Когато гостите Ви изненадат...Забъркайте този лесен сладкиш и ще останат възхитени.
Брашно - 2 ч.ч
Бакпулвер - 1 бр
Захар - 1 ч.ч
Какао - 6 с.л
Майонеза - 1 оп. /200гр/
Вода - 1 ч.ч
Шоколад - 150 гр
Разбивам майонезата със захарта и водата. След това малко по малко добавям брашното с бакпулвера и какаото,бъркам до получаване на еднородна смес. Изсипвам в правоъгълна форма покрита с хартия за печене. Пека кекса в предварително загрята фурна на 180° за 30 мин. или до готовност. Още горещ кексът се поръсва обилно с рендосан шоколад.
ТЕЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ
ВЪВ FACEBOOK:
2bechef - готвя с удоволствие за любими хора
Здравейте,аз съм Борислава.Ще споделям с Вас моите приключения в кухнята и още нещо...
Страници
▼
вторник, 28 февруари 2017 г.
неделя, 26 февруари 2017 г.
ЛОДКИ С КАЙМА
Тиквички - 2 бр
Кайма - 200 гр
Лук - 1 бр
Морков - 1 бр
Домат от консерва - 1-2 бр
Кашкавал за поръсване
Разрязвам тиквичките на две по дължина. Издълбавам вътрешността им и ги слагам за 2-3 минути във вряща подсолена вода,да омекнат леко.След това приготвям плънката.Задушавам нарязаните на дребно лук,малка част от вътрешността на тиквичките и морков,прибавям каймата и готвя около 5 мин ,след това прибавям и доматите. Разбърквам добре ,готвя още 2-3 мин и махам от котлона.Редя "лодките" в тавичка и ги пълня с плънката.Пека ги с фолио в предварително загрята фурна до готовност. След това махам фолиото ,поръсвам с кашкавал и запичам за няколко минути.Получават се две порции, сервирам с кисело мляко.
ТЕЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:
2bechef - готвя с удоволствие за любими хора
петък, 24 февруари 2017 г.
ПИТКА С ЧЕСЪН И МАГДАНОЗ
От доста време не бях се захващала с нещо,което така да ме грабне, че да забравя да снимам ключови моменти...Невероятна, ароматна и мека питка .
Прясно мляко - 300 мл
Вода - 200 мл
Суха мая - 1 бр
Олио - 1 ч.ч
Захар - 2 с.л
Сол - 1 с.л
Брашно - около 1 кг
Чесън - 6-7 скилидки
Масло - 50 гр
Магданоз - 1/2 връзка
Жълтък - за намазване
Разтварям маята със захарта в леко загрятото мляко / не много топло/ Оставям за десетина минути да шупне маята и добавям олиото и хладката вода с разтворената в нея сол.
В купа пресявам 4-4,5 ч.ч брашно, правя кладенче и малко по малко изсипвам сместа с маята.Замесвам тестото, като при необходимост добавям още брашно.Когато тестото ми е готово правя плънката,като за целта слагам в чопъра чесъна,мекото масло и наситнения магданоз / да стане на пюре / и пристъпвам към оформянето на питката.
За целта взимам част от тестото и го разточвам върху набрашнения плот. След това с помощта на чаша изрязвам кръгове / 1/Всяко кръгче намазвам с чесновата смес /2 / и сгъвам на две - получава се полумесец /3 /, а след това още веднъж /4 /.
Така получените чеснови "свивки" редя в кръг,в тава покрита с хартия за печене и намаслени стени.И така до получаване на три кръга с чеснови "свивки ".В средата направих импровизирана плитка .За целта разточих малко тесто,намазах го с чесновата смес и го навих на руло /5 /. Рулото разрязах по дължина / 6 /,двете части осуках една в друга /7/ ,навивам на охлюв /8/ и слагам в средата на тавата.
Оставям питката 30-40 мин на топло да втасва /9/.
Втасалата питка намазвам с жълтък /10/ и пека в предварително загрята фурна на 190° за 35-40 мин.
ТЕЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ
ВЪВ FACEBOOK:
2bechef - готвя с удоволствие за любими хора
четвъртък, 23 февруари 2017 г.
ДЕТСКИ БИСКВИТИ С ЦАРЕВИЧНО БРАШНО
Плодови бисквитки за малчуганите :) Стават вкусни и меки,а поръсени с пудра захар стават и за любителите на по-сладките десерти.
Овесени ядки - 100 гр
Вода - 100-120 мл
Банани - 2 бр
Ябълка - 1/2 бр
Череши от компот
Яйце - 1 бр
Сода - 1/2 ч.л
Кисело мляко - 2-3 с.л
Масло - 50 гр
Царевично брашно - 400-450 гр
Накисвам овесените ядки във водата за около 10-15 мин.След това ги сипвам в чопъра и заедно с бананите и маслото ги правя на каша.Сипвам сместа в купа и добавям нарязаната НА много дребно ябълка,яйцето,киселото мляко със содата и черешите/ махнах костилките/ нарязани на чътвъртинки. Разбърквам внимателно и малко по малко добавям брашното. Получава се маслено тесто.От него правя топчета и ги редя в тава покрита с хартия за печене. Бисквитите пека в предварително загрята фурна на 180° за около 15 мин.
ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ
ВЪВ FACEBOOK:
2bechef - готвя с удоволствие за любими хора
Овесени ядки - 100 гр
Вода - 100-120 мл
Банани - 2 бр
Ябълка - 1/2 бр
Череши от компот
Яйце - 1 бр
Сода - 1/2 ч.л
Кисело мляко - 2-3 с.л
Масло - 50 гр
Царевично брашно - 400-450 гр
Накисвам овесените ядки във водата за около 10-15 мин.След това ги сипвам в чопъра и заедно с бананите и маслото ги правя на каша.Сипвам сместа в купа и добавям нарязаната НА много дребно ябълка,яйцето,киселото мляко със содата и черешите/ махнах костилките/ нарязани на чътвъртинки. Разбърквам внимателно и малко по малко добавям брашното. Получава се маслено тесто.От него правя топчета и ги редя в тава покрита с хартия за печене. Бисквитите пека в предварително загрята фурна на 180° за около 15 мин.
ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ
ВЪВ FACEBOOK:
2bechef - готвя с удоволствие за любими хора
сряда, 22 февруари 2017 г.
ЗЕЛЕНЧУКОВА СУПА
Много супи ,много нещо...но в тези студени дни как да се стоплим освен с една топла и ароматна супа ...
Морков - 1 бр
Пресен лук - 2 стръка
Сладък картоф - 1 бр/ беше много малък/
Картоф - 1 бр
Фиде - 1-2 топки
Яйце - 1 бр
Кисело мляко - 3-4 с.л
Режа лука на дребно, моркова рендосвам и ги задушавам в малко олио.Добавям нарязаните на кубчета картофи. Бъркам за няколко минути и доливам вода.Оставям всичко да се вари,като при необходимост доливам още вода.Когато зеленчуците са готови слагам фидето и овкусявам с малко сол. Варя още няколко минути до готовност на фидето и махам от котлона.Изчаквам 10-15 мин супата да се по охлади и застройвам с киселото мляко и разбитото в него цяло яйце.Връщам супата на котлона да кипне и е готова.
ТЕЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ
ВЪВ FACEBOOK:
2bechef - готвя с удоволствие за любими хора
ТЕЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ
ВЪВ FACEBOOK:
2bechef - готвя с удоволствие за любими хора
вторник, 21 февруари 2017 г.
ПЕЧЕНИ ПИЛЕШКИ БУТЧЕТА
Невероятни печени бутчета с подправки. Ако ги предпочитате сочни и с хубава коричка - това е вашата рецепта. Опитайте ги и няма да съжалявате.
ПЕЧЕНИ ПИЛЕШКИ БУТЧЕТА
Пилешки бутчета
Олио
Сол,чубрица
Червен пипер
Чесън на прах
Или други подправки по избор
Олиото,около 80 мл смесвам с всички подправки и разбърквам добре.Количеството им е на око :)
Редя пилешките бутчета в тава / при мен бяха 3 бр/ и обливам всяко с олиото с подправки. Намазвам ги хубаво,трябва всичко да е покрито с ароматни подправки.Сипвам малко вода в тавата и пека в предварително загрята фурна на 200° с вентилатор около 50-60 мин.или до готовност. Докато се пекат периодично ги обливам със соса,който се получава.Стават невероятни.
ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:
2bechef - готвя с удоволствие за любими хора
неделя, 19 февруари 2017 г.
ПЕЧЕНИ КАРТОФИ С ПОДПРАВКИ
Ако искате ефектна, вкусна и лесна за приготвяне гарнитура - това е вашата рецепта. На мен вече ми е любима...
Картофи - 8-10 бр.
Олио - 50-80 мл.
Сол
Чубрица
Червен пипер
Чесън на прах
/може да импровизирате с подправките/
Режа картофите на тънкоко, като се старая да не срежа картофа изцяло.Това е необходимо, за да се получи ефектниЯТ външен вид на картофите.Разбърквам илиото с подправките.Количеството и видовете на подправките е изцяло според вкуса Ви.Редя картофите в тава и ги заливам с по 1 ч.л. от олиото с подправките / трябва да изразходя около половината количество /. Сипвам малко вода в тавата и ги слагам да се пекат.Когато картофите се позапекат и се разтворят отново ги заливам с олиото с подправките. Пека ги в предварително загрята фурна на 200° с вентилатор до готовност,зависи и от големината на картофите. Гледайте да са един размер.
Изпечените картофи са чудесни както за гарнитура, така и само поднесени с подходящ или любим сос :)
ТЕЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:
2bechef - готвя с удоволствие за любими хора
Картофи - 8-10 бр.
Олио - 50-80 мл.
Сол
Чубрица
Червен пипер
Чесън на прах
/може да импровизирате с подправките/
Режа картофите на тънкоко, като се старая да не срежа картофа изцяло.Това е необходимо, за да се получи ефектниЯТ външен вид на картофите.Разбърквам илиото с подправките.Количеството и видовете на подправките е изцяло според вкуса Ви.Редя картофите в тава и ги заливам с по 1 ч.л. от олиото с подправките / трябва да изразходя около половината количество /. Сипвам малко вода в тавата и ги слагам да се пекат.Когато картофите се позапекат и се разтворят отново ги заливам с олиото с подправките. Пека ги в предварително загрята фурна на 200° с вентилатор до готовност,зависи и от големината на картофите. Гледайте да са един размер.
Изпечените картофи са чудесни както за гарнитура, така и само поднесени с подходящ или любим сос :)
ТЕЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:
2bechef - готвя с удоволствие за любими хора
събота, 18 февруари 2017 г.
КРЕМ "ГРУПАРСКИ "
Вкусно кремче по различни рецепти в различни групи - "групарско " кремче :) Това е моето предложение...на Ники много му хареса ;)
Банан - 1 бр
Кисело мляко - 2/3 коф.
Праскова от компот - 1/2 обелена
Обикновени бисквити - 2-3 бр
Рожково брашно - 1 ч.л
Най-бързата рецепта.Слага се всичко в чопъра(блендера/пасатора),и се приготвя до еднородна смес.Гъстотата може да се регулира с още бисквитки ,а сладостта с още банан :)
ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ
ВЪВ FACEBOOK:
2bechef - готвя с удоволствие за любими хора
ЮФКА СЪС СПАНАК,ДОМАТИ И СМЕТАНА
Юфка - 2/3 ч.ч
Лук - 1/2 бр
Морков - 1/2 бр
Спанак - 2-3 кубчета замразен
Домати - 1 ч.ч
Сметана - 2-3 с.л
Сварявам юфката и я оставям настрана,докато направя соса.
Задушавам нарязания на дребно лук и рендосания морков,добавям и кубчетата спанак/естествено,който има може да ползва и пресен/,доливам малко вода и оставям да се готви.Когато водата се е изпарила,а лукът е омекнал добавям и доматите.Овкусявам и оставям да поври,за да се позгъсти.Махам от котлона и прибавям леко загрятата сметана,внимавам да не се пресече.Връщам соса отново на котлона да кипне и прибавям към него отцедената юфка.По желание може да се добави и сирене.
ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:
2bechef - готвя с удоволствие за любими хора
петък, 17 февруари 2017 г.
ВАНИЛОВ КЕКС С ПАРЧЕНЦА ШОКОЛАД
Пухкав и много сладък кекс.Подходящ за закуска,за кафенце или за хапване по всяко време :)
Яйца - 3 бр.
Олио - 1/2 ч.ч.
Захар - 1 ч.ч.
Брашно - 2,5-3 ч.ч.
Кисело мляко - 1 ч.ч.
Сода - 1 ч.л.
Ванилова есенция - 1 бр.
Шоколад - 100 гр.
Пудра захар за поръсване
Разбивам яйцата с олиото,захарта и киселото мляко с разтворената в него сода.Постепенно добавям брашното и ваниловата есенция.Бъркам до получаване на еднородна кексова смес.Шоколада рендосвам или режа на малки кубчета/аз го нарязах на кубчета/.В добре намаслена и леко набрашнена форма за кекс поръсвам с малко шоколадови парченца,сипвам още малко смес и слагам още шоколад.Изсипвам последната част от кексовата смес и поръсвам с останалия шоколад.Пека кекса в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 35-40 мин.
Когато кексът е готов го оставям да се охлади 10-15 мин. и го вадя от формата.Поръсвам с пудра захар.
Яйца - 3 бр.
Олио - 1/2 ч.ч.
Захар - 1 ч.ч.
Брашно - 2,5-3 ч.ч.
Кисело мляко - 1 ч.ч.
Сода - 1 ч.л.
Ванилова есенция - 1 бр.
Шоколад - 100 гр.
Пудра захар за поръсване
Разбивам яйцата с олиото,захарта и киселото мляко с разтворената в него сода.Постепенно добавям брашното и ваниловата есенция.Бъркам до получаване на еднородна кексова смес.Шоколада рендосвам или режа на малки кубчета/аз го нарязах на кубчета/.В добре намаслена и леко набрашнена форма за кекс поръсвам с малко шоколадови парченца,сипвам още малко смес и слагам още шоколад.Изсипвам последната част от кексовата смес и поръсвам с останалия шоколад.Пека кекса в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 35-40 мин.
Когато кексът е готов го оставям да се охлади 10-15 мин. и го вадя от формата.Поръсвам с пудра захар.
ТЕЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:
2bechef - готвя с удоволствие за любими хора
сряда, 15 февруари 2017 г.
ГЕВРЕЧЕТА "РЕДУТА"
Невероятно съчетание на вкус и прекрасен външен вид.Ако до сега не сте се осмелявали да месите, с тази рецепта си заслужава да опитате.
За тестото :
Кисело мляко - 1 ч.ч.
Жива мая - 40 гр.
Сол - 2 ч.л.
Захар - 2 ч.л.
Сода - 1 ч.л.
Яйца - 2 бр.
Топла вода - 200 мл
Брашно - 1 кг.
Жълтък за намазване
За плънката :
Кашкавал
Сирене
Майонеза
Кисели краставички
Колбас по избор
Разбърквам маята с топлата вода,захарта и солта. В киселото мляко слагам содата и оставям да шупне. След това смесвам разтворилата се мая във водата с киселото мляко и разбитите яйца. Разбърквам до хомогенна смес.
Пресявам брашното в купа и правя кладенче по средата.Изсипвам сместа с маята и замесвам тестото. Готовото тесто поставям в купа,покривам с кърпа и оставям да втаса за около 2 часа.
Когато тестото е готово го разделям на 3-4 топки.Взимам първата и я разточвам на тънко,старая се да е в правоъгълна форма. Намазвам разточеното тесто с майонеза и поръсвам с кисели краставички, колбас,настъргано сирене и кашкавал.
Мислено разделям правоъгълника на три равни части.Прехлупвам едната крайна страна върху средата след това и другата.Отново разточвам.
След това разрязвам на еднакви по ширина ленти ( около три пръста ),а след това всяка лента на две еднакви,като от единия край не разрязвам напълно.
След това осуквам всяка лентичка като спирала ( всяка от двете лентички,които за закрепени в единия край ).
Събирам двата края на усуканите тестени ленти,за да се образува геврече. Така със всички лентички получени от първата топка тесто,а след това и от останалото тесто.
Готовите гевречета редя на разстояние едно от друго в тава покрита с хартия за печене.Намазвам ги с жълтък и поръсвам със сусам.Пека ги в предварително загрята фурна на 170° до зачервяване.
Много меки и вкусни,а плънката може всеки да направи според вкуса си - правила съм ги и като пици,навити на розички .От тях и не останаха за снимка :)
ТЕЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ
ВЪВ FACEBOOK:
2bechef - готвя с удоволствие за любими хора
За тестото :
Кисело мляко - 1 ч.ч.
Жива мая - 40 гр.
Сол - 2 ч.л.
Захар - 2 ч.л.
Сода - 1 ч.л.
Яйца - 2 бр.
Топла вода - 200 мл
Брашно - 1 кг.
Жълтък за намазване
За плънката :
Кашкавал
Сирене
Майонеза
Кисели краставички
Колбас по избор
Разбърквам маята с топлата вода,захарта и солта. В киселото мляко слагам содата и оставям да шупне. След това смесвам разтворилата се мая във водата с киселото мляко и разбитите яйца. Разбърквам до хомогенна смес.
Пресявам брашното в купа и правя кладенче по средата.Изсипвам сместа с маята и замесвам тестото. Готовото тесто поставям в купа,покривам с кърпа и оставям да втаса за около 2 часа.
Когато тестото е готово го разделям на 3-4 топки.Взимам първата и я разточвам на тънко,старая се да е в правоъгълна форма. Намазвам разточеното тесто с майонеза и поръсвам с кисели краставички, колбас,настъргано сирене и кашкавал.
Мислено разделям правоъгълника на три равни части.Прехлупвам едната крайна страна върху средата след това и другата.Отново разточвам.
След това разрязвам на еднакви по ширина ленти ( около три пръста ),а след това всяка лента на две еднакви,като от единия край не разрязвам напълно.
След това осуквам всяка лентичка като спирала ( всяка от двете лентички,които за закрепени в единия край ).
Събирам двата края на усуканите тестени ленти,за да се образува геврече. Така със всички лентички получени от първата топка тесто,а след това и от останалото тесто.
Готовите гевречета редя на разстояние едно от друго в тава покрита с хартия за печене.Намазвам ги с жълтък и поръсвам със сусам.Пека ги в предварително загрята фурна на 170° до зачервяване.
Много меки и вкусни,а плънката може всеки да направи според вкуса си - правила съм ги и като пици,навити на розички .От тях и не останаха за снимка :)
ТЕЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ
ВЪВ FACEBOOK:
2bechef - готвя с удоволствие за любими хора
вторник, 14 февруари 2017 г.
ПАЛАЧИНКИ
Прясно мляко - 600 мл
Яйца - 3 бр
Брашно - 2-2,5 ч.ч
Сода - 1/3 ч.л
Щипка сол
Щипка захар
Вода - 200 мл
Масло
Разбивам яйцата с прясното мляко.Постепенно добавям половината брашно и разбърквам,за да няма бучки.След това добавям водата и постепенно останалото брашно със солта, захарта и содата.Гъстотата на сместа за палачинки трябва да е като на боза :) .След това намаслявам тиган с незалепващо покритие и слагам на котлона.Когато се загрее достатъчно сипвам от палачинковата смес.Може да използвате специален тиган за палачинки,ако нямате ползвайте какъвто имате.За обръщането това няма особено значение - който го може,го може :)
Ако искате да направите палачинките по- забавни може да нарисувате нещо,да напишете име или любовно послание - чудесна идея за днес.За целта аз използвам празно шише от кетчуп ( може да използвате каквото шише имате ,стига то да има освен отвор с голямо гърло,да има и такъв с малко,за да може да рисувате :) ) В него сипвам от палачинковата смес и добавям още брашно - Трябва да е по- гъста,за да не тече свободно от бутилката.След това сипвам смес в тигана,преди да обърна палачинката проявявам творческите си умения :) рисувайки с шишето и след това внимателно я обръщам . Ако не можете по нормален начин използвайте шпатула :) Развихрите се и проявете въображение...
ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:
2bechef - готвя с удоволствие за любими хора
събота, 11 февруари 2017 г.
ЛУЧЕНИ КРЕКЕРИ
Подходящи за малки и големи,дали като мезе към бирата или за хрупкане от един малък сладур ;)
Опитайте ги веднъж и ще повторите...
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
Лук - 2 бр
Кисело мляко - 1/2 ч.ч
Олио - 1/3 ч.ч
Сол - 2 ч.л
Брашно - 2,5 ч.ч
Сода - 1 ч.л
Захар - 1 ч.л
Зеленчуков бульон - 1 бр
Червен пипер
Лука беля,измивам и блендирам. Слагам го в купа и разбърквам заедно с олиото,млякото и бульона. Пресявам брашното със содата,захарта и червения пипер.Смесвам сухите с течните съставки и замесвам тесто. Получава се много ароматно :) Оставям тестото за около час в хладилник. След това вадя тестото и го разточвам на тънко.Изрязвам форми по желание ( аз направих кръгли,лентички и сърчица - все пак сме на прага на Св.Валентин. Валентин... :) ).
Изрязаните формички редя в тава покрита с хартия за печене и пека в предварително загрята фурна с вентилатор на 180° за 5-8 минути.След изтичането се оставят добре да се охладят.
ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ
ВЪВ FACEBOOK:
2bechef - готвя с удоволствие за любими хора
ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ
ВЪВ FACEBOOK:
2bechef - готвя с удоволствие за любими хора
четвъртък, 9 февруари 2017 г.
ЗЕЛЕНЧУКОВА СУПА С ФИДЕ И СИРЕНЕ
Лук - 1 бр
Морков - 1 бр
Червена чушка - 1бр
Картофи- 2 бр
Фиде - 1 топка
Сирене
Всички зеленчуци, без картофите режа на малки кубчета.Слагам ги в тенджера с малко масло да се задушат.Доливам вода.Когато заври добавям нарязаните картофи и още малко вода.Когато зеленчуците омекнат слагам фидето.Оставям да ври до готовност на всички продукти. Махам тенджерата от котлона и натрошавам сиренето.
Морков - 1 бр
Червена чушка - 1бр
Картофи- 2 бр
Фиде - 1 топка
Сирене
Всички зеленчуци, без картофите режа на малки кубчета.Слагам ги в тенджера с малко масло да се задушат.Доливам вода.Когато заври добавям нарязаните картофи и още малко вода.Когато зеленчуците омекнат слагам фидето.Оставям да ври до готовност на всички продукти. Махам тенджерата от котлона и натрошавам сиренето.
ТЕЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ
ВЪВ FACEBOOK:
2bechef - готвя с удоволствие за любими хора
ТИКВЕНИ ПАЛАЧИНКИ
Брашно - 1,5 ч.ч
Захар - 1/4 ч.ч.
Бакпулвер - 1,5 ч.л
Сода - 1/3 ч.л
Ванилия - 1 бр
Яйце - 1 бр
Прясно мляко - 1 ч.ч
Пюре от тиква - 1 ч.ч
Олио - 1 с.л
Захар - 1/4 ч.ч.
Бакпулвер - 1,5 ч.л
Сода - 1/3 ч.л
Ванилия - 1 бр
Яйце - 1 бр
Прясно мляко - 1 ч.ч
Пюре от тиква - 1 ч.ч
Олио - 1 с.л
Разбивам яйцето и добавям тиквата,млякото и олиото.Разбърквам. Прибавям и сухите съставки - брашното с бакпулвера и содата,захарта и ванилията.Отново разбърквам и сместа за палачинките е готова.Загрявам намаслен тиган и правя палачинките една по една,като за целта сипвам от сместа в центъра на тигана с помощта на черпак разстилам палачинката оформяйки я в желания от мен диаметър.
ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:
2bechef - готвя с удоволствие за любими хора
сряда, 8 февруари 2017 г.
МЛЕЧНА СУПА
Морков - 1 бр
Лук - 1 бр
Ориз - 3-4 с.л
Кисело мляко - 2/3 коф
Жълтък - 1 бр
Брашно - 1-2 с.л
Подправки по избор
Лук - 1 бр
Ориз - 3-4 с.л
Кисело мляко - 2/3 коф
Жълтък - 1 бр
Брашно - 1-2 с.л
Подправки по избор
Режа лука на дребно, моркова рендосвам.Слагам ги в малко мазнина да се позадушат. Добавям ориза и разбърквам. Когато лукъти оризът станат "стъклени" доливам вода.Варя до готовност на ориза.Овкусявам с малко сол.След това разбивам киселото мляко с жълтъка и брашното и на тънка струйка сипвам в супата.Когато заври махам от котлона.По желание може да се добави сирене.
ТЕЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ
ВЪВ FACEBOOK:
2bechef - готвя с удоволствие за любими хора
РИЗОТО С ПИЛЕ И СПАНАК
Ориз - 1/2 ч.ч
Спанак - 1 шепа
Пилешко месо сварено
Сирене за декорация
Масло
Сварявам ориза.Спанака измивам,нарязвам на дребно и задушавам в маслото.Сварения ориз отцеждам от водата и прибавям към готовия спанак.Разбърквам,овкусявам с малко сол и чубрица и добавям накъсаното пилешко месо.Сервирам с малко натрошено сирене 😉
понеделник, 6 февруари 2017 г.
СЪРДЕЧНА ТАРТА С ДОМАШНО СЛАДКО
Яйца - 2 бр.
Захар - 150 гр.
Масло - 125 гр.
Брашно - 350-400 гр.
Бакпулвер - 1 ч.л.
Ванилова есенция - 1/2 - 1 ч.л.
Домашно сладко по избор - 2 бурканчета
Пудра захар за поръсване по желание
Захар - 150 гр.
Масло - 125 гр.
Брашно - 350-400 гр.
Бакпулвер - 1 ч.л.
Ванилова есенция - 1/2 - 1 ч.л.
Домашно сладко по избор - 2 бурканчета
Пудра захар за поръсване по желание
В купа разбивам яйцата, захарта,маслото и ваниловата есенция. След това постепенно добавям сухите съставки - брашното и бакпулвера. Замесвам меко маслено тесто.Покривам купата със стреч фолио и оставям в хладилник за поне 30-40 мин.След това отделям от тестото една малка част за украса.От по-голямата част от тестото разточвам блат и го слагам в намаслена тавичка.По краищата с пръсти оформям бордюр.Върху тестото изсипвам сладкото и го разпределям равномерно. От останалото тесто разточвам и изрязвам сърчица,редя ги върху сладкото,но не много плътно.С украсата естествено може да експериментирате както ви харесва.Пека десерта в предварително загрята фурна на 180° за 30 - 35 мин.или докато леко порозовее. Изпечения пай поръсвам с пудра захар.
ТЕЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДАНАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:
2bechef - готвя с удоволствие за любими хора