Страници

събота, 30 септември 2017 г.

ЩРУДЕЛ С ЯБЪЛКИ И КРУШИ



Кори за баница - 5 бр.
Ябълки - 2 бр.
Круши - 2 бр.
Захар - 5-6 с.л.
Канела - 1 к.л.
Натрошени бисквити / галета - 3-4 с.л.
Олио/масло
Пудра захар за поръсване

Беля и режа ябълките и крушите на кубчета.Към тях добавям канелата,3 с.л. захар,натрошените бисквити  / или галетата / и разбърквам.След това слагам една кора и я намазвам с разтопено масло /или с олио/,върху нея втора,която също намазвам ... и  така с всичките 5-6 кори.На последната намаслена кора разпределям плънката от ябълки и круши и поръсвам с останалите 2-3 с.л. захар.Навивам на руло и прехвърлям в тава за печене, покрита с хартия.


Намазвам щрудела и отгоре с малко мазнина и го слагам да се пече в предварително загрята фурна на 180°-190° за около 20 мин. или докато почервенее.


Когато се поохлади,поръсвам  щрудела с пудра захар.


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

сряда, 27 септември 2017 г.

МАКАРОНЕНА ЗАПЕКАНКА

Рецептата,която Ви представям е резултат на импровизация  ... падам си по такива манджи :) добре,че за сега ми се получават ...
Конкретно тази е посветена на така наречената " почисти хладилник" тема ... стана бързо и много вкусно.


Макарони - 1 оп. / 500 гр. /
Лук - 1 бр.
Кайма - 300-400 гр.
Домати - 4-5 бр.
Гъби - 7-8 бр.
Царевица - 3-4 с.л.
Готварска сметана - 150 мл.
Яйца - 3 бр.
Червен пипер
Чубрица
Сол

Слагам макароните да се варят и се заемам със соса...
За целта режа лука на дребно и го запържвам до златисто.След това добавям каймата,когато се позапържи добавям царевицата и нарязаните на кубчета домати и гъби.Слагам подправките и готвя почти до готовност.
Оставям соса да се охлади и след това го прибавям към сварените / не преварени / макарони.


Разбивам яйцата със сметана и също ги добавям към макароните.Разбърквам всичко,изсипвам в тавичка и слагам да се запече 15-20 мин. в предварително загрята фурна. 


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 



петък, 22 септември 2017 г.

ТИКВЕНИК

Говорейки за истински български десерти на едно от челните места застава сладката баница с тиква - тиквеник.Въпреки,че е по-скоро зимно изкушение,задължително за трапезата на Бъдни вечер и Коледа,не пречи да му се наслажваме целогодишно. 



Готови кори - 500гр
Тиква - 500 гр.
Захар - 1/2 ч.ч.
Канела - 1 ч.л.
Масло - 2 с.л.
Галета - 1/2 ч.ч.
Олио
Пудра захар за поръсване

Рендосаната тиква / моята беше от фризера / с малко масло задушавам за няколко минути на котлона. След това,докато е още  топла добавям половината захар,канелата и галетата.Разбърквам хубаво и оставям да се охлади и след това пристъпвам към правенето на тиквеника.


Намазвам една кора с олио,върху нея слагам още една кора,която също намазвам с олио и върху нея разпределям от плънката / забравих да кажа,че в плънката може да се сложат и орехи,аз не слагам,защото си харесваме тиквеника повече в този вариант  /и поръсвам с малко захар.Навивам корите на руло,завъртам на "охлювче" и слагам в средата на леко намазнена тава.Продължавам с корите по същия начин,като ги редя около "охлювчето" и така до изчерпване на продуктите или мястото в тавата.


Тиквеника пека на 200° в предварително загрята фурна за около 35 мин.


Вече изпечен оставям тиквеника да се охлади и поръсвам с пудра захар.


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 


сряда, 20 септември 2017 г.

БЪРЗА МАНДЖА СЪС СПАНАК



Лук - 2 б.
Домати - 2-3 бр.
Спанак - 500 гр.
Сирене - 300 гр.
Яйца - 3-4 бр.
Олио
Сол
Чубрица
Червен пипер

Режа лука на кубчета и го задушавам в малко мазнина,когато поомекне добавям и доматите - обелени и нарязани на кубчета.Посолявам,разбърквам и оставям няколко минути.След това слагам и нарязания на дребно спанак,когато зеленчуцуте са готови добавям натрошеното сирене,подправките,а малко след това и яйцата.След няколко минути бъркане манджичката е готова.


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

вторник, 19 септември 2017 г.

ПЪНЧЕТА ФАНТАЗИЯ

Пълнени тиквички ... без значение колко ще импровизирате с плънката,винаги има вкусен резултат.Днес Ви предлагам този мой вариант...


Тиквички - 3-4 бр. по възможност прави
Лук - 1 бр.
Гъби - 3-5 бр.
Домат - 1-2 бр.
Царевица - 2 с.л.
Ориз - 6-7 с.л.
Олио
Сол

Режа лука,гъбите и доматите на кубчета.В тиган с малко мазнина запържвам лука,а след това последователно през няколко минути добавям гъбите,ориза,царевицата и доматите.Накрая сипвам малко вода и оставям ориза да я поеме.
Тиквички режа на пънчета с височина отговаряща на височината на тавата в която ще ги пека.Пънчетата издълбавам,като оставям дъно.Издълбаните тиквички пускам във вряща вода за 2-3 мин. да поомекнат.


Бланшираните тиквички пълня с плънката,редя в тава,сипвам малко вода и пека покрити с фолио в предварително загрята фурна на 220 гр. 30 мин. или до готовност.Накрая махам фолиото и оставям пънчетата да се позапекът.


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 


понеделник, 18 септември 2017 г.

ЧУШКИ С ДОМАТЕН СОС

Класическо лятно и вкусно ...
Няма дом,в който да не са присъствали на трапезата вкусни печени чушки с доматен сос.


Чушки - 15 -17 бр.
Домати - 4 бр.
Лук - 1 бр.
Чесън - 2-3 скилидки
Олио - 3 с.л.
Нишесте - 1/2 ч.л.

Чушките измивам,подсушавам,разрязвам леко по дължина,редя в тава покрита с хартия за печене и ги пека във фурната на 240°.Изпечените чушки събирам в плик и оставям на страни.




За соса ... в тенджера слагам 2-3 с.л. олио,рендосаните  обелени домати и добавям смлените в чопъра лук,една-две чушки и чесъна.Посолявам и слагам на котлона да поври 10-15 мин.,след това добавям разбитото в малко вода нишесте,бъркам още минута - две и соса е готов.
Вече изстиналите чушки ги беля и почистваме от семките / до колкото е възможно :) / ,редя ги в тава с подходящ размер и ги заливам с доматения сос.




ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 





неделя, 17 септември 2017 г.

РОЗИЧКИ

Ако искате вкусни,ароматни,меки и красиви на външен вид курабийки,това е точната рецепта за Вас.Чудесно допълнение към чаша топло мляко,чай или кафе.



Извара - 250 гр.
Меко масло / маргарин - 100 гр.
Захар - 150 гр.
Ванилова захар - 1 бр.
Сода - 1/3 ч.л.
Сол - 1 щипка 
Жълтъци - 2 бр.
Брашно - 500 гр.
Пудра захар за поръсване 

В купа смесвам изварата,маслото,захарта,ваниловата захар,солта и жълтъците.След това постепенно добавям брашното с добавената в него сода.Количеството брашно може малко да варира според големината на жълтъците и влажността на изварата.Бъркам тестото с миксер и приставките за тесто.
Полученото меко тесто разточвам и с чаша изрязвам кръгчета. Застъпвам три  кръгчета едно с друго и ги навивам на руло.Полученото рулце режа на две - получават се две розички. 



Розичките редя в тава покрита с хартия за печене и ги пека в предварително загрята фурна на 180 ° за 18-20 мин.
Готовите розички може да поднесете поръсени с пудра захар или с мед.Невероятни се получиха.




ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 


събота, 16 септември 2017 г.

САЛАТА С РИБА ТОН




Риба тон - 1 консерва
Царевица - 2 консерви
Майонеза - 1 опаковка
Лимон - няколко капки по желание

Рецептата е кратка и ясна :)
Отцеждам царевицата и рибата.Слагам ги в купа,добавям майонезата и няколко капки лимон ... ииии  салатата е готова ;)

ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ                                               ВЪВ FACEBOOK:

                 2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

петък, 15 септември 2017 г.

БАНИЦА СЪС СПАНАК И СИРЕНЕ



Кори за баница - 1 оп. / 500 гр.
Яйца - 6 бр.
Кисело мляко - 1 коф. 
Сирене - 300 гр.
Сода - 1/2 к.л.
Спанак - 400-500 гр.
Олио 
Масло

Първо измивам,подсушавам спанака и го режа на лентички.Слагам малко олио в тиган да се загрее и прекарвам през мазнината спанака, колкото да омекне.Оставям го да се охлади.


В купа разбивам яйцата,млякото,содата и натрошеното сирене.
След това взимам една кора,намазвам я с олио,слагам още една кора,която също намазвам с олио,слагам от млечната смес и разпределям спанак.Навивам на руло и редя в намаслена тава .Така процедирам  до изчерпване на корите.С остатъка от млечната смес намазвам баницата отгоре.Аз я направих в правоъгълна тава,но естествено може и в кръгла.


Поръсвам  отгоре няколко малки кубчета масло и слагам да се пече в предварително загрята фурна на 190° за около 30 мин. или до зачервяване. Изпечената баница поръсвам със студена вода и покривам с кърпа.


четвъртък, 14 септември 2017 г.

СВИНСКО С ЛУК

Когато през лятото ти се похапва по-скоро зимна манджичка ... няма как ... трябва да си угодиш ... опитайте я и Вие :)



Свинско месо - 500 гр.
Лук - 5 бр.
Соев сос - около 1/2 ч.ч.
Чесън - 3-4 скилидки
Сол 
Олио 
Червен пипер 

Режа свинското месо на кубчета с големината на хапка.Слагам го в купа с нарязаните на филийки скилидки чесън и соевия сос.Разбърквам хубаво,покривам с фолио/капак и оставям в хладилника за няколко часа - да се маринова.
Маринованото месо слагам в тава и пека в предварително загрята фурна на 230° . Когато месото е готово го оставям на страната и се захващам с лука.
Почиствам,измивам и подсушавам лука.Режа го на кубчета,слагам в по-дълбок тиган с олио и го запържвам до златисто.След това доливам малко вода,посолявам,покривам с капак и оставям да се изпари.Лука Трябва да поомекне,но не да е разкашкан.
Когато лука е готов добавям червен пипер,при необходимост още сол и месото.Разбърквам всичко и сервирам ... за предпочитане с една хубава питка.

   ТЕЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ 
                                                        ВЪВ FACEBOOK:

                           2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

сряда, 13 септември 2017 г.

ШИШЧЕТА НА ФУРНА

Нищо,че не са на скара или на жар ... станаха чудесни и не останаха ;)


Свинско месо - 500 гр.
Лук - 2-3 бр.
Гъби - 5-6 бр.
Соев сос - 1/2 ч.ч.
Вино - 1/3 ч.ч.
Чесън - 3-4 скилидки
Подправки по избор

Режа месото на хапки.Слагам го да се маринова със соевия сос,виното,наситнения чесън,подправките и нарязана на едро една глава мин.Оставям го да престои в маринатата няколко часа.
След това режа гъбите и лука на подходящи парчета и заедно с месото ги нанизвам на шишетата.Подреждам ги в подходяща тава и сипвам малко от маринатата,пека шишчетата в предварително загрята фурна на 230° ,като първо ги пека с фолио,а когато са готови го махам и оставям да се запекат.


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

КАРТОФЕНА САЛАТА



Картофи - 7-9 бр.
Пресен лук - 1/2 вр.
Зехтин
Оцет
Сол

Сварява картофите и ги оставям да се охладят.Вече охладени ги режа на кубчета,добавям и нарязания пресен лук и овкусявам със зехтин,оцет и сол на вкус.



ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ                                                        ВЪВ FACEBOOK:

                    2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 


вторник, 12 септември 2017 г.

МЪФИНИ С ТИКВА И ИЗВАРА

Когато си чел рецепта,ноо не я помниш точно ... а ти се хапва ... действаш къде по спомен,къде на пълна импровизация...
Дано след всяка импровизация имам такъв невероятен успех ... задължително ги опитайте и Вие.


СМЕС МЪФИНИ:
Яйца - 3 бр.
Захар - 1 и 1/2 ч.ч.
Олио - 1/2 ч.ч.
Сода - 1 ч.л.
Канелена захар - 1 бр./ 20 гр.
Пюре от тиква - 2 ч.ч.
Брашно - 3 ч.ч.

ПЪЛНЕЖ:
Извара - 250 гр.
Пудра захар - 2/3 ч.ч.
Масло меко - 1 ч.л.

ЗА ПОРЪСВАНЕ:
Захар - 1 с.л.
Брашно - 1 ч.л.
Кокосов чипс - 2-3 с.л.
Фъстъци натрошени - 2 с.л.

Смесвам изварата с пудрата захар и маслото.Разбърквам до хомогенна смес и слагам във фризера,да стегне малко.
В купа разбивам яйцата,захарта и олиото.След това добавям тиквата с канелената захар,разбърквам и започвам постепенното добавяне на брашното с прибавената към него сода.Сместа за мъфините е готова.
За поръската смесих натрошени фъстъци, захар,брашно и натрошен кокосов чипс.Тя е доста импровизирана и никак не е задължителна. Вие може да експериментирате с друго.


Когато трите съставки за мъфините са готови започваме да печем :)
Във формичките  слагам малко от сместа за мъфини,след това слагам от пълнежа.



Отгоре отново слагам от сместа и накрая завършвам с фъстъчено-кокосова поръска.



Пека мъфините в предварително загрята фурна на 190°-200° за 20-23 м.


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 



понеделник, 11 септември 2017 г.

ЯХНИЙКА С ОРИЗ



Морков - 1 бр.
Червен лук - 1/2 бр.
Чушка - 1/2 бр.
Домат - 1 бр.
Ориз - около 1/2 ч.ч.
Олио

В олиото запържвам нарязаните на кубчета морков,лук и чушка.След това добавям ориза,разбърквам няколко пъти и сипвам вода.Оставям на слаб котлон,като постепенно доливам още  вода. Когато ориза поомекне добавям и нарязания домат.Посолявам и готвя до пълна готовност.Тази яхния е от любимите на сина ми,понеже той е още малък съм по-пестелива на подправки, но Вие спокойно може да действате по свой вкус.

ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ                                                   ВЪВ FACEBOOK:

                    2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

събота, 9 септември 2017 г.

ИМПРОВИЗЕ С ЧУШКИ И ЯЙЦА

Още едно предложение за чудесно,леко и лятно хапване ... родено по-скоро от импровизация и приличащо на онова,другото,но не е :) Опитайте го и се убедите сами,че е невероятно  ...


Чушки - 7-10 бр.
Червен лук - 1 бр.
Домати - 2-3 бр.
Готварска сметана - 4-5 с.л.
Яйца - 3 бр.
Олио
Сол

Режа чушките и лука на кубчета,запържвам ги с малко мазнина.Когато поомекнат към тях добавям и обелените и нарязани на кубчета домати и оставям да се готви на слаб .Към готовите чушки и домати добавям сол на вкус и готварската сметана. Разбърквам няколко пъти.


След това с лъжица/ бъркалка правя гнездо и в него слагам яйцето.Правят се толкова гнезда,колкото яйца ще искате да приготвите.Когато сложа и последното,трето яйце от предвидените от мен слагам капака и оставям да се готви за още 3-5 мин.Всъщност зависи колко сготвени искате да са яйцата.Става невероятна вкусотийка.


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 




петък, 8 септември 2017 г.

ОВЧАРСКАТА ЛЮТЕНИЦА НА БАБА

Както я прави баба на село ... любима ... спомен от детството ... нарича я  - ОВЧАРСКА ЛЮТЕНИЦА  ... или просто печени чушки със сирене ...


Чушки - 12-15 бр.
Сирене - 200 гр.
Зехтин

Ако чушките не са изпечени,ги редя в тава и пека в предварително загрята фурна.След това ги слагам в плик,а когато поизстинат ги беля и почиствам от семките.Режа чушките на дребно и ги слагам в купа.Добавям сиренето - натрошено и 1-2 с.л. зехтин/олио.Разбърквам и готово.


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора