Страници

понеделник, 23 януари 2023 г.

САЛАТА "ВЕНЕЦ"



Микс салати

Чери домати

Авокадо

Синьо сирене

Кълнове

Няколко зърна нар

Зехтин

Мед

Оцет

Сол


В приготвянето на тази салата няма нищо особено - просто трябва да подредите продуктите във формата на венец.

Аз първо сложих салатите с кълновете,после подредих доматчетата,нарязаното авокадо,синьото сирене и накрая поръсих с няколко звънца нар.

Дресинга направих и сервирах отделно - всеки си слага от салатата и си овкусява с подходящото за неговия вкус количество дресинг.

сряда, 18 януари 2023 г.

КРЕМ СУПА С ТИКВА



Тиква - 500 гр 

Моркови - 2 бр.

Лук - 1 бр.

Праз лук - 1 стрък

Картофи - 3 - 5 зависи от големината

Прясно мляко - 200 мл.

Сухи зелени подправки - див лук,чесън 

Черен пипер 

Режа лука и морковите на дребно и  ги запържвам в малко мазнина.

След това добавям и нарязаните на не много големи парчета тиква и картофи - разбърквам и добавям сол.

След няколко минути заливам зеленчуците с вода - да ги покрие.

Когато се сварят,отцеждам бульона,но не го изхвърлям. Пасирам зеленчуците,сипвам отцедения бульон и леко затопленото мляко.

Слагам още сол и избраните подправки.

Връщам супата на котлона и щом заври я махам - готова е.

Сервирам с крутони и настърган пармезан.

понеделник, 16 януари 2023 г.

БЪРЗ ДЕСЕРТ С ЯБЪЛКИ

 


Ябълки - 3 бр.

Яйца - 3 бр.

Брашно - 100 гр.

Захар - 70 гр.

Бакпулвер - 1 ч.л.

Прясно мляко - 150 мл.

Заквасена сметана - 1 с.л.

Ванилия 

Пудра захар за поръсване 


Ябълките беля,разрязвам на две и с помощта на ренде ги рендосвам на тънки филийки. 

В купа разбивам яйцата със сметаната,захарта,прясното мляко, ванилията и брашното с бакпулвера.

След това към тази смес сипвам ябълките, разбърквам внимателно и изсипвам в тавичка.


Пека в предварително загрята фурна на 170° до златисто.

неделя, 15 януари 2023 г.

КАРТОФЕНИ БОМБИЧКИ С БЕКОН


Картофи - 9 - 10 бр.

Бекон - 10 лемтички

Кисело мляко - 2с.л

Заквасена сметана - 2 с.л.

Чесън - 2 скилидки 

Копър - 1/3 връзка

Кашкавал за поръсване 

Сол




Сварявам и обелвам картофите.

В купа разбърквам киселото мляко, сметаната,малко сол,наситнените чесън и копър,след което хубаво разбърквам.

В млечната смес слагам картофите и разбърквам с ръце - всяко картофче трябва да се маринова.

След това взимам картоф,"увивам" го с бекон и го слагам в намазнена тава - така процедирам с всичките картофи.

Ако остане от млечната смес я разпределям върху картофите.

Поръсвам всичко с настърган кашкавал и запичам в предварително загрята фурна до златисто.

събота, 14 януари 2023 г.

СЛАДКИ С ПЪЛНЕЖ



 За бисквитите:

Яйца - 2 бр.

Захар - 200 гр.

Олио - 75 мл.

Мед - 1 - 2 с.л.

Какао - 2 с.л.

Канела - 1/2 ч.л.

Сода - 2/3 ч.л.

Брашно - 300 гр.


За пълнежа:

Меко масло  - 100 гр.

Ядки - 120 гр.

Бял шоколад - 1 бр.


За поръсване:

Шоколад

 

Разбивам яйцата със захарта до получаване на пяна и към тях,прибавям всички останали продукти - без брашното и разбърквам.

След това малко по малко добавям и него като замесвам тесто.

Оставям го да престои за около 30 мин. в хладилник,а след това с набрашнени ръце оформям топчета.

Редя ги в тава покрита с хартия за печене и пека на 180° за около 13 - 15 мин.


Изпечените бисквити,докато още са топли ги издълбавам с малка лъжичка,за да ги напълня.

Пълнежа правя по следния начин:

Разтопявам на водна баня шоколада и маслото,след това слагам наситнените ядки и малко от натрошените части от издълбаните бисквити - хубаво разбърквам.

Пълня бисквитите и накрая поръсвам с разтопен шоколад.

петък, 13 януари 2023 г.

СВИНСКО С БИРА В ГЮВЕЧ



Свински врат - 1 кг.

Картофи - 6 - 7 бр.

Моркови - 3 бр.

Бира - 1 ч.ч.

Сол

Розмарин

Червен пипер 

Подправки по избор 

Масло 


Нарязвам месото на парчета,овалвам ги в малко мазнина и избраните подправки - оставям да се маринова за няколко часа.



Маринованото месо слагам в гювеча,към него добавям нарязаните моркови и обелените картофи - аз ги сложих цели,защото не бяха големи.

Сипвам бирата,посолявам,слагам маслото и пека.

сряда, 11 януари 2023 г.

ПАНИРАН КАРФИОЛ НА ФУРНА



Карфиол - 1 малка глава

Яйца - 3 бр.

Вода - 2 с.л.

Олио - 1 с.л.

Галета - на око

Сол


Карфиола разделям на "розички" и бланширам .

В купа разбивам всички останали продукти до получаване на каша.

Потапям карфиола в яйчената смес и го редя в тава,покрита с хартия за печене.

Пека в предварително загрята фурна до златисто.

вторник, 10 януари 2023 г.

САЛАТА С ОРЗО И РИБА ТОН



Паста "Орзо" - 1 ч.ч.

Риба тон  - 1 консерва

Чери домати - 7 - 8 бр.

Рулца от раци - 5 - 6 бр.

Бейби спанак - 1 - 2 шепи

Царевица - 1 малка консерва

Краставица - 1/2 бр.

Лимонов сок 

Зехтин

Сол


Сварявам пастата според указанието на опаковката.

След това изсипвам в гевгир и оставям да се отцеди.

През това време в голяма купа слагам нарязаните чери домати,краставица,рулца от раци и прибавям отцедените царевица и макарони.

Накрая слагам спанака и рибата,овкусявам с дресинга.

Разбърквам хубаво и поднасям!

понеделник, 9 януари 2023 г.

СОЛЕНКИ




Крема сирене - 60 гр.

Яйце - 1 бр.

Студено меко масло - 50 гр.

Пармезан - 60 гр.

Брашно - 150 гр.

Сол

Разбито яйце за намазване 

Подправки за поръсване 


В купа с вилица разбърквам крема сиренето,яйцето и маслото.
След това слагам рендосания пармезан и малко сол,разбърквам и малко по малко добавям брашното. От начало бъркам с вилица,а след това с ръце.
Полученото тесто слагам в плик и оставям за 30 - 40 мин. в хладилника.

Охладеното тесто разточвам върху набрашнен плот и изрязвам соленките - аз използвах обикновен ринг,но може да използвате и форми за сладки.


Редя ги в тава покрита с хартия за печене, намазвам ги с яйцето и поръсвам - едните със сусам, а другите със сух див чесън. 

Пека в предварително загрята фурна на 170° до златисто. 

събота, 7 януари 2023 г.

ЧЕРВЕН ОРИЗ С ПИЛЕ

 


Ориз - 1 и 1/2 ч.ч.

Лук - 1 бр.

Домати - 500 гр.

Олио - 100 мл.

Сухи зелени подправки 

Захар - 2/3 с.л.

Сварени пилешки бутчета


Режа лука и го запържвам с малко мазнина.След това към него добавям измития ориз,запържвам и него,докато стане прозрачен.

След това добавям малко вода и оставям за няколко минути.

Махам от котлона и прибавям нарязаните на кубчета домати /аз използвах от консерва/,изчистеното месо от бутчетата,захарта,подравям на сол и разбърквам.

Изсипвам всичко в тава,добавям олиото,доливам 4 и 1/2 ч.ч. вода и го слагам във фурната.

четвъртък, 5 януари 2023 г.

СВИНСКО РОЛЕ "МАМА"



Свинско каре - 1 кг.

Спанак

Яйца - 2 бр.

Червена чушка - 1 бр.

Масло

Бира - 1 ч.ч.

Сол

Черен пипер 


Месото се отваря и начуква.Овкусява се със сол и черен пипер.Върху месото се редят листа спанак, омлет - направен от двете яйца и в средата червена чушка. 

Завива се на руло, връзва  се  с  конец и се пече в плик за печене, в който има парчета масло и 1 ч.ч. бира. 

Пече се на 200° .

вторник, 3 януари 2023 г.

БУТЕРКИ "ПЕТЯ"



Бутер тесто - 1 пакет

Сирене Бри

Шунка

Сладко


Бутер тестото се реже на квквадратчета и всичките се надупчват с вилица.

На всяко квадратче,се слага по парче сирене Бри,а по желание на някои и шунка.

Пекат се в предварително загрята фурна на 190° до златисто. 

Като са готови на тези с Бри-то се слага и по малко сладко от праскови.

КЕКС С БЕКТЪЦИ И СТАФИДИ



Яйце - 1 бр.

Белтъци - 4 бр.

Захар - 1 ч.ч.

Прясно мляко - 1 ч.ч.

Ванилия

Бакпулвер 

Брашно - около 300 гр.

Стафиди - 100 гр.

Лешници - 100 гр.

Пудра захар за поръсване 


Белтъците,разбивам на сняг като към тях съм сложила и щипка сол.

В отделна купа разбивам яйцето със захарта и ванилията.

След това добавям млякото,смлените не на много дребно ядки,стафидите и брашното с бакпулвера - разбърквам.

На няколко пъти добавям и белтъците,като разбърквам с шпатула.

Пека кекса на 170° - 180° до готовност. 

Още топъл поръсвам сладкиша с пудра захар.