Страници

петък, 30 септември 2022 г.

ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ С КАРТОФЕНО ПЮРЕ


Печени чушки - 5 - 6 бр.

Картофи - 4 - 6 бр. ( зависи от големината )

Магданоз

Масло

Прясно мляко - 30 мл.

Сол

Черен пипер 

Брашно

Сварявам картофите,добавям млякото и маслото и правя пюре.Слагам наситнения магданоз и овкусявам със сол и черен пипер. 

Пълня чушките с картофената смес,овалвам ги в брашно и ги пържа в леко сгорещена мазнина.

вторник, 27 септември 2022 г.

ПИЛЕ С БУЛГУР И ЗЕЛЕНЧУЦИ



Булгур - 80 гр.

Пилешко долно бутче - 4 бр.

Лук - 1 бр.

Люта чушка - 1 бр.

Грах - около една шепа

Домати - 1 консерва


Сварявам булгура според указанието на опаковката,покривам го и го оставям на страна.

В мазнина запържвам нарязаните на дребно лук и чушка.След това добавям грахта и доматите.Овкусявам със сол,малко захар за убиване на киселинността,домашна чубрица, черен пипер и чесън на прах. 


Когато сосът се сгъсти слагам и отцедения булгур и месото от бутчетата.

Готвя още няколко минути и махам от котлона.

Сервирам с наситнен магданоз.

понеделник, 26 септември 2022 г.

КАРТОФИ НА ФУРНА


Картофи 

Червен пипер

Сол

Черен пипер

Зехтин/олио



Измивам картофите и ги режа на тънки, що годе еднакви на дебелина парчета.

Слагам ги в голяма купа и поръсвам с подправките / аз слагам на око,а Вие може да сложети и други по собствен вкус / и олиото.

Разбърквам хубаво с ръце, като се старая всяко картофче да е овкусено.


В по-голяма тава /аз използвам тавата от фурната /,слагам хартия за печене и редя картофите. 

Пека ги в предварително загрята фурна на 220° до готовност :)

сряда, 21 септември 2022 г.

ПОСТЕН СЛАДКИШ С КРУШИ И СУШЕНИ ПЛОДОВЕ



Захар - 70 гр.

Олио - 50 мл.

Брашно - 145 гр.

Сок - 100 мл. (ябълков)

Ванилия - 1 бр.

Бакпулвер - 1/2 ч.л.

Сода - 1/4 ч.л.

Сол - 1 щипка

Круши - 1 - 2 бр.

Сушени боровинки и стафиди - 1 шепа


Разбивам захарта със сока и олиото.След това добавям брашното с ванилията,солта,бакпулвера и водата.Разбърквам.Слагам сушените плодове и отново разбърквам.
Кексовата смес изсипвам  в тавичка (с диаметър около 20 см),покрита с хартия за печене.
Отгоре подреждам почистените и нарязани круши.

Пека в предварително загрята фурна на 170° с вентилатор за около 30 - 33 мин.

Изпечения десерт още горещ, намазвам със захарен сироп (захар 1 с.л. и 2 с.л. гореща вода), а когато се охлади го поръсвам с пудра захар.

понеделник, 19 септември 2022 г.

ЗАПЕЧЕНИ КАРТОФИ С ЯЙЦА бон апети



Картофи - 600 гр.

Яйца - 5 бр.

Лук - 1 бр.

Чери домати

Люта чушка

Олио

Сол

Чубрица

Цедено кисело мляко


Рендосвам картофите,посолявам ги и ги оставям в гевгира да се отцеждат,като периодично ги изстисквам с ръце.


В тиган ( използвайте такъв с термоустойчива дръжка,защото ще го слагаме във фурната ) с малко мазнина запуржвам лука нарязан на покумесеци.След това добавям добре отцедените картофи,овкусявам със сол и ги запържвам с лука.

След това чуквам яйцата отгоре и слагам тигана във фурната да се запекът. 

Сервирам с нарязаните чери домати,люта чушка киселото мляко и поръсвам с чубрица.


петък, 16 септември 2022 г.

САЛАТА С ЯЙЦА И АВОКАДО



Авокадо - 1 бр

Заквасена сметана - 3 - 4 с.л.

Сварени яйца - 4 бр.

Домати - 2 бр.

Пресен лук - 1 вр.

Чесън - 1 скилидка 

Печена червена чушка - 3 бр.

Горчица - 1 ч.л.

Сокът от 1/2 лимон

Сол


Беля яйцата,режа ги и ги слагам в купа.Добавям нарязаните домати,пресен лук и чушки.

В малка купичка намачквам авокадото и към него прибавям сметаната,лимоновия сок,горчицата, рендосания чесън и овкусявам със сол.



Изсипвам дресинга при зеленчуците и разбърквам.

събота, 10 септември 2022 г.

ПАЛАЧИНКИ ОТ ТИКВИЧКИ 2



Тиквички - 2 бр.

Яйца - 2 бр.

Брашно - 2 с.л.

Кашкавал - 100 гр.

Чесън

Сол


Рендосвам тиквичките на по-ситно ренде.Слагам ги в гевгир,посолявам ги и ги оставям да се отцедят.


След около 10 минути ги изстисквам с ръка и ги слагам в купа.

Добавям яйцата,брашното,настърганите чесън и кашкавал.Разбърквам и овкусявам със сол и черен пипер.



От получената гъста и лепкава смес с лъжица изсипвам в тава покрита с хартия за печене и притискам - оформям палачинка.


От тази смес аз получих седем палачинки.


Пека ги в предварително загрята фурна на 180° за около 20 минути като последните 5 - 7 минутки на вентилатор.



петък, 9 септември 2022 г.

САЛАТА С БЕЛЕНИ ДОМАТИ И ПАТЛАДЖАН



Патладжан - 2 бр.

Домати - 2 - 3 бр.

Сирене 

Магданоз 

Зехтин 

Чесън 

Сол


Измивам патладжаните и ги режа на парчета по дължина. Слагам ги в студена и подсолена вода за около 15 минути  - да не горчат. 

След това ги подсушавам и редя в тава покрита с хартия за печене. Поръсвам със зехтин и сол и ги слагам да се пекът.


През това време нарязвам сиренето на кубчета,беля доматите,нарязвам ги на кубчета и ги оставям в гевгир да се се отцедят.

Правя дресинга като за целта пасирам наситнените магданоз и чесън със зехтин и сол.

Изпечените и охладени патладжани нарязвам на кубчета и ги слагам в купа.Добавям доматите и сиренето.Заливам с дресинга и разбърквам.

вторник, 6 септември 2022 г.

СЛАДКИ С ИЗВАРА И СУШЕНИ ПЛОДОВЕ



✅️Извара - 250 гр.

✅️Меко масло / маргарин - 100 гр.

✅️Захар - 150 гр.

✅️Ванилова захар - 1 бр.

✅️Сода - 1/3 ч.л.

✅️Сол - 1 щипка 

✅️Жълтъци - 2 бр.

✅️Брашно - 500 гр.

✅️Сушени плодове - по желание 

✅️Пудра захар за поръсване 

⭕️В купа смесвам изварата,маслото,захарта,ваниловата захар,солта и жълтъците.След това постепенно добавям брашното с добавената в него сода.Количеството брашно може малко да варира според големината на жълтъците и влажността на изварата.Бъркам тестото с миксер и приставките за тесто.

Полученото меко тесто разточвам и изрязвам кръгчета - може да използвате и форми за сладки.Редя в тава покрита с хартия за печене и върху  всяко кръгче слагам няколко малки парченца сушено манго (чудех се къде да го пласирам,може да сложите стафиди или др. но не е задължително )като леко натискам.Пека в предварително загрята фурна на 180 °.

Готовите сладки поръсих с пудра захар.


петък, 2 септември 2022 г.

САЛАТА С РИБА ТОН



Репички - 2 бр.

Моркови - 2 бр.

Каперси - 30 гр.

Риба тон - 1 малка консерва

Магданоз - няколко стръка

Сокът на 1/2 лимон

Авокадо - 1/2 бр.

Зехтин 

Сол


Режа репичките на тънко,а морковите беля.

След това с белачката оформям на тънки ленти.

Слагам нарязаните зеленчуци в купа,добавям наситнените каперси,магданоз и отцедената консерва риба тон.

За дресинга намачквам мекото авокадо и добавям лимоновия сок,зехтин,сол и го изсипвам в купата.

Разбърквам всичко и сервирам.