Страници

сряда, 24 януари 2018 г.

КАРТОФЕНА ТОРТА С ПИЛЕШКО



Пилешко месо - 500 гр.
Лук - 1 бр.
Картофи - 7 бр.
Сирене - 200 гр.
Кашкавал - 200 гр.
Готварска сметана -
Чесън - 4-5 скилидки
Хляб - 4 филийки
Олио

Режа лука на дребно и го запържвам до златисто в малко мазнина.Към него добавям нарязаните на малки парчета картофи,разбърквам 1-2 мин. и сипвам вода.Оставям да се готви,докато картофите не се сварят,като периодично доливам по малко вода.




Когато се сварят картофите слагам натрошеното сирене,малко рендосан кашкавал - около 2-3 с.л. и сметаната.Разбърквам всичко,махам от котлона и пасирам.



Пилешкото месо режа на хапки и запържвам на тиган до получаване на златиста коричка,малко преди да е готово овкусявам с малко сол и добавям нарязания на филийки чесън.Готовото месо също махам от котлона.
В тава с падащо дъно слагам хартия за печене.Намазвам дъното и стените с масло и разпределям месото.


Върху него изсипвам картофеното пюре.Слагам да се пече в предварително загрята фурна на 200 за 20-25 мин.


През това време нарязвам хляба на кубчета,като за крутони.


Когато се запече тортата разпределям върху пюрето хлебните кубчета и връщам във фурната за още 10 мин.



Накрая поръсвам с кашкавал и финално запичам до златисто.




Готовата торта оставям да се поохлади и сервирам с кетчуп,чеснов сос или друг по избор.
Получи се невероятна вкусотия...всички си облизаха чиниите :)



ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 



събота, 20 януари 2018 г.

ЗЕЛЕНЧУКОВА КРЕМ СУПА БЕКОН



Картофи - 10-12 бр.
Лук - 1 бр.
Моркови - 2 бр.
Масло - 50 гр.
Сол
Бекон или колбас по избор


Сварявам всички зеленчуци,овкусявам ги,пасирам и добавям маслото.Може да добавите и сметана.Сервирам супата с минати на тиган лентички бекон или друг колбас по Ваш избор и домашни крутони.


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

сряда, 17 януари 2018 г.

КАШКАВАЛЕНИ КРЕКЕРИ

Малки,хрупкави,кашкавалени триъгълничета...невероятни
Това е рецепта,на която попаднах случайно...направих я въпреки,че не очаквах кой знае какво...нооо признавам си допуснах грешка.Вкъщи вече са любими,опитайте ги и Вие.

Брашно - 100 гр.
Масло - 100 гр.
Рендосан кашкавал - 1 ч.ч.
Жълтък - 1 бр.
Сол
Подправки по избор


В купа пресявам брашното и добавям мекото масло.С ръце претривам до получаване на маслени трохи.След това добавям рендосания кашкавал (аз използвах ементал ),малко сол и жълтъка.Замесвам тесто.
Готовото тесто разточвам върху набрашнен плот.С малка купа/чиния изрязвам кръг,а него с ножче разрязвам като пица - на 8 триъгълничета.Редя ги в тава,покрита с хартия за печене и всяко надучвам с една сламка.Естествено,това как ще ги оформите е изцяло по Ваш избор.


Пека крекерите в предварително загрята фурна на 190° за 10-15 мин.


Оказа се,че са много вкусни...оцениха ги вкъщи подобаващо  :)


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 


петък, 12 януари 2018 г.

ЧЪТНИ

Истинска експлозия от вкусове ... сладко,кисело,солено,люто... не се колебайте,а го опитайте...


Червена чушка - 1 бр.
Лук - 1 бр.
Манго - 1/2 бр.
Ябълка - 1/2 бр.
Домат - 1 бр.
Люта чушка зелена - 1 бр.
Фурми без костилка - 5-6 бр.
Чесън - 2 скилидки.
Кафява захар - 4-5 с.л.
Оцет - 5-7 с.л.
Куркума
Червен пипер
Сол

Слагам нарязаните на кубчета чушка,лук,манго,ябълка и люта чушка с малко вода да се варят.Когато поомекнат добавям нарязаните на кубчета домат и фурми,а малко след това наситените люта чушка и чесън.


Разбърквам няколко минути добавям и оцета,захарта и другите подправки малко по малко в процеса на готвене,за да коригирате според вкуса си кисело-сладкия сос./аз предпочитам да сладни повече :) /Варя още десетина минути и махам от котлона.
Готовото чътни още  топло сипвам в буркан,може да се съхранява и седмица в хладилник,ако оцелее толкова време...при нас не успя :)




ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 


четвъртък, 11 януари 2018 г.

БОБ С ГЪБКИ

От серията бързо,лесно и много вкусно с ... боб...


Праз лук - 1 стрък
Лук - 2 бр.
Морков - 2 бр.
Червена чушка - 1 бр.
Зелена чушка - 1 бр.
Гъби - 7-10 бр.
Боб консерва - 3 бр.
Доматено пюре - 1/3 ч.ч.
Бульон - 1 бр.
Сол
Олио


Режа лука,моркова,гъбите и чушките на дребно.Запържвам ги в малко мазнина.След това сипвам към тях малко вода и доматеното пюре,оставям да се готвят докато поомекнат.Когато зеленчуците са готови към тях добавям боба,овкусявам всичко с бульона или подправки по избор.



ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 


вторник, 9 януари 2018 г.

КАРТОФЕНА ЗАПЕКАНКА С БЕКОН

Тази вкусна запеканка е резултат от "почистването" на хладилника след празниците :) естествено търпи вариации ... различни ... според това,какво имате в хладилника  ...


Картофи - 10-12 бр. зависи от размера им
Лук - 1 бр.
Чесън - 2 скилидки
Бекон - 1/2 ч.ч.
Яйца - 2 бр.
Прясно мляко - 1 ч.ч.
Готварска сметана  - 40-50 мл.
Гъби - нарязани 1/2 ч.ч. от буркан
Сол



Измивам и сварявам картофите / внимавам да не ги преваря, по-скоро да са полусварени /,охлаждам ги и ги беля.Картофите режа на кръгчета,като се старая да са с еднаква дебелина.
Половината картофи редя в намазнена тава,отгоре разпределям нарязаните на кубчета лук,бекон,гъби и чесън на филийки.Завършвам с подреждането на останалите картофи.


Разбивам яйцата с млякото и сметаната, добавям сол и заливам картофите.
Пека в предварително загрята фурна на 200° за около 30 мин.
Когато запеканката е готова може да я поръсите с кашкавал - аз забравих ;)


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

добре сте дошли и в скромната ни група

ВКУСОТИЙКИ ЗА ЦЯЛОТО СЕМЕЙСТВО 



понеделник, 8 януари 2018 г.

ЩРУДЕЛ С ЯБЪЛКИ,СТАФИДИ И СУШЕНИ СИНИ СЛИВИ

... И  щрудел,както и още няколко рецепти са вдъхновени от след празничното "почистване " на хладилника ;)
За щастие / мое и на семейството ми ;) / всичко беше много вкусно ...


Кори за баница - 6-8 бр.
Ябълки - 2-3 бр.
Галета - 3 с.л.
Стафиди - 1 шепа
Сушени сини сливи - 5-6 бр.
Канела
Захар - 1/2 ч.ч.
Олио
Кокосови стърготини

Накисвам за 15 мин.  стафидите и сините сливи във вода.
...Режа ябълките на кубчета,добавям галетата,канелата,захарта,стафидите и наситнените сливи.Разбърквам..



Намазвам една кора с олио,слагам отгоре още една,която също намазвам ... така до изчерпване на корите.Разпределям плънката,навивам на руло и слагам в тава с хартия за печене.Намазвам щрудела с малко мазнина и го слагам да се пече в предварително загрята фурна на 190° за около 15-20 мин.,след това го поръсих с кокосови стърготини.


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

и в скромната ни група

ВКУСОТИЙКИ ЗА ЦЯЛОТО СЕМЕЙСТВО  





четвъртък, 4 януари 2018 г.

БИСКВИТИ С КОКОС И ШОКОЛАД

Невероятни, ароматни и много сладки ... препоръчам Ви тази  рецепта за кокосови бисквити  с шоколад. Вкъщи толкова ги харесаха,че за два дни  направих три дози ;)


Масло/маргарин - 130 гр.
Захар - 150 гр.
Кокосови стърготини - 50-60 гр.
Есенция ванилия или ром  - 1 бр.
Шоколад - 1 бр.
Яйце - 1 бр.
Брашно - 200-300 гр.


Разбърквам мекото масло/маргарина със захарта, кокосовите стърготини,нарязания/натрошен на много малки парченца шоколад и есенцията ром / аз избрах да сложа такава / до еднородна смес.След това добавям предварително разбитото яйце и отново разбърквам.Идва ред на брашното, добавям го малко по малко,като постоянно бъркам.Получава се меко тесто,което оформям на топка,увивам във фолио за свежо съхранение и оставям да престои няколко часа в хладилник.Аз го оставих цяла нощ :)


Когато тестото престои в хладилника оформям бисквитите и ги слагам в тава,покрита с хартия за печене.Аз използвах ринг за оформянето им,за да се получат еднакви по размер.Естествено всеки може да си ги оформи както пожелае.


Пека ги в предварително загрята фурна на 190° за 10-13 минути.Съхранявам ги в метална кутия с няколко резена ябълка на дъното.Невероятни са и затова не се задържат дълго време ;)



ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

и в скромната ни група 

ВКУСОТИЙКИ ЗА ЦЯЛОТО СЕМЕЙСТВО