Страници

четвъртък, 30 ноември 2017 г.

СТОЖКИ

Представям Ви богата рецепта с кайма от руската кухня - насладите се на невероятните стожки...


Кайма - 500 гр.
Заквасена сметана - 1 с.л.
Универсална подправка
Черен пипер
Лук - 2 бр.
Твърдо сварени яйца - 4 бр.
Майонеза - 1-2 с.л.
Картофи - 2 бр.
Кашкавал

Режа лука на дребно и го запържвам в малко мазнина.През това време в купа слагам каймата,добавям заквасената сметана и подправките. Разбърквам и я оставям на страна.Рендосвам картофите на едро ренде и оставям да се отцедят малко.
Яйцата режа на дребни кубчета / може и да ги намачкате / и ги разбърквам с майонезата. Щом отделните състави са подготвени започвам да сглобявам стожките.


Разделям каймата на осем топки.От всяка оформям кюфте,което слагам в тава покрита с хартия за печене и леко приплесвам / трябва да е по-дебело от шницел, но по-тънко от кюфте / .Върху каймата разпределям лука,след това яйцата с майонезата, настърганите картофи и накрая поръсвам с рендосан кашкавал.



Получават се осем купчинки - стожки.
Пека ги в предварително загрята фурна на 190° за 35-40 мин.


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

понеделник, 27 ноември 2017 г.

КРАЛСКА ВАТРУШКА

. . . или просто - чийзкейк с извара. . .
Една рецепта,която промени изцяло мнението ми за десертите с извара.
Опитайте я и Вие . . . вкусна и лесна за приготвяне. . .


Брашно - 1 и 1/2 ч.ч.
Маргарин/масло - 100 гр.
Яйца - 3 бр.
Извара - 500 гр.
Захар - 1 ч.ч.
Ванилия - 1 бр.
Кокосови стърготини за поръсване по желание

В купа слагам маргарина и брашното,разбърквам с ръце до получаване на трохи.В друга купа разбивам яйцата със захарта,изварата и ванилията.


Намазвам форма с падащо дъно с маргарин,сипвам 2/3 от маслените трохи,отгоре изливам сместа с изварата и завършвам с останалото количество брашнени трохи.Слагам да се пече в предварително загрята фурна на 190° за 30-35 мин.,до зачервяване.




ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 



петък, 24 ноември 2017 г.

НЕВЕРОЯТНА ЗАПЕКАНКА С ОРИЗ

За всички любители на ориза една различна,вкусна и лесна за приготвяне рецепта.Разнообразете се с това чудесно предложение за запеканка с ориз.


Ориз - 1 и 1/2 ч.ч.
Шунка/филе/колбас по избор - 100 гр.
Сирене - 150 гр.
Кашкавал - 150-200 гр.
Лук - 1 бр.
Морков - 1 бр.
Карфиол - 1 шепа
Олио
Прясно мляко - 1 ч.ч.
Готварска сметана - 50 мл.
Яйца - 2 бр.
Бульон - 1 бр.
Чубрица

Сварявам ориза и го оставям настрана.
Лука,нарязан на кубчета и рендосания морков задушавам в мазнината,след това добавям и нарязаните колбас и карфиол.
Отцеждам ориза и го прибавям към зеленчуците,разбърквам добре и прехвърлям всичко в тавата, в която ще пека.


В купа разбивам яйцата, прясното мляко, сметаната чубрицата и натрошения бульон.С тази смес заливам ориза, добавям натрошеното сирене и рендосания кашкавал. Разбърквам всичко и слагам да се пече в предварително загрята фурна на 200° за около 25-30 мин.



Готовата запеканката поръсвам с настърган кашкавал и запичам още няколко минути до златисто.Сервирам с чеснов сос - невероятна вкусотия.


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

сряда, 22 ноември 2017 г.

ДЕСЕРТ С ПЪЛНЕНИ ЯБЪЛКИ

Неописуемо сочен и вкусен десерт.Не се колебайте,а го направете...


Яйца - 2 бр.
Захар - 1 и 1/2 ч.ч. + 4 с.л.
Прясно мляко - 1 ч.ч. + 500 мл.
Брашно - 2 и 1/2 ч.ч.
Олио - 1/4 ч.ч.
Есенция ванилия - 1/2 бр.
Бакпулвер - 1 бр.
Ябълки - 4-5 бр.
Пудинг - 1 бр.
Кокосови стърготини за поръсване


Разбивам яйцата със захарта,след това добавям 1 ч.ч. прясно мляко,брашното с бакпулвера, олиото и ваниловата есенция. Разбърквам всичко до еднородна кексова смес.
Издълбавам внимателно вътрешността на ябълките,а след това ги обелвам.


В тавичка с падащо дъно,покрита с хартия за печене разпределям ябълките / аз имах 4 броя,но спокойно може да се сложат 5 /,а след това внимателно покрай тях изсипвам коксовата смес.Слагам да се пече в предварително загрята фурна на 190° около 40-45 мин. или до готовност.


Изпечения десерт оставям да се поохлади,а през това време правя пудинга / аз направих какаов,както е указано на опаковката /.Пудинга е по-голямо количество от необходимото за напълването на ябълките :) вкъщи си го хапнаха отделно,или просто не правете цялото количество.
Когато и пудинга се поохлади пълна с него ябълките,поръсвам десерта с кокосови стърготини и оставям да престои.



ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 


понеделник, 20 ноември 2017 г.

МУСАКА С ПИЛЕ И СПАНАК



Лук - 1 бр.
Спанак - 500 гр.
Картофи - 1 кг.
Пилешко месо - 1 ч.ч.
Сирене - 200 гр.
Готварска сметана - 100 мл.
Пилешки бульон - 1 бр.
Олио - 6-7 с.л.
Сол

Яйца - 2 бр.
Кисело мляко - 1 бр.
Брашно - 1-2 с.л.
Сода - 1 щипка
Сол - 1 щипка

Режа лука на кубчета и го запържвам в мазнината.След това добавям нарязания на лентички спанак,разбърквам няколко минути и добавям картофите - нарязани на кубчета и накъсаното месо / аз обезкостих две сварени пилешки бутчета /.


Овкусявам и прехвърлям всичко в тавичката, в която ще пека мусаката.След това добавям бульона,натрошеното сирене и сметаната.Разбърквам всичко и доливам още малко вода / почти да покрие картофите /.


Слагам в предварително загрятата  фурна на  230° и пека около 40-50 мин. или до готовност.След това правя заливката / като за целта разбивам яйцата с киселото мляко,брашното, содата и солта - С тази смес заливам готовите картофи / и пека до златисто.


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 



събота, 18 ноември 2017 г.

ПИЛЕШКА СУПА по ИТАЛИАНСКА РЕЦЕПТА

С настъпването на студените дни не пропускайте да се стоплите с една различна,лесна за приготвяне и най-вече много вкусна и ароматна супа.


Пилешки бутчета - 2 бр.
Морков - 1 бр.
Лук - 1 бр.
Печурки - 4-5 бр.
Пилешки бульон - 500 мл.
Олио - 5-6 с.л.
Яйца - 2 бр.
Магданоз
Копър
Черен пипер
Универсална подправка/сол

Сварявам и обезкостявам бутчетата. От получения при варенето им бульон си прецеждам и отделям 500 мл. / аз слагам в супата бульон и вода,но ако желаете може да използвате само пилешки бульон  /.
Режа моркова на къси лентички,лука на кубчета,а гъбите на филийки.


Загрявам олиото и в него запържвам зеленчуците, след това сипвам бульона и оставям да се варят 5-10 мин.Когато поврат десетина минути добавям пилешкото месо,овкусявам и постепенно доливам още окло 1 л. вода / плюс-минус на око /.


Докато супата завира правя омлет,като за целта разбивам яйцата с малко сол,черен пипер и нарязаните на дребно магданоз и копър.Да си призная честно бях доста скептична относно него,но вече знаеки вкуса на супата следващия път бих направила два.Готовия омлет навивам на руло и режа на лентички  - и тях слагам в супата.


Готвя още десетина минути и махам от котлона.
Поднасям супата гореща ... Вие решете дали с чабата,фокача или просто с филийка хляб.


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

сряда, 15 ноември 2017 г.

ПАРАТХА или ИНДИЙСКИ ПИТКИ НА ТИГАН



Брашно - 300-400 гр.
Сол
Вода
Олио

Смесвам брашното със солта,добавям малко по малко вода / количеството е на око / - до получаване на твърдо тесто.Получено тесто оставям да почине 10-15 мин.


След това си късам топки,разточвам ги на тънко и ги пека в загрят,сух тефлонов тиган.Готовите питки още горещи мажа от двете страни с олио.


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

ПИЛЕ С КЪРИ по ИНДИЙСКИ

...или мург къри е рецепта от индийската кухня,която е лесна за приготвяне и сравнително доближаваща се до нашите вкусове - пиле с къри и домати :)


Лук - 2 бр.
Пилешки гърди - 500 гр.
Домати - 2 бр.
Масло - 4 с.л.
Къри - 2 ч.л.
Бульон - 2-2,5 ч.ч.
Брашно - 2 с.л.
Сол

Слагам лука в чопъра и го смилам почти на каша / естествено може и да го рендосате /.Слагам го с малко мазнина в по-дълбок тиган и го запържвам,след това добавям и пилешкото месо,нарязано на хапки.Когато месото побелее добавям и обелените и нарязани на кубчета домати,бъркам няколко минути и добавям кърито, малко сол и бульона  / аз използвах зеленчуков /.


Така оставям да къкри на слаб огън около 30-35 мин.След това разтварям брашното /по принцип се прави с царевично брашно,но в момента аз нямах / в малко вода и добавям към пилето с къри.Бъркам докато се сгъсти соса и махам от котлона.При необходимост добавям още сол.


Получава се една чудесна манджа.Може да я сервирате със сварен ориз или с типичните за индийската кухня питки на тиган.
Но дори и с топла наша питка - направо пръстите ще си оближете!


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 




събота, 11 ноември 2017 г.

ШЕКЕРПАРЕ или НЕВЕРОЯТНИТЕ СИРОПИРАНИ ТУРСКИ СЛАДКИ

За първи път ги правя и не знам защо съм отлагала толкова време... невероятно сладки,сочни и най-важното лесни за приготвяне...опитайте ги и Вие!

Брашно - 3,5-4 ч.ч.
Яйца - 2 бр.
Масло - 250 гр.
Бакпулвер - 1 бр.
Орехи
Жълтък - за намазване

Вода - 3 ч.ч.
Захар - 3 ч.ч.
Сокът от половин лимон

В дълбока купа разбивам яйцата,след това добавям разтопеното масло и постепенно пресятото брашно с бакпулвера.Замесвам меко тесто.От него правя малки топчета,които леко приплесквам и редя в тава,покрита с хартия за печене.Върху всяко топче забождам по една орехова ядка / или друга / и намазвам с жълтък.


Пека сладките в предварително загрята фурна на 190°-200° около 25 мин.
Докато сладките изстиват правя захарния сироп.За целта сипвам водата в тенджера,слагам я на колона и когато заври добавям захарта и сока от лимона.Разбърквам докато се разтопи захарта и оставям още пет минути да поври.
Охладените сладки заливам с топлия сироп,колкото повече престоят,толкова по-сочни стават.


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 





четвъртък, 9 ноември 2017 г.

СУПА С БРОКОЛИ И КАРФИОЛ

Много лека и лесна за приготвяне зеленчукова супичка,подходяща за всички - от малки до големи.Чудесна в това отношение,че винаги може да я обогатите със зеленчуци по свой вкус.


Лук - 2 бр.
Морков - 1 бр.
Броколи - 1/2 ч.ч.
Карфиол - 1/2 ч.ч.
Сладък картоф - 1/2 бр.
Фиде - 2-3 топки
Олио
Сол
Бульон зеленчуков - 1 бр.

Моркова - рендосана,лука - нарязан на дребно и сладкия картоф - нарязан на кубчета запържвам в малко мазнина.Сипвам вода и оставям да се варят.Когато са почти готови добавям накъсаните на розички карфиол и броколи и натрошеното фиде.Овкусявам - аз използвах зеленчуков бульон,но Вие може да използвате подправки по свой вкус.Готвя до готовност на всички продукти и махам от котлона.

ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ                                                          ВЪВ FACEBOOK:

                       2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

неделя, 5 ноември 2017 г.

ПИЛЕ МЛАДОСТ

Тази рецепта се получи след като бях хвърлила око на една друга,но късно установих, че нямам всички необходими продукти .... а на това време на кой му се излиза....и така удряйки го на импровизация и леко почистване на хладилника :) се получи тази вкусотия...


Пилешки гърди - 1 бр.
Лук - 2 бр.
Чесън - 3 скилидки
Тиквички - 3 бр.
Гъби - 300 гр.
Кисели краставички - 7-8 бр.
Универсална подправка
Прясно мляко - 1  ч.ч.
Готварска сметана - 40-50 мл.
Брашно - 1-2 с.л.

Режа пилешкото месо на хапки и го запържвам в гореща мазнина.Готовото пиле вадя от тигана и слагам лука с чесъна и малко олио.Запържвам и сипвам малко вода,когато лука се задуши и поомекне добавям нарязаните на кубчета гъби а след няколко минути и нарязаните на лентички тиквички.Овкусявам с универсалната подправка и готвя още малко,гледам тиквичките да останат хрупкави.
Когато зеленчуците са готови добавям месото,а след това и леко загрятото прясно мляко с разтвореното в него брашно / аз добавих и малко сметана /.Бъркам няколко минути на слаб огън да се сгъсти соса и добавям нарязаните на филийки кисели краставички. Получи се нещо невероятно...


ТЕЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

сряда, 1 ноември 2017 г.

ЕМПАНАДИ С ГЪБИ И КАШКАВАЛ

Предлагам Ви да опитате един различен вариант на невероятните аржентински емпанадас.


Брашно - 1 кг.
Масло/маргарин - 130 гр.
Вода хладка - 1 ч.ч.
Сол

Лук - 2 бр.
Червена чушка - 1 бр.
Морков - 1 бр.
Гъби - 200-300 гр.
Доматено пюре - 1-2 с.л.
Кашкавал
Сол
Червен пипер
Черен пипер

Жълтък за намазване

Аз започвам първо с плънката,за да има време да поизстине ....
За целта...лука,моркова и червената чушка режа на малки кубчета и запържвам в малко мазнина.След това сипвам малко вода и слагам капака,за да се задушат.Когато зеленчуците омекнат добавям и нарязаните също на кубчета гъби,подправките / по Ваш вкус / и доматеното пюре.Бъркам няколко минути и плънката ми е готова и оставям да изстива.


Захващам се с тестото ....
В голяма купа пресявам около 800 гр. Брашно,правя кладенче и малко по малко добавям разтопеното масло и водата с разтворената в нея сол.Замесвам тестото /при необходимост естествено добавям още брашно / ,покривам с кърпа и го оставям да почине 25-30 мин.


Следва оформянето на емпанадите.Взимам част от тестото и го разточвам на тънко,изрязвам кръгове с диаметър около 12 см. / използвах една купа за супа :) /.След това в средата на всяко кръгче слагам от плънката,а върху нея малко рендосан кашкавал.
Прехлупвам ги,леко навлажнявам краищата и ги прещипвам  / може и с вилица да ги натиснете /.



Редя ги в тава,покрита с хартия за печене,намазвам ги с жълтък и ги пека в предварително загрята фурна на 200° за 15-20 мин. или до зачервяване.


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора