Страници

петък, 31 декември 2021 г.

ПРАЗНИЧНИ СЛАДКИ

 



Яйце - 1 бр.

Захар - 100 гр.

Мед - 1 с.л.

Масло меко/стопено - 40 гр.

Есенция ванилия или ром

Брашно от Рожков - 1 с.л.

Сода - 1/3 ч.л.

Брапно - 200 гр.

Канела - 1/2 ч.л.

Щипка сол


Разбивам яйцето със захарта и меда до получаване на кремообразна смес.Прибавам разтопеното масло и есенция по избор ( една доза направих с ванилия и една с ром ) - разбърквам.След това малко по малко добавям пресятите сухи съставки - брашното,канелата,содата,солта и рожковото брашно.Разбърквам.Полученото  тесто увивам в стреч фолио и оставям в хладилник за около 2 ч.


Охладеното тесто разточвам и изрязвам най-различни формички.

Пека сладките в предварително загрята фурна с вентилатор на 170  за около 12 - 13 мин. зависи от дебелината.

Охладени може да ги декорирате изцяло по свой вкус - с шоколад,фондан и др.


За бялата глазура ( айсинг ),която използвах аз са Ви необходими:

Белтък - бр.

Пудра захар - 200 гр.

Лимонов сок - около 1 ч.л

Щипка сол


Разбивате белтъка със солта на твърд сняг,добавяте пудрата захар и малко по малко лимоновия сок до получаване на желаната гъстота.Слагате в поша и се отдавате на въображението :)


           ТАЗИ И ДРУГИ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ

                    ВЪВ FACEBOOK:

   2bechef - готвя с удоволствие 

                                 за любими хора

сряда, 29 декември 2021 г.

КЕКС

 



Яйца - 3 бр.

Олио - 1/2 ч.ч.

Захар - 1 ч.ч.

Брашно - 2,5-3 ч.ч.

Кисело мляко - 1 ч.ч.

Сода - 1 ч.л.

Ванилова есенция - 1 бр.

Разбивам яйцата с олиото,захарта и киселото мляко с разтворената в него сода.Постепенно добавям брашното и ваниловата есенция.Бъркам до получаване на еднородна кексова смес.В добре намаслена и леко набрашнена форма за кекс изсипвам  малко сместа,останалата част разбърквам с какаото и сипвам и нея.Пека кекса в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 35-40 мин.Поръсих с малко кондензирано мляко, но и с пудра захар става :)

БАНАНОВИ БУХТИЧКИ

 Хайде на закускаааа...



Яйца - 2 бр.

Захар - 100 гр.

Брашно - 300 гр.

Кокосово мляко / мляко - 150 мл.

Сода - 1/3 ч.л.

Банани - 2 бр.

Разбивам яйцата със захарта,добавям брашното със содата и млякото. Накрая добавям нарязаните на кубчета банани.

С лъжичка взимам от гъстата смес и слагам в горещото олио. Пържа до златисто.


КУРАБИЙКИ С КАЙСИЙКИ




Яйце - 1 бр.

Захар - 100 гр.

Кисело мляко - 40 гр.

Меко масло - 100 гр.

Брашно - 300 гр.

Сода за хляб - 1/3 ч.л.

Кайсии - 2 - 3 бр.

Разбивам яйцето със захарта. Добавям киселото мляко и маслото и отново рабърквам.След това слагам брашното със содата и обелените и нарязани на кубчета кайсии.Разбърквам.От получилотото се лепкаво тесто оформям топчета.Редя ги в тава ,покрита с хартия за печене.

Пека сладките на 180°- 190° за около 15 -17 мин.Времето за печене зависи и от големината на сладките.

Изпечените курабийки поръсвам с пудра захар


ДЕСЕРТ С КАЙСИИ И ШОКОЛАД

 Лесен за приготвяне, лек и много сочен



Брашно - 200 гр.

Меко масло  - 100 гр.

Яйца - 2 бр.

Прясно мляко  - 200 мл.

Сода за хляб  - 1/3 ч.л.

Захар - 200 гр.

Кайсии - 3 - 4 бр.

Шоколад - около 200 гр

Заквасена сметана  или сладолед за сервиране

Измивам кайсиите разделям на половинки.

Шоколад може да използвате какъвто искате,а защо не и шоколадови бонбони - както направих аз.Имах кутия трюфели, които в жегата се бяха разтопили, а в хладилника станаха на един голям бонбон  :) и реших да го използвам за този десерт...

Разбивам яйцата със захарта и маслото. След това започвам да добавям малко по малко брашното със содата и прясното мляко, като през цялото време бъркам.

Кексова смес изсипвам в тавичка покрита с хартия за печене. 

Във всяка половинка от кайсиите слагам по едно голямо парче шоколад и захлупвам в сместа.

Слагам толкова кайсии,колкото се съберат в тавата.

Пека кекса в предварително загрята фурна на 180° до готосност.

Този десерт си подхожда идеално с топка сладолед, а защо не и със заквасена сметана.

🔻ТАЗИ И ДРУГИ РЕЦЕПТИ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK 🔻


2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 


понеделник, 27 декември 2021 г.

ПЪЛНЕНИ ДОМАТИ

 От доста време ми се въртеше в главата тази рецепта, а днес вече е приготвена!Невероятни



Домати - 7 - 8 бр.

Карфиол - 500 гр.

Пилешко филе - 150 - 200 гр.

Пресен лук - 1 вр.

Магданоз - 1/2 вр.

Сирене 

Масло

Сол

Започвам с подготовката на продуктите:

Лука и пилето режа на дребно.Карфиола смилам в чопъра - да стане на трохи,а доматите внимателно издълбавам.

Загрявам маслото и в него запържвам лука и месото,след това добавям карфиола и бъркам,докато послегне. Добавям нарязаните домати - издълбаните части,посолявам и готвя няколко минути. Махам от котлона и добавям натрошеното сирене и наситнения магданоз. 

С тази плънка пълня доматите,редя ги в тава и пека под фолио.

Чудесно си паснаха с чесновия сос.

БИСКВИТКИ

 Може би заради черния шоколад децата не ги оцениха особено, ноо...аз съм много доволна



Бадемово брашно - 100 гр.

Кокосово брашно - 40 гр.

Белтък - 1 бр.

Мед - 30 гр.

Кокосово масло - 20 - 30 гр.

Ванилова есенция 

Черен шоколад 

Разбивам белтъка на сняг.В купа смесвам брашната.Отделно разбивам течния мед,разтопеното кокосово масло и ванилията.

След това към сухите съставки добавям течните,бъркам,и на два - три пъти добавям и белтъка. 

Получава се леко ронливо маслено тесто - оставям го 15 - 20 минути в хладилника. 

След това разточвам тестото и с чаша изрязвам кръгчета. Събирам изрезките, разточвам и изрязвам кръгчета и така дакато има тесто.

Бисквитките редя в тава, покрита с хартия за печене. 

Пека ги в предварително загрята фурна на 180° за няколко минути, до златисто. 

Изпечените бисквити оставям да се охладят,а след това украсявам с разтопен черен шоколад - може да проявите въображение.

Аз потопих долната им част в шоколад и намазах :) малко отгоре,накрая поръсих с кокосови стърготини.

МЪФИНИ С БИРОВИНКИ

 Много сладки и ароматни!

➡️ без захар  ➡️ без брашно 



Фини овесени ядки - 3/4 ч.ч

Кокосово брашно - 1/2 ч.ч

Кокосови стърготини - 1/3 ч.ч

Брашно от Рожков - 1 с.л

Бакпулвер - 1 бр.

Мед - 1/3 ч.ч 

Яйца - 2 бр.

Кисело мляко - 1/2 ч.ч

Разтопено масло - 1/2 ч.ч 

Бировинки - 50 гр.

Разбивам киселото мляко,разтопеното маслото,яйцата и меда.

В голяма купа смесвам овесените ядки,бакпулвера,рожковото брашно, кокосовите стърготини и кокосовото брашно.

Към сухите съставки прибавям течните и боровинките. Разбърквам всичко. 

От сместа сипвам по една и малко супена лъжица във всяка намаслена хартиена формичка.

Пека ги в предварително загрята фурна на 190° .

Чудни за бърза закуска през работния ден!

ПЪЛНЕНИ ПАТЛАДЖАНИ

 Мммм...пръстите си облизахме ...



Лук - 1 бр.

Червена чушка - 1 бр.

Пилешко филе - около 200 гр.

Кайма смес - 500 гр.

Домати - 1/2 малка консерва

Подправки по избор 

Патладжани - 3 бр.

Кашкавал 

Доматчета 

Масло

Патладжаните разрязвам по дължина, издълбавам и накисвам в студена и подсолена вода.

В малко масло запържвам лука и чушката,нарязанинакубчета,след това добавям наситненото пилешко.Когато месото побелее добавям и каймата.Разбърквам и овкусявам със сол, шарен пипер и домашна чубрица. Накрая добавям и нарязаните на дребно домати от консерва и вътрешността на патладжаните. Оставям на котлона още няколко минути.С тази смес пълня патладжаните, покривам ги с фолио и пека в предварително загрята фурна на 230°.

Когато са готови махам фолиото, поръсвам с рендосан кашкавал,слагам малко чери доматчета и запичам до златисто.

ОВЕСЕНИ ПОРТОКАЛОВИ БИСКВИТИ

 Чудни,ароматни🔻без брашно🔻без захар ... и естествено - много лесни за приготвяне  :)



Фини овесени ядки - 1 и 1/2 ч.ч 

Кисело мляко - 1 ч.ч 

Мед - 3 с.л 

Портокал - 1 бр./използвах кората и сока

Яйце - 1 бр.

Фурми - 40 - 50 гр.

Черен шоколад / аз използвах черен 

В купа смесвам млякото,меда,кората и сока от портокала(около 1/3 ч.ч )Добавям овесените ядки и наситнените фурми,разбърквам и оставям 

за 10 - 15 мин.След това добавям яйцето и отново бъркам.

В тавичка,покрита с хартия за печене разпределям от сместа,като за мярка използвах супена лъжица. 

Пека бисквитките на 180° - 190° в предварително загрята фурна за около 23 - 24

мин.Когато се охладят добре ги поръсвам с разтопения шоколад.

СОЧНО ПИЛЕШКО С БРОКОЛИ




Пилешко филе - 500 гр.

Броколи - 1 бр. средна големина 

Яйца - 2 бр.

Сметана - 200 мл.

Кашкавал 

Чери домати 

Червена чушка

Сол,шарен пипер, чубрица 

Масло

Нарязвам пилешкото на кубчета, а броколите накъсвам на малки розички.

В купа разбивам яйцата и добавям сметаната с всички подправки.

Месото и броколите изсипвам в тава,заливам 

с яйчената смес,поръсвам с рендосан кашкавал.Откоре подреждам нарязаните доматчета и чушка.Слагам няколко малки кубчета масло.

Пека на 190° до готовност.

ДЕСЕРТ С ЯБЪЛКИ

 Ароматен,лесен...без брашно и без захар



Овесени ядки - 150 гр.

Яйца - 3 бр.

Извара - 150 гр.

Кисело мляко - 50 гр.

Мед - 40 - 50 гр.

Бакпулвер - 1 бр.

Ябълки - 2 - 3 бр.

Ванилия

Масло

Разбивам яйцата,меда,изварата и киселото мляко с бакпулвера до хомогенна смес.Добавям овесените ядки  - аз използвах фини,а може и да ги смеляте на брашно. 

На дъното на малка тавичка разпределям почистените и нарязани на кубчета ябълки и ги заливам с овесената смес.Заглаждам и слагам няколко малки кубчета масло.

Пека на 190° до готосност, около 30-тина минути. 

Да си призная,не ми беше достатъчно сладичко,затова си гарнирах парчето с още мед :)

ПЕЧЕНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ



Карфиол - 1 гл.

Броколи - 1 гл.

Сол

Зехтин 

Соев сос

Разделям зеленчуците на малки розички.Измивам ги и ги подсушавам.Изсипвам ги в тава,посолявам,поръсвам със зехтин и пека в предварително загрята фурна.

Изпечените зеленчуци слагам в купа,слагам соев сос и шарен пипер ( може да използвате и други подправки по избор)похлупвам с капак и хубаво раздрусвам.

Естествено може да изпечете и други зеленчуци.

КЕКС С ЯБЪЛКИ




Яйца - 3 бр.

Захар - 1 ч.ч.

Олио - 1/2 ч.ч.

Кисело мляко - 1 ч.ч.

Брашно - 2 и 1 /2 ч.ч.

Бакпулвер - 1 бр.

Сода за хляб - 1 щипка

Есенция ванилия - 1 бр.

Ябълки - 4 - 5 бр бяха малки

В купа разбивам яйцата със захарта,след това добавям олиото,киселото мляко със содата и ванилията.Смесвам всичко и малко по малко добавям брашно с бакпулвера.Към кексовата смес добавям обелените и нарязани на малки кубчета ябълки :) разбърквам 

Изсипвам сместа в намазнена и леко набрашнена кексова форма.

Пека кекса в предварително загрята фурна на 180° - 190° за около 40 мин. или до готовност,

проверявам с клечка.

РУЛО С ТИКВИЧКИ И КРЕМА СИРЕНЕ




Тиквички - 3 бр.

Яйца - 4 бр.

Чушки - 1 - 2 бр.

Кашкавал - 150 гр.

Бадемово брашно - 1 - 2 с.л. 

Бакпулвер - 1 бр.

Сол

Крема сирене - 3 оп. от 120 гр.

Кисело мляко - 1 - 2 с.л. 

Копър - 1/2 връзка

Рендосвам тиквичките, посолявам ги и ги оставям в гевгира да се отцеждат за 10 - 15 мин. като периодично ги изстисквам.

След това в голяма купа разбивам яйцата и добавям нарязаните на тънки лентички чушки - използвах червени,рендосания кашкавал,отцедените тиквички,1 - 2 с.л. брашно (аз сложих бадемово),и бакпулвера.

Разбърквам всичко внимателно, изсипвам в тавичка, покрита с хартия за печене. Пека блата на 180° за 30 - 35 мин. 

Изпечения блат обръщам върху кърпа и още топъл навивам на руло.

Започвам плънката: разбивам крема сиренето с малко кисело мляко, подправки и наситнения копър. 

Развивам блата,внимателно отстранявам хартията за печене,разпределям плънката и отново навивам на руло. 

Оставям добре да се охлади.

ПИЛЕ С ГРАХ И СМЕТАНА

 Обичам ги тези рецепти,спадащи към групата на почисти хладилник :) Бързи са и почти винаги успешни - тази е от тях!



Пилешко филе - 1 бр. 

Грах - 1 консерва 

Домати - 2 бр.

Яйца - 1 бр.

Заквасена сметана - 1/2 голяма оп.

Кашкавал 

Сол

Подправки

Масло 

Режа месото на хапки и го запържвам в маслото до побеляване.Добавям отцедената грах и овкусявам с подправките.Сложих сол и шарен пипер.

Изсипвам пилето с грахта в тавичка и заливам със сместа от разбитото яйца,заквасената сметана, рендосания кашкавал и доматите - нарязани на кубчета.

Пека до готовност. 

Малко преди да извадя от фурната поръсвам с кашкавал

БОНБОНИ

 Идеални за делник и празник!Лесни за приготвяне,а съставките им се броят на пръстите на едната Ви ръка :)



Вафли - 250 гр.

Есенция ванилия - 1 бр.

Кондензирано мляко - 100 - 120 мл.

Шоколад 

Смилам вафлите в чопъра,след това ги изсипвам в купа и добавям есенцията ванилия и кондензираното мляко. 

Разбърквам добре,получава се гъста и лепкава смес.

Взимам с чаена лъжичка от сместа,в средата слагам една шоко боровинка и правя на топче.

Получените бонбони оставям да се охладят,а след това заливам с шоколад.

Декорацията е изцяло по Ваша фантазия.

ТИКВИЧКИ ПО ЛЯСКОВКИ ... с ЯЙЦА




Тиквички - 4 бр.

Домати - 2 бр.

Домати консерва - 300 - 400 гр.

Чесън - 3 - 4 скилидки 

Яйца - 4 бр.

Масло,сол,чубрица 

Измитите, подсушени и нарязани на кубчета тиквички запържвам в загрятото масло.

Добавям нарязания на филийки чесън,след това  наситнените домати и оставям на котлона.Разбърквам периодично, овкусявам със сол и малко мед - да убие киселинността на доматите.

Накрая правя с лъжица четири "гнезда" и във всяко чуквам по едно яйце.

Намалям котлона,слагам капак и оставям да се сготвят яйцата.

Накрая поръсих с домашна чубрица ,може и с магданоз, но аз нямах :) 

Рецептата за тиквичките видях в една кулинарна книга - тя винаги ми помага когато се чудя какво да сготвя,а яйцата са от мен.

Опитайте,няма да съжалявате!

ЧУШКИ С ЯЙЦА, СИРЕНЕ И СПАНАК

 А кой не обича чушки с яйца и сирене, тези даже са с допълнитение  :)



Готвих ги,докато правихме домашните с децата,точни количества няма - действах на око.

Чушки 

Яйца

Сирене 

Кашкавал 

Спанак 

Подправки

Чушките,аз използвах камби - големи  ;)

измих и разрязах на две.

В купа разбих яйцата и добавих натрошеното сирене и спанака,нарязан на лентички. Разбърках всичко и напълних чушките.

Пекох в предварително загрята фурна. 

Малко преди да ги извадя поръсих с рендосан кашкавал.

ПАТЛАДЖАНИ С ПИЛЕ И СПАНАК




Патладжани - 5 бр.

Пилешко филе - 1 бр.

Гъби - 7 - 8 бр.

Спанак - 300 гр.

Лук - 2 бр.

Масло

Кашкавал 

Подправки

Патладжаните измивам,разрязвам по дължина и издълбавам. Оставям ги в студена и подсолена вода. 

Лука и гъбите режа на кубчета,спанака на лентички, а месото наситнявам. 

В тиган с масло запържвам лука,добавям месото,след това вътрешната част от патладжаните - нарязани на кубчета, гъбите и накрая спанака. 

Разбърквам, овкусявам и махам от котлона. 

Патладжаните редя в тава и пълня.

Пека под фолио в предварително загрята фурна. 

Когато са готови поръсвам с рендосан кашкавал.

ТИКВИЧКИ НА ТИГАН



Тиквички - 2 бр.

Чесън - 2 - 3 скилидки 

Заквасена сметана - 3 - 4 с.л.

Кашкавал 

Масло

Измивам тиквичките и ги режа на кубчета.Тиквичките и наситнения чесън запържвам в маслото - трябва да останат леко хрупкави.

След това овкусявам със сол и шарен пипер.

Слагам сметаната, разбърквам и добавям рендосания кашкавал - аз сложих около една шепа.

Отново разбърквам и сервирам.

ФРИТАТА С ЧУШКИ И ИЗВАРА

 Неделно...слънчево...мързеливо  :)




Чушки - 2 - 3 бр.

Извара - 2 с.л.

Яйца - 4 бр.

Масло

Черен пипер 

Сол

В маслото задушавам нарязаните чушки,овкусявам със сол и черен пипер.Слагам изварата,разбърквам и разпределям равномерно в тигана.

Отгоре внимателно заливам с разбитите яйца.

Слагам капак и готвя на слаб огън.

Готовите яйца обръщам в чиния и поръсвам с кашкавааал.

Подлежи на доста вариации - ще има още!

А ла ТИГАНИЦИ с ТИКВИЧКИ




Тиквички - 2 малки

Копър - 1/2 връзка

Яйца - 4 бр.

Кашкавал - 30 гр.

Сол,черен пипер 

Масло/зехтин/олио

Рендосвам тиквичките, посолявам ги и ги оставям да се отцедят.Хубаво ги изстисквам. 

Добавям наситнения магданоз, рендосания кашкавал, сол,черен пипер и едно яйце - разбърквам.

В тиган с мазнина  разпределям от сместа,

старая се да оформя кръг  :) 

Когато "палачинката" е готова я обръщам от другата страна.С лъжичка правя кладенче и в средата чуквам едно яйце.Слагам капак и готвя на тих огън до готовност на яйцето. 

Поръсвам с копър.От това количество продукти, аз получих три порции.

МЛЕЧНА СУПА С ОРИЗ И СИРЕНЕ




Прясно мляко - 1 и 1/2 ч.ч.

Вода - 4 ч.ч.

Ориз - 60 гр.

Натрошено сирене - 1/2 ч.ч

Яйце - 1 бр.

Масло 

Сол

Черен пипер 

Магданоз 

Сварявам ориза в подсолена вода,след това добавям млякото. 

Когато заври махам от котлона,слагам маслото и застройвам с разбитите яйце и сирене.Овкусявам с черен пипер и при необходимост още сол.

Накрая поръсвам с наситнения магданоз.

Благодаря на ❤сестра❤ ми за идеята и рецептата.

ЧУШКИ СЪС СМЕТАНА

 Ммм...това беше голяма вкусотия!Липсваше ми само една топла питка :) ,ноо не на всички ни е позволено 



Печени чушки - 12 - 14 бр.

Пресен лук - 1 вр.

Чесън - 2 - 4 скилидки 

Домати - 2 бр.

Заквасена сметана -  1 коф.

Мед - 1 с.л.

Сол

Червен пипер 

Масло/зехтин/Олио

Магданоз

Пека чушките,беля ги внимателно махам дръжките и почиствам от семките.

В загрята мазнина запържвам нарязаните на две (по дължина) чушки,малко след това добавям наситнения пресен лук и чесъна - нарязан на филийки.Запържвам няколко минути и слагам доматите - обелени и нарязани на кубчета. Посолявам,добавям 

1 с.л. мед(да убие киселинността на доматите),разбърквам,слагам капак и оставям да се готви на слаб огън за около 5 мин.

След това махам от котлона и добавям сметаната и малко червенпипер,разбърквам внимателно и връщам за няколко минути отново на котлона. 

Сервирах манджичката топла,поръсена с магданоз.

ПИЛЕШКИ КЮФТЕНЦА НА ФУРНА

 



Пилешко филе - 300 гр.

Лук - 1 бр.

Червена чушка - 1/2 бр.

Зелена чушка - 1/2 бр.

Тиквичка - 1 малка

Магданоз - 1/3 вр.

Чедър - 60 гр.

Яйце - 1 бр.

Сол,черен пипер 

Половината от месото смилам в чопъра заедно с чушките и лука,изсипвам сместа в купа.Добавям яйцето, рендосаната и отцедена тиквичка,рендосания чедър,подправките и наситнения магданоз. Накрая слагам и станалото пилешко филе ,което нарязах на малки парченца.

Получената "кайма" с лъжица оформям кюфтенца в тава,покрита с хартия за печене. 

Пека в предварително загрята фурна на 180° - 190° за около 25 мин.

СЕЛСКИ ОМЛЕТ а ла 2bechef




Яйца - 6 бр.

Тиквичка - 1 малка

Чушка - 1 бр.

Домат - 1 малък

Моцарела - 50 гр.

Магданоз

Подправки

Измивам и подсушавам зеленчуците. Режа ги на не много малки кубчета.

След това задушавам зеленчуците в захлупен с капак тиган за около 10 минути. 

В купа разбивам яйцата с настърганата моцарела  ( може да използвате и друг вид сирене ),и сол.Изсипвам яйчената смес върху зеленчуците и готвя на умерен огън,когато омлетът се запече от долната страна с помощта на голяма чиния го обръщам - да се сготви и от другата.

Сервирам поръсен с магданоз.

РУЛО С ИЗВАРА И КРЕМА СИРЕНЕ




Яйца - 5 бр.

Тиквички - 2 малки

Спанак - 1 шепа

Крема сирене - 2 бр. по 125 гр.

Извара - 3 - 4 с.л.

Зелени маслини - 5 - 6 бр.

Пресен лук - 1 - 2 стръка

Домат - 1 малък

Кашкавал 

Сол

В каната на блендера слагам яйцата и една шепа спанак- разбивам.Добавям сол и  рендосаните и отцедени тиквички.Яйчената смес изсипвам в тава,покрита с хартия за печене.На няколко места слагам шайби червен лук /по желание /.

Пека  на 200° за около 15 мин. или до готовност.

Изпечения омлет обръщам върху друго парче хартия,поставено върху кърпа и навивам на руло.Оставям така,да поизстине …

През това време правя плънката като за целта в купа слагам и разбърквам - крема сиренето, изварата,наситнените маслини,пресен лук и обеления домат.

Развивам омлета,намазвам внимателно с плънката, редя кашкавал и отново завивам на руло.

Оставям го да престои в хладилника.

ПЪЛНЕНИ ДОМАТИ С ИЗВАРА И ОРЕХИ

 


Домати - 5 бр.

Извара - 3 с.л.

Крема сирене - 120 гр.

Орехи - 1 шепа

Пресен лук - 1 - 2 стръка 

Сол

Зехтин 

Доматите измивам и издълбавам. Посолявам ги и ги оставям да се отцедят.В купа разбърквам изварата,крема сиренето,наситнения лук,натрошените орехи ( използвах печени ) и сол.Пълня доматите,слагам "капачетата" ,редя в тава,сипвам много малко вода.Пека в предварително загрята фурна.

неделя, 12 септември 2021 г.

КАРТОФЕНИ КЮФТЕТА

 


Картофи - 800 гр. 

Чедър - 100 гр. 

Магданоз - 1/2 вр. 

Черен пипер, сол 

Яйца - 2 бр. 

Кисело мляко - 100 гр. 

Брашно - 60 - 70 гр. 



Беля картофите, режа ги на кубчета и ги сварявам. Сварените картофи отцеждам и намачквам,добавям рендосания чедър, наситнения магданоз и подправките. Разбърквам всичко. От получената смес с помощта на лъжица си направих еднакви по големина топчета,а от всяко топче оформих кюфте. Получените кюфтета оставих да престоят в хладилника за около 30 мин. В купа разбивам яйцата,млякото и брашното. Всяко кюфте овалвам в млечната смес и пържа в загрята мазнина.

неделя, 29 август 2021 г.

КАРТОФЕН НАКИП




Картофи - 1 кг.

Сварени яйца - 5 бр.

Масло - 50 гр.

Кашкавал - 50 гр.

Топено сирене - 200 гр.

Брашно - 2 с.л.

Масло - 2 с.л.

Яйца - 2 бр.

Кисело мляко - 1 ч.ч.

Прясно мляко - 1/2 ч.ч.

Сол и черен пипер 


Сварените картофи и яйца беля и режа на кръгчета. 

В обилно намазнена тава редя половината от картофите.Отгоре нареждам яйцата,върху тях нярязаното топено сирене,останалите картофи и поръсвам с разтопено масло.

В купа разбивам яйцата с киселото и прясно мляко,брашното и подправките.

С млечната смес заливам картофите, поръсвам с рендосания кашкавал и пека в предварително загрята фурна до получаване на златиста коричка.



ТИКВИЧКИ СЪС СИРЕНЕ НА ФУРНА

 



Тиквички - 600 гр.

Масло - 3 с.л. 

Сирене - 150 гр.

Пилешко филе - 200 гр.

Домати - 3 бр.

Копър - 1/2 връзка

Яйца - 3 бр.

Прясно мляко - 1 ч.ч.

Подправки по избор 

Беля на ивици тиквичките ( по желание ),режа ги на кръгчета,посолявам и ги оставям да се отцедят. 

Филето нарязвам на кубчета и запържвам в мазнината.Добавям отцедените тиквички и задушавам докато не поомекнат. 

След това добавям нарязаните домати,бъркам няколко минути и махам от котлона.Слагам натрошеното сирене,наситнения магданоз и разбитите яйца с прясното мляко.Разбърквам и овкусявам - аз сложих сол и черен пипер.

Изсипвам всичко в тава и пека на умерена фурна за около 20 - 25 минути. 


събота, 27 февруари 2021 г.

ЧУШКИ С ЯЙЦА И СИРЕНЕ НА ФУРНА


✅Чушки - 7 - 8 бр. 

✅Сирене 

✅Яйца - 4 - 5 бр. 

✅Масло 

✅Сол 

✅Шарен пипер 

✅Соев сос 

⭕В маслото задушавам нарязаните на лентички чушки - аз използвах червени и зелени. Когато поомекнат овкусявам с малко сол,соев сос и шарен пипер.Махам от котлона и оставям леко да изстинат. Изсипвам зеленчуците в тава,а отгоре нареждам плочките сирене - не знам колко точно използвах,като грамаж.Наредих 6 плочки с дебелина около един пръст. Пека в предварително загрята фурна на 190° за около 15 - 20 мин. След това чукнах няколко яйца отгоре и допекох до готовност.

петък, 1 януари 2021 г.

ПРАЗНИЧНА ПИТКА - ЕЛХИЧКА




Прясно мляко - 300 мл. 
Мая - 1/2 кубче 
Яйца - 1 бр. 
Брашно - 500 - 600 гр. 
Сол - 1 ч.л. 
Захар - 1 ч.л. 
Масло - 50 гр. 
Жълтък - 1 бр 

В леко затопленото мляко слагам маята и захарта. Оставям за няколко минути, да се разтвори и добавям яйцето,и разтопеното масло. В голяма купа пресявам брашното със солта,правя кладенче и малко по малко добавям от млечната смес с маята.Замесвам тестото и го оставям да престои 30 - 40 мин. Отпочиналото тесто разделям на парчета,които оформям на малки топки - изкарах 17 броя. Редя ги в тава,покрита с хартия за печене като започвам от основата - 5,след това 4 и така до 1. Останалите две парчета ги слагам едно под друго - за пънчето. Оставям на топло за още 30 - 40 мин. След това намазвам питката с жълтък и пека в предварително загрята фурна на 180 ° до готовност.


ТАЗИ И ДРУГИ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА 

ВЪВ  FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора