - 1 бр.

Бульон - 1 бр.

Брашно  - 2 с.л.

Пушен червен пипер 

Сол

Черен пипер 

Дафинов лист 

Измивам картофите, режа ги на няколко парчета и ги слагам да се варят - трябва леко да поомекнат.

През това време запържвам нарязания на кубчета лук,морковите нарязани на кръгчета и наситнения чесън.

Когато поомекнат се слагат доматите и бульона - разтворен в 500 мл вида.

След няколко минути слагам пушения червен пипер,черен пипер, малко сол,малко захар, дафинов лист и брашното. 

Разбърквам всичко и оставям на слаб огън за около 20 мин. като периодично разбърквам.

Към доматите се добавят картофите и зеления фасул,прехвърлям в тава и добавям още малко сол.

Пека в предварително загрята фурна на 220° с вентилатор за около 10 - 15 мин.

Яхнията поръсвам с наситнен пресен лук.

петък, 24 март 2023 г.

ЛИМОНОВ КЕКС С МАК




Яйца - 3 бр.

Захар - 120 гр.

Кисело мляко - 120 гр.

Олио - 60 мл.

Брашно - 230 гр.

Бакпулвер - 1 бр.

Цитрусова есенция - 1 бр.

Маково семе - 2 с.л.

Кората на един лимон

Сока от 1/2 лимон

За глазурата

Пудра захар - около 1/2 ч.ч.

Сока от 1/2 лимон


Разбивам яйцата със захарта.След това слагам олиото,есенцията,лимоновата кора,лимоновия сок и киселото мляко - хубаво разбъркам.

След това добавям маковото семе и малко по малко прибавям и брашното с бакпулвера. 

Кексовата смес изсипвам в правоъгълна тавичка покрита с хартия за печене. 

Пека в предварително загрята фурна на 190° за 15 мин. и след това на 160° с вентилатор до суха клечка - около 25 мин.

Изстиналия кекс заливам с глазурата,която се приготвя,като се смесят лимоновия сок и пудрата захар.

понеделник, 20 февруари 2023 г.

ОРЗО С ПИЛЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ

 


Паста орзо - 200 гр.

Пилешко филе - 300 гр.

Лук - 1 бр.

Червена чушка - 1 бр.

Грах - 2 шепи

Соев сос

Сол

Подправки по избор - аз използвах универсална и микс сухи зелени подправки

Кашкавал или друго сирене за поръсване по избор.


Сварявам орзото, според указанието на опаковката.

Оставям да се поохлади,а след това оставям в гевгир,за да се отцеди.

В малко мазнина запържвам наситнения лук и чушките - нарязани на кубчета.След това слагам и филето, нарязано на хапки.Когато месото е почти готово слагам и две шепи грах - използвах замразен. 

Когато всичко е сготвено добавям и орзото.

Сипвам малко соев сос,разбърквам и сервирам топло - с рендосано твърдо сирене.

четвъртък, 16 февруари 2023 г.

ХРУПКАВО ПИЛЕ НА ФУРНА

 


ХРУПКАВО ПИЛЕ НА ФУРНА 


Пилешко филе 


Корнфлейкс - натрошавам го


Яйце - 1 бр.


Сол


Соев сос


Горчица



Режа месото по ширина на ленти и го мариновам с малко соев сос,горчица и подправки. 


Маринованото месо,овалвам в разбитото яйце,а след това и в корнфлейкса.

Може вместо корнфлейкс да използвате сусам.


Редя пилето в тава покрита с хартия за печене и пека в предварително загрята фурна. 

понеделник, 13 февруари 2023 г.

СИРОПИРАН ТИКВЕНИК



Тиква - 500 гр.

Захар - 1/2 ч.ч.

Ванилия - 1 ампула

Канела - 1/2 ч.л.

Галета - 3 с.л.

Кори за баница - 400 гр.

Олио

Масло

   Захарен сироп:

Вода - 400 мл.

Захар - 200 гр.

Лимонов сок - 1 с.л.

Рендосаната тиква с малко масло задушавам за няколко минути на котлона.

След това,докато е все още топла добавям захарта,канелата и ванилията - разбърквам хубаво и оставям да се охлади.

След това слагам галетата и отново разбърквам.


Пристъпвам към същинската част - правенето на тиквеника.


Намазвам една кора с олио,върху нея слагам още една кора и върху нея разпределям от плънката

/забравих да кажа,че в плънката може да се сложат и орехи,аз не слагам,защото си харесваме тиквеника повече в този вариант/.

Навивам корите на руло и слагам в  леко намазнена тава.

Продължавам по същия начин до изчерпване на продуктите или мястото в тавата.


Преди да сложа тиквеника да се пече слагам отгоре няколко парчета масло.


Тиквеника пека на 200° в предварително загрята фурна до златисто. 


Вече изпечен оставям тиквеника да се охлади,а след това заливам с горещия сироп.


Оставям няколко часа да престои преди сервиране. 

неделя, 12 февруари 2023 г.

САЛАТА С КУСКУС




Морков - 1 бр.

Краставица - 1 бр.

Кускус - 100 гр.

Копър 

Лимон - 1 бр.

Сусамово олио 

Сол

Захар - 1 ч.л.

Соев сос - 1 ч л.


Заливам кускуса със 100 мл. вряща вода и покривам с капак или кърпа.

През това време с помощта на белачка нарязвам моркова и краставицата на ленти.

Слагам зеленчуците в купа и с вилица разбърквам кускуса - добавям и него.

Овкусявам с дресинга.
Дресингът, направих със сока на един лимон,соев сос,захар, сол и сусамово олио. 

Слагам наситнения копър и разбърквам. 

четвъртък, 9 февруари 2023 г.

КАРТОФИ С БЕКОН И ЯЙЦА




Картофи - 2 бр.

Бекон - 100 гр.

Чери доматчета - 5 - 6 бр.

Сол

Сирене - 30 гр.

Яйца - 3 бр.

Кашкавал  - за поръсване

Беля картофите и ги нарязвам на много малки кубчета.

В тиган за малко запържвам картофите и към тях добавям и бекона,който също е нарязан на дребно.
Когато картофите са почти готови слагам  натрошеното сирене и чери доматите /нарязани на четвъртинки/,и заливам с разбитите яйца.

Намалям котлона и готвя под капак.

Накрая поръсвам с рендосан кашкавал. 

вторник, 7 февруари 2023 г.

САЛАТА С КИНОА И СПАНАК



Киноа - 1/2 ч.ч

Бейби спанак - 100 гр.

Печени чушки - 2 - 3 бр.

Яйца - 4 бр.

Чесън - 2 скилидки 

Сол

Лимонов сок 

Зехтин

За 4 порции.


Сварявам киноата според указанията на опаковката и я оставям да се охлади.

В голяма купа слагам спанака,нарязаните чушки и изстиналата киноа.

Заливам с дресинга,който правя като разбърквам :  лимонов сок,зехтин,сол и рендосаните скилидки чесън.

Сервирам салатата с рохко сварени яйца - по едно за всяка порция.



събота, 4 февруари 2023 г.

РУЛАДИНИ С ГЪБИ И СМЕТАНА



Пилешко филе -  300 гр.

Печена червена чушка - 1 бр.

Кашкавал 

Гъби - 300 гр.

Готварска сметана - 200 мл. 

Олио

Сол

Соев сос

Пилешкото филе разрязвам по дължина на тънки "пържолки", след което леко ги начуквам и мариновам.

За марината използвах соев сос,1.с.л. кисело мляко,горчица и подправки.

В единия край на всяка пържолка слагам по едно парче кашкавал и червена чушка,завивам на руло и,за да не се развие фиксирам с клечка за зъби.

В тиган със загрята мазнина слагам наситнения лук и бъркам.

След няма и минута прибавям руладините като от време на време ги обръщам,за да получат златист загар от всяка страна.

След това добавям и гъбите - нарязани на филийки и поставям капак.

Когато гъбите поомекнат сипвам сметана и овкусявам - намалявам котлона и отново слагам капак.

Когато пилето е почти готово поръсвам с рендосан кашкавал. 

Готовото ястие поръсвам със сух див лук - само с такъв разполагах.

понеделник, 23 януари 2023 г.

САЛАТА "ВЕНЕЦ"



Микс салати

Чери домати

Авокадо

Синьо сирене

Кълнове

Няколко зърна нар

Зехтин

Мед

Оцет

Сол


В приготвянето на тази салата няма нищо особено - просто трябва да подредите продуктите във формата на венец.

Аз първо сложих салатите с кълновете,после подредих доматчетата,нарязаното авокадо,синьото сирене и накрая поръсих с няколко звънца нар.

Дресинга направих и сервирах отделно - всеки си слага от салатата и си овкусява с подходящото за неговия вкус количество дресинг.

сряда, 18 януари 2023 г.

КРЕМ СУПА С ТИКВА



Тиква - 500 гр 

Моркови - 2 бр.

Лук - 1 бр.

Праз лук - 1 стрък

Картофи - 3 - 5 зависи от големината

Прясно мляко - 200 мл.

Сухи зелени подправки - див лук,чесън 

Черен пипер 

Режа лука и морковите на дребно и  ги запържвам в малко мазнина.

След това добавям и нарязаните на не много големи парчета тиква и картофи - разбърквам и добавям сол.

След няколко минути заливам зеленчуците с вода - да ги покрие.

Когато се сварят,отцеждам бульона,но не го изхвърлям. Пасирам зеленчуците,сипвам отцедения бульон и леко затопленото мляко.

Слагам още сол и избраните подправки.

Връщам супата на котлона и щом заври я махам - готова е.

Сервирам с крутони и настърган пармезан.

понеделник, 16 януари 2023 г.

БЪРЗ ДЕСЕРТ С ЯБЪЛКИ

 


Ябълки - 3 бр.

Яйца - 3 бр.

Брашно - 100 гр.

Захар - 70 гр.

Бакпулвер - 1 ч.л.

Прясно мляко - 150 мл.

Заквасена сметана - 1 с.л.

Ванилия 

Пудра захар за поръсване 


Ябълките беля,разрязвам на две и с помощта на ренде ги рендосвам на тънки филийки. 

В купа разбивам яйцата със сметаната,захарта,прясното мляко, ванилията и брашното с бакпулвера.

След това към тази смес сипвам ябълките, разбърквам внимателно и изсипвам в тавичка.


Пека в предварително загрята фурна на 170° до златисто.

неделя, 15 януари 2023 г.

КАРТОФЕНИ БОМБИЧКИ С БЕКОН


Картофи - 9 - 10 бр.

Бекон - 10 лемтички

Кисело мляко - 2с.л

Заквасена сметана - 2 с.л.

Чесън - 2 скилидки 

Копър - 1/3 връзка

Кашкавал за поръсване 

Сол




Сварявам и обелвам картофите.

В купа разбърквам киселото мляко, сметаната,малко сол,наситнените чесън и копър,след което хубаво разбърквам.

В млечната смес слагам картофите и разбърквам с ръце - всяко картофче трябва да се маринова.

След това взимам картоф,"увивам" го с бекон и го слагам в намазнена тава - така процедирам с всичките картофи.

Ако остане от млечната смес я разпределям върху картофите.

Поръсвам всичко с настърган кашкавал и запичам в предварително загрята фурна до златисто.

събота, 14 януари 2023 г.

СЛАДКИ С ПЪЛНЕЖ



 За бисквитите:

Яйца - 2 бр.

Захар - 200 гр.

Олио - 75 мл.

Мед - 1 - 2 с.л.

Какао - 2 с.л.

Канела - 1/2 ч.л.

Сода - 2/3 ч.л.

Брашно - 300 гр.


За пълнежа:

Меко масло  - 100 гр.

Ядки - 120 гр.

Бял шоколад - 1 бр.


За поръсване:

Шоколад

 

Разбивам яйцата със захарта до получаване на пяна и към тях,прибавям всички останали продукти - без брашното и разбърквам.

След това малко по малко добавям и него като замесвам тесто.

Оставям го да престои за около 30 мин. в хладилник,а след това с набрашнени ръце оформям топчета.

Редя ги в тава покрита с хартия за печене и пека на 180° за около 13 - 15 мин.


Изпечените бисквити,докато още са топли ги издълбавам с малка лъжичка,за да ги напълня.

Пълнежа правя по следния начин:

Разтопявам на водна баня шоколада и маслото,след това слагам наситнените ядки и малко от натрошените части от издълбаните бисквити - хубаво разбърквам.

Пълня бисквитите и накрая поръсвам с разтопен шоколад.

петък, 13 януари 2023 г.

СВИНСКО С БИРА В ГЮВЕЧ



Свински врат - 1 кг.

Картофи - 6 - 7 бр.

Моркови - 3 бр.

Бира - 1 ч.ч.

Сол

Розмарин

Червен пипер 

Подправки по избор 

Масло 


Нарязвам месото на парчета,овалвам ги в малко мазнина и избраните подправки - оставям да се маринова за няколко часа.



Маринованото месо слагам в гювеча,към него добавям нарязаните моркови и обелените картофи - аз ги сложих цели,защото не бяха големи.

Сипвам бирата,посолявам,слагам маслото и пека.

сряда, 11 януари 2023 г.

ПАНИРАН КАРФИОЛ НА ФУРНА



Карфиол - 1 малка глава

Яйца - 3 бр.

Вода - 2 с.л.

Олио - 1 с.л.

Галета - на око

Сол


Карфиола разделям на "розички" и бланширам .

В купа разбивам всички останали продукти до получаване на каша.

Потапям карфиола в яйчената смес и го редя в тава,покрита с хартия за печене.

Пека в предварително загрята фурна до златисто.

вторник, 10 януари 2023 г.

САЛАТА С ОРЗО И РИБА ТОН



Паста "Орзо" - 1 ч.ч.

Риба тон  - 1 консерва

Чери домати - 7 - 8 бр.

Рулца от раци - 5 - 6 бр.

Бейби спанак - 1 - 2 шепи

Царевица - 1 малка консерва

Краставица - 1/2 бр.

Лимонов сок 

Зехтин

Сол


Сварявам пастата според указанието на опаковката.

След това изсипвам в гевгир и оставям да се отцеди.

През това време в голяма купа слагам нарязаните чери домати,краставица,рулца от раци и прибавям отцедените царевица и макарони.

Накрая слагам спанака и рибата,овкусявам с дресинга.

Разбърквам хубаво и поднасям!

понеделник, 9 януари 2023 г.

СОЛЕНКИ




Крема сирене - 60 гр.

Яйце - 1 бр.

Студено меко масло - 50 гр.

Пармезан - 60 гр.

Брашно - 150 гр.

Сол

Разбито яйце за намазване 

Подправки за поръсване 


В купа с вилица разбърквам крема сиренето,яйцето и маслото.
След това слагам рендосания пармезан и малко сол,разбърквам и малко по малко добавям брашното. От начало бъркам с вилица,а след това с ръце.
Полученото тесто слагам в плик и оставям за 30 - 40 мин. в хладилника.

Охладеното тесто разточвам върху набрашнен плот и изрязвам соленките - аз използвах обикновен ринг,но може да използвате и форми за сладки.


Редя ги в тава покрита с хартия за печене, намазвам ги с яйцето и поръсвам - едните със сусам, а другите със сух див чесън. 

Пека в предварително загрята фурна на 170° до златисто. 

събота, 7 януари 2023 г.

ЧЕРВЕН ОРИЗ С ПИЛЕ

 


Ориз - 1 и 1/2 ч.ч.

Лук - 1 бр.

Домати - 500 гр.

Олио - 100 мл.

Сухи зелени подправки 

Захар - 2/3 с.л.

Сварени пилешки бутчета


Режа лука и го запържвам с малко мазнина.След това към него добавям измития ориз,запържвам и него,докато стане прозрачен.

След това добавям малко вода и оставям за няколко минути.

Махам от котлона и прибавям нарязаните на кубчета домати /аз използвах от консерва/,изчистеното месо от бутчетата,захарта,подравям на сол и разбърквам.

Изсипвам всичко в тава,добавям олиото,доливам 4 и 1/2 ч.ч. вода и го слагам във фурната.

четвъртък, 5 януари 2023 г.

СВИНСКО РОЛЕ "МАМА"



Свинско каре - 1 кг.

Спанак

Яйца - 2 бр.

Червена чушка - 1 бр.

Масло

Бира - 1 ч.ч.

Сол

Черен пипер 


Месото се отваря и начуква.Овкусява се със сол и черен пипер.Върху месото се редят листа спанак, омлет - направен от двете яйца и в средата червена чушка. 

Завива се на руло, връзва  се  с  конец и се пече в плик за печене, в който има парчета масло и 1 ч.ч. бира. 

Пече се на 200° .

вторник, 3 януари 2023 г.

БУТЕРКИ "ПЕТЯ"



Бутер тесто - 1 пакет

Сирене Бри

Шунка

Сладко


Бутер тестото се реже на квквадратчета и всичките се надупчват с вилица.

На всяко квадратче,се слага по парче сирене Бри,а по желание на някои и шунка.

Пекат се в предварително загрята фурна на 190° до златисто. 

Като са готови на тези с Бри-то се слага и по малко сладко от праскови.

КЕКС С БЕКТЪЦИ И СТАФИДИ



Яйце - 1 бр.

Белтъци - 4 бр.

Захар - 1 ч.ч.

Прясно мляко - 1 ч.ч.

Ванилия

Бакпулвер 

Брашно - около 300 гр.

Стафиди - 100 гр.

Лешници - 100 гр.

Пудра захар за поръсване 


Белтъците,разбивам на сняг като към тях съм сложила и щипка сол.

В отделна купа разбивам яйцето със захарта и ванилията.

След това добавям млякото,смлените не на много дребно ядки,стафидите и брашното с бакпулвера - разбърквам.

На няколко пъти добавям и белтъците,като разбърквам с шпатула.

Пека кекса на 170° - 180° до готовност. 

Още топъл поръсвам сладкиша с пудра захар.