Страници

четвъртък, 29 юни 2017 г.

БИСКВИТИ

ВКУСНИ бисквитки без брашно ... много сладки,но и без захар :) Опитайте ги...



Фурми - 1 шепа
Стафиди - 1 шепа
Ядки - 100 гр.
Овесени ядки - 7-9 с.л.
Рожково брашно - 1 с.л.
Яйце - 1 бр.
Вода - 80-100 мл.

Накисвам фурмите и стафидите за 20-30 мин. във вода.
В чопър/блендер слагам орехите и овесените ядки,смилам ги.След това добавям вече изкиснатите и отцедени фурми и стафиди, брашното от рожков,яйцето и водата.Бъркам всичко до еднородна смес,но не и до пюре.Може да оставите по-едра консистенция.Използвайки малък ринг си оформям еднакви по размер бисквити.Пека ги в предварително загрята фурна на 180°-190° .


Изпечените бисквитки подреждам върху решетка и оставям да се охладят.Съхранявам ги в метална кутия.

ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ 
                                                  ВЪВ FACEBOOK:

                        2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

вторник, 27 юни 2017 г.

ПОСТНО ПРЯСНО ЗЕЛЕ С ОРИЗ



Лук - 1 бр.
Червен лук - 1 бр.
Морков - 2 бр.
Домати - 4 бр.
Зеле - 1 бр.
Чесън - 3-4 скилидки
Ориз - 1/2 ч.ч.
Сол
Олио
Червен пипер

В тенджера слагам нарязаните на кубчета лук и морков,след това добавям и нарязаното на дребно зеле,посолявам и леко намачквам.Добавям олиото и сипвам вода - колкото да покрие зелето.Слагам тенджерата на котлона,когато зелето поомекне добавям доматите,нарязани на кубчета и измития ориз.Разбърквам и оставям да се готви,като при необходимост доливам вода.Когато всичко е готово добавям нарязания на филийки чесън и червения пипер,а ако е необходимо и още сол.Сервирам с люта чушчица и сирене ... да Ви е сладко :)

ТЕЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ                                                       ВЪВ FACEBOOK:

                     2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 


неделя, 25 юни 2017 г.

ПЕЧЕНИ ЧУШКИ С ОЦЕТ И ЧЕСЪН

Чудесно предложение за сезона.Любими на цялото семейство ... печени чушки с оцет и чесън ... така,както баба на село ги прави ;)


Чушки
Оцет
Олио
Чесън
Мед/захар
Магданоз
Домат

Измивам чушките/аз използвах Сиврия /подсушавам ги и ги разрязвам по дължина от средата до края.Редя чушките в тава покрита с хартия за печене и ги пека в предварително загрята фурна на 200°-220° за около 20 - 25 мин.
Изпечените чушки още топли слагам в найлонов плик и оставям докато изстинат.
В съд смесвам олио,оцет,мед,сол и чесън.
Беля чушките,редя ги в тава,заливам с маринатата,а отгоре редя домат и  по желание поръсвам с наситнен магданоз.По-вкусни са когато престоят.


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

петък, 23 юни 2017 г.

ЛЕЩА

Любим вкус на малки и големи...или просто още една класика...



Леща - 1 и 1/2 ч.ч.
Лук - 2 бр.
Морков - 1 бр.
Домат - 1 бр.
Чушка - 1/2 бр.
Чесън 
Сол
Олио
Червен пипер
Брашно

Запържвам нарязаните на дребно лук,морков,чушка и домат.След това добавям измитата леща,разбърквам минута - две и сипвам вода.Посолявам и готвя до готовност на лещата,като при необходимост доливам още вода.



Когато лещата е сварена добавям нарязания на филийки чесън.Махам тенджерата от котлона и правя така наречената запръжка,като за целта в купичка сипвам малко олио и добавям 1 ч.л. червен пипер и 1 с.л. брашно.Разбърквам до хомогенна смес и постепенно добавям към лещата.Връщам на котлона да заври отново и вкусната леща е готова.Вече може да се насладим на една чудесна класика.

ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ 
                      ВЪВ FACEBOOK:

          2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 


четвъртък, 22 юни 2017 г.

ПЕЧЕНИ ТИКВИЧКИ С ОЦЕТ И ЧЕСЪН

За по-лесна рецепта с тиквички аз не се сещам ;)



Тиквички - 3 - 4 бр.зависи от големината
Олио/зехтин- 2 - 3 с.л.
Чесън
Сол
Оцет
Магданоз
И няколко зелени маслинки за разкош ;)

Измивам,подсушавам и режа тиквичките на кръгчета.Редя ги в тава покрита с хартия за печене,като леко застъпвам всяко кръгче със следващото.Поръсвам тиквичките с 2-3 с.л.мазнина и ги слагам да се пекат в предварително загрята фурна на 230°-250° за 20-25 мин.



През това време си приготвям маринатата,като за целта в купичка сипвам оцет и добавям накълцаните на дребно чесън и магданоз.
Изпечените тиквички слагам в дълбока купа,посолявам и добавям нарязаните на шайби маслини и чесновата марината.Разбърквам добре и си облизвам пръстите ;)
Аз обожавам тиквички,а Вие?



ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ 
ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

вторник, 20 юни 2017 г.

ПИЦА С БЛАТ ОТ ТИКВИЧКИ

След като я опитах съм почти готова да се откажа от оригиналния вариант...



Тиквички - 2 бр.
Яйца - 2 бр.
Брашно - 6 с.л.
Сол

Домат
Царевица
Гъби
Маслини
Колбас
Чушка
Кашкавал


Рендосвам тиквичките,посолявам ги и оставям да се отцедят. След това допълнително с тънка кърпа изстискам останалата течност.Тиквичките трябва да са много добре отцедени.Към тях  добавям яйцата,брашното и малко сол.




Разбърквам сместа добре и я разпределям равномерно  в тава покрита с хартия за печене.Пека блата в предварително загрята фурна на  190° за около 15 мин. или до готовност.
Когато е готов редя върху него избраните продукти.Аз сложих пресен домат на кубчета,царевица, гъби,чушка,маслини,колбаси по избор и кашкавал.Връщам пицата във фурната за оше 10 мин.


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

понеделник, 19 юни 2017 г.

ШОКОЛАДОВО ИЗКУШЕНИЕ С ЧЕРЕШИ

Сладко ИЗКУШЕНИЕ с шоколад,череши и още нещо...Много лесен за приготвяне десерт,поднесен с топка сладолед ще плени и най-взискателните Ви гости...



Кисело мляко - 1 коф.
Сода - 1 ч.л.
Олио - 100 мл.
Захар - 1 ч.ч.
Брашно - 2 ч.ч.
Ванилия/ванилова захар - 1 бр.
Рожково брашно - 2-3 с.л.
Череши - 1 шепа без костилки и нарязани на четвъртинки 
Вафли мини - 12-15 бр.с какао 
Шоколад или готова шоколадова глазура 

В купа слагам киселото мляко със содата и разбърквам,след това добавям захарта,олиото,ванилията и брашното.Разбърквам отново и слагам черешите,натрошените или рендосани вафли и брашното от рожков.



Готовата кексова смес изсипвам в правоъгълна тава,предварително намазнена и набрашнена.Пека сладкиша на 180° в предварително загрята фурна за около 30-35 мин.



Когато е готов го оставям малко да се охлади и заливам с готовата шоколадова глазура,естествено може да ползвате и шоколад (но ако използвате шоколад го сложете още докато десертът е топъл,за да се разтопи ).Каквото и да използвате резултатът ще е невероятен. 



ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГО ОПИТАЙТЕ...НЯМА ДА СЪЖАЛЯВАТЕ 

ТЕЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ 
                       ВЪВ FACEBOOK:

       2bechef - готвя с удоволствие за любими хора  

събота, 17 юни 2017 г.

ТИКВИЧКИ - ПЪНЧЕТА

В сезона на тиквичките трябва да им се насладим във всеки вариант.Аз,като техен почитател ще Ви представя едни от любимите рецепти на мен и моето емейството с тяхно присъствие :)




Тиквички - 4 бр.
Лук - 1 бр.
Морков - 1 бр.
Маслини - 5-10 бр.
Св.филе - 150 гр.
Домати консерва - 1/2 ч.ч. 
Кашкавал - за поръсване
Сол

Избрала съм си по-прави тиквички,за да ги нарежа на приблизително еднакви парчета - пънчета.Нарязаните тиквички внимателно издълбавам с малка лъжичка,като оставям тънко дъно - да не ни изтече плънката.Издълбаните вече тиквички бланширам за 1-3 мин. във вряща и леко подсолена вода.Готовите вече тиквички оставям на страни и се заемам с плънката.



За целта в тиган с малко мазнина запържвам нарязаните на малки кубчета лук,морков,маслини,част от издълбаната вътрешност на тиквичките и св.филе.След това добавям 1/2 ч.ч. млени домашни домати, овкусявам,готвя още няколко минути и пристъпвам към пълненето на тиквичките.





В тавата сипвам малко вода и я покривам с фолио.Пека в предварително загрята фурна на 200 до готовност на тиквичките.След това махам фолиото,поръсвам с рендосан кашкавал и връщам във фурната за още няколко минутки
Стават невероятни,а плънката може да се променя според вкуса Ви.



ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

четвъртък, 15 юни 2017 г.

ПАСТА С ДОМАТЕН СОС



Лук - 1 бр.
Морков - 1 бр.
Зелена чушка - 1 бр.
Домати - 1 и 1/2 буркан
Гъби - 5-6 бр.
Кисели краставички - 5-6 бр.
Бекон или св.филе - 200 гр.
Кашкавал
Сол
Захар

Лука,моркова и чушката смилам в блендера,запържвам ги в малко олио и след това добавям смлените домати.Овкусявам с малко сол и захар и готвя до сгъстяване на соса.В по-дълбок тиган запържвам нарязаните на кубчета гъби,филето и киселините краставички.След това към тях постепенно добавям и доматения сос.
Добре отцеждам сварената паста и добавям към нея соса.Сервирам я топла с обилно настърган кашкавал.


ТЕЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 




вторник, 13 юни 2017 г.

РУЛЦА ОТ ТИКВИЧКИ С ДОМАТЕН СОС

Много вкусно и любимо...подходящо за хапване както топло,така и студено...опитайте и спокойно експериментирайте с плънката...



Тиквички - 2-3 бр.

Сирене - 300 гр.
Яйце - 1 бр.
Заквасена сметана/кисело мляко - 1 с.л.
Пресен магданоз

Домати консерва - 1 голям буркан
Домашна лютеница - 1 м.буркан 
Сол
Захар
Олио

Кашкавал за поръсване по желание 

Първо се захващам със соса.За целта намачквам или пасирам доматите.Сипвам ги в тенджера и добавям лютеницата и малко вода,около 100 мл.Миже да използвате и само домати,аз в момента нямах такива количество... Когато заври овкусявам със сол и малко захар,за да убие киселината на доматите.Оставям соса да поври.
След това си правя плънката за рулцата. Слагам в чопъра сиренето,яйцето,сметаната и нарязания на дребно магданоз.Обработвам всичко до получаване на еднородна смес.Невероятни стават и с плънка от кайма... 
Тиквичките с помоща на ренде режа на много тънки "филийки".



И започва голямото навиване...
В единия край на тиквичката слагам малко от плънката,навивам на рулце и редя в тавата.
Когато тавата се напълни поръсвам с 1 с.л. олио и заливам с доматения сос.



Пека рулцата от тиквички с доматен сос в предварително загрята фурна на 190° - 200° до готовност на тиквичките и сгъстяването на соса.



ТЕЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

понеделник, 12 юни 2017 г.

ШОКО ВАФЛЕНИ МЪФИНИ

НЕВЕРОЯТНО ВКУСНИ ,ИКОНОМИЧНИ И ЛЕСНИ ЗА ПРИГОТВЯНЕ.ПОДХОДЯЩА СМЕС ЗА МНОГО ИМПРОВИЗАЦИИ С ПЪЛНЕЖА...


Яйце - 1 бр.
Кисело мляко - 1 ч.ч
Олио - 1/2 ч.ч.
Захар - 1/2 ч.ч.
Сода - 1 ч.л.
Канелена захар - 1 бр.
Брашно - 1 и 1/2 ч.ч.
Вафла - 1 бр. 

Разбивам яйцето с колелото мляко и олиото.След това добавям захарта,канелената захар и брашното с добавената в него сода,разбърквам отново.Накрая добавям и натрошената вафла ( аз използвах Боровец ).



Разпределям сместа в намазнени хартиени формички за мъфини,а хартиените в тефлонови,на дъното на които има по 1 с.л. ориз.Използвайки тази хитринка след това няма проблем с отделянето на хартията от мъфините ;)
Слагам ги да се пекат в предварително загрята фурна на 190° за 20 мин.СТАВАТ НЕВЕРОЯТНИ...



ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

понеделник, 5 юни 2017 г.

МУСАКА С КАЙМА И ЛУКАНКА




Картофи - 1 кг.
Лук - 1 бр.
Морков -2 бр.
Домат - 1-2 бр.
Червена чушка - 1 бр.
Зелена чушка - 1 бр.
Тиквичка - 1 бр. Кайма - 400 гр.
Луканка - 100-150 гр.
Свинско филе или бекон - 100-150 гр.
Олио
Чубрица
Сол

Кисело мляко - 1 кофичка
Яйца - 2-3 бр.
Брашно - 2 с.л.
Сода - 1 щипка
Сол

Запържвам нарязаните на кубчета лук,тиквичка,  двете чушки и морковите.След това последователно добавям луканката, филето, доматите и след това каймата. Готвя всичко около 5 мин.,добавям нарязаните на кубчета картофи и овкусявам.





Изсипвам всичко в тава и добавям малко вода .Пека мусаката в предварително загрята фурна на 200° до готовност на картофите.След това правя пухкава заливка, като за целта разбърквам киселото мляко,яйцата,брашното и по щипка сода и сол.С тази смес заливам мусака и връщам във фурната да се запече до златисто. По желание когато е готова мусаката може да поръсите с рендосан кашкавал.



ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 


неделя, 4 юни 2017 г.

СПАНАЧЕНА СУПА С ФИДЕ




Спанак - 500 гр.
Лук - 1 бр.
Морков - 1-2 бр.
Домат - 1 бр.
Фиде - 1 шепа
Олио
Сол

В тенджера слагам нарязаните на кубчета лук,морков и домат.Добавям спанакът, нарязан на дребно и малко олио.Задушавам всичко,доливам вода и оставям да се вари 30 - 40 мин,до готовност на заленчуците.Овкусявам със сол на вкус и добавям натрошеното фиде.Оставям да се готви още няколко минути.По желание може да се направи застройка с кисело мляко и жълтък.

  ТЕЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ 

                                                       ВЪВ FACEBOOK:

                       2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

събота, 3 юни 2017 г.

ПИЛЕ С КАРТОФИ




Картофи - 1 кг пресни
Пилешки бутчета - 4 бр.
Пресен лук - 1-2 стръка
Червен пипер
Чубрица
Сол
Олио

Измивам картофите,при необходимост ги нарязвам на две и ги слагам в купа.Поръсвам ги с подправките ( вие може да използвате такива по ваш вкус ) и олиото и разбърквам добре,за да полепнат по картофите.
В тава редя бутчетата и между тях разпределям овкусените картофи.


Сипвам малко вода и покривам тавата с фолио.Пека в предварително загрята фурна на 200°-220° за около 40 мин.,след това махам фолиото и оставям да се готви и запече до готовност.
Готовите бутчетата с картофи поръсвам със ситно нарязан пресен лук.


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 



петък, 2 юни 2017 г.

КЕКС С ТИКВА И ШОКОЛАДОВА ГЛАЗУРА

Винаги,когато ти се хапва нещо сладичко,а нямаш много време за приготвяне можеш да се възползваш от тази рецепта за сладък и пухкав кекс.



Яйца - 3 бр.
Олио - 1/3 ч.ч.
Кисело мляко 1/3 ч.ч.
Пюре от тиква 1 ч.ч.
Бакпулвер - 1 бр.
Сода - 1 ч.л.
Джинджифил - 1/2 ч.л.
Канелена захар - 1 бр.
Захар - 1 и 1/2 ч.ч.
Брашно - 2 и 1/2 - 3 ч.ч.

Течен шоколад и сметана за глазурата - по желание

Разбивам яйцата,олиото,млякото със содата и захарта.След това добавям тиквата,бакпулвера,джинджифила и канелената захар.След това започвам постепенно да добавям брашното,бъркам до получаване на еднородна смес.
Получената кексова смес изсипвам в намаслена и леко набрашнена кексова форма.Пека в предварително загрята фурна на 180° - 190° за около 40 мин.
Изпеченият кекс оставям да се охлади и след това го вадя от формата.



За глазурата на водна баня разтопявам шоколад с няколко супени лъжици сладкарска смета и заливам кекса.Поръсвам с цветни шоколадови пръчици.



ТЕЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора