Страници

вторник, 31 януари 2017 г.

ПИТКА С ПЛЪНКА

За тестото:                                      За плънката:
Суха мая - 7 гр.                              Кайма - 400 гр
Брашно - 3,5 ч.ч                             Лук - 2бр
Олио - 2,5 с.л                                  Олио 
Сол - 1 ч.л                                        Подправки по избор
Захар - 1 с.л
Оцет - 1 с.л
Вода - 250 мл
Жълтък за намазване 

Първо замесвам тестото.
За целта в една купа сипвам 250 мл. топла вода и прибавям всичко без брашното.Разбърквам,покривам с кърпа и оставям за 5-10 мин.
В по-голяма купа пресявам брашното, правя кладенче и малко по малко сипвам сместа с маята.Замесвам тестото и го оставям поне за 1 час да втаса.През това време правя плънката.За целта нарязвам на дребно лука и го запържвам в олио.Добавям и каймата.Овкусявам с подправки по желание (аз сложих едно бульонче, чубрица и чесън на прах),бъркам и готвя до готовност на каймата.
Когато тестото удвои обема си,го разделям на две равни части.Едната част разточвам,като блат за пица и слагам в тава,покрита с хартия за печене.Разпределям плънката - една част слагам в средата,а другата по краищата,като пръстен.След това разточвам останалото тесто и внимателно го слагам върху плънката.Хубаво притискам краищата,за да не изпадне от плънката. Върху получилата се в средата купчинка с плънка слагам чаша или купа,а получилия се пръстен внимателно разрязвам на равни парчета.Всяко едно парче внимателно осуквам на 90° или така,че да се вижда плънката.Оформената  питка намазвам с жълтък и пека в предварително загрята фурна на 200° до готовност.


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

МЛЯКО С ГРИС

Прясно мляко - 600мл
Грис - 6-7 с.л.
Захар - 6 с.л.
Ванилия - 1 бр
Канела - за поръсване

Слагам млякото със захарта и ванилията да се вари.Щом заври малко по малко добавям гриста,като бъркам непрекъснато. Когато се сгъсти махам от котлона,разливам в купички и поръсвам с канела. Сервирам охладен.


ТЕЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДАНАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

ПЕЧЕНА ТИКВА СЪС СУШЕНИ ПЛОДОВЕ И ОРЕХИ

Тиква
Кафява захар - 5-6 с.л
Стафиди - 1/2 ч.ч
Сушени сини сливи - 1/2 ч.ч
Орехи - 1/2 ч.ч
Канела - 1/2 ч.л
Ябълка - 1/2 бр

Тиквата режа на шайби ( избрала съм по-малка, с форма подходяща за рязане на шайби ),в средата оформям дупка.Измивам тиквата и я редя в тава.В купа смесвам нарязаните на дребно ябълка и сушени сини сливи,3 с.л  кафява захар,стафидите и натрошените орехи.Разбърквам всичко добре и сипвам в средата на всяка тиквена шайба ;) Поръсвам с останалата захар и пека в предварително загрята фурна на 200° до готовност на тиквата.


ТЕЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДАНАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

СПАНАЧЕНА КРЕМ СУПА

Картофи - 1/2 кг.
Лук - 1 бр
Морков - 1 бр
Карфиол - 2-3 розички
Спанак - 1/2 кг.
Масло - 1 с.л
Кисело мляко - 1/2 коф

Нарязаните на дребно лук и морков задушавам в малко мазнина. Прибавям нарязаните на кубчета картофи и карфиол,доливам малко вода и оставям да се варят. Когато зеленчуците са почти готови добавям и измития и нарязан спанак. Готвя до готовност на всички зеленчуци. След това махам от котлона,добавям маслото и пасирам.Овкусявам с предпочитани подправки и сервирам с разбито кисело мляко.


ТЕЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ 
ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

ЧИЙЗКЕЙК С ИЗВАРА И ПРАСКОВИ

об.бисквити - 6-7 бр. банан - 1 бр
извара - 4 с.л. праскови - 1-2 бр.

Пасирам изварата с поливината банан.
Натрошавам бисквитите и ги слагам на дъното
на ринга за блат,за да омекнат ги заливам 
с 1 к.л. вода или сок и хубаво притискам.
Слагам от сместа с извара и банан,а върху тях
наситнени обелени парченца праскови.
Охлаждам за около 30 мин. и махам ринга.

ПРИЯТЕН АПЕТИТ

ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

понеделник, 30 януари 2017 г.

ДОМАТЕНА СУПА С БОБ

Домати от консерва - 800 гр. на кубчета
Боб сварен или консервиран - 400 гр.
Чесън - 2-3 скилидки
Лук - 1 бр.
Олио
Вода - 400 мл.
Сол,подправки
Хляб - няколко филийки
Нишесте - 1 ч.л.

В тенджера с малко олио запържвам нарязаните на много дребно лук и чесън (аз използвах чопъра ).След това добавям половината от доматите,когато заврът добавям боба (аз сложих две различни консерви,защото се оказа,че това имам останало в шкафа   ),останалите домати и водата.Овкусявам и оставям да поври десетина минути.Ако киселинността на доматите ни е в повече може да добавим захар,за да я неутрализира.Понеже на мен ми се стори редичка супата добавих 1 ч.л нишесте размито в малко вода.Сервирам супата със запържени хлебчета. За целта в тиган сипвам малко олио,когато се сгорещи слагам нарязаните на лентички,кубчета и др филийки хляб.Овкусявам ги с чубрица,сол и червен пипер.


ТЕЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ 
ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

събота, 28 януари 2017 г.

МОРКОВЕНИ КЕКСОВИ ХАПКИ

КЕКС                                                
Яйца - 2 бр                                      
Захар - 1 ч.ч                                    
Кисело мляко - 1/2 ч.ч                
Бакпулвер - 1 ч.л                          
Настърган морков - 1 и 1/2 ч.ч
Брашно - 1 и 1/2 ч.ч
Брашно от рожков - 1/2 ч.ч

КРЕМ
Корема сирене - 2 оп.
Пудра захар - 5-6 с.л.
Масло - 50 гр.
Сладкарска боя - по желание

Разбивам яйцата със захарта,добавям киселото мляко, бакпулвера и морковите.Разбърквам добре и постепенно добавям и брашната. Готовата кексова смес пекох в правоъгълна тава (с размер около 20×30 ) в предварително загрята фурна на 200° до готовност, за по-сигурно проверявах с клечка.
Изпечения кекс оставям да се охлади,а през това време забърквам крема.За целта в купа смесвам крема сиренето с размекнатото масло и пудрата захар.Аз добавих и малко червена сладкарска боя ,а Вие както решите ;)
Вече охладения кекс режа на квадратчета и отгоре слагам крем.Получи се уникално вкусна комбинация.


ТЕЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ 
ВЪВ FACEBOOK:

   2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

МЛЕЧНА БАНИЦА

Един прекрасен десерт ... Една невероятна наслада,която те пренася на друго място ... в друго време ... направете си и Вие топяща се в устата млечна баница.


Кори за баница - 1 оп. от 400 гр.
Масло - 100 гр.
Прясно мляко - 1 л.
Захар - 1 ч.ч.
Яйца - 4 бр.

Намазвам една кора с разтопено масло,върху нея слагам още една кора и също намазвам с масло. Слагам корите на дъното на добре намаслена тавичка .Взимам друга кора,намаслявам я и навивам на "розичка".Редя в тавата върху другите две кори.Взимам друга кора,мажа с масло и отново навивам на "розичка" и слагам в тавата.Така,докато не се запълни цялата тава с кори "розички".Когато тавата е пълна отгоре слагам последна кора и хубаво я намаслявам. Пека в предварително загрята фурна на 190° до зачервяване на корите.Внимавайте да не изгорят.През това време си приготвям заливката.За целта разбивам яйцата със захарта и добавям загрятото мляко,бъркам докато се разтопи захарта.Когато корите за се изпекли заливам баницата с млечната смес ( трябва да покрие баницата ) и връщам във фурната за още 15 мин. Когато е готова режа баницата и оставям да се донапои. Сервирам поръсена с пудра захар.

  
                   
                         

                        


ТЕЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ 
ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

петък, 27 януари 2017 г.

КУСКУС ЯХНИЯ

Сладък картоф - 1 бр.
Лук - 1 бр.
Морков - 1 бр.
Чесън - 1 скилидка
Спанак
Кускус - 2/3 ч.ч

Сварявам кускуса.Оставям го на страна.Моркова и чесъна рендосвам, лука и картофа  
режа на кубчета  (картофа на по-големи от лука  ).Задушавам зеленчуците в малко мазнина,сипвам вода и оставям да се готвят.Когато картофът е поомекнал слагам три кубчета замразен спанак  ( ако имате пресен още по-добре) и овкусявам с малко сол и домашна чубрица.Когато всички зеленчуци са готови махам от котлона и добавям отцедения кускус.


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

сряда, 25 януари 2017 г.

КИСЕЛО ЗЕЛЕ СЪС СВИНСКО И ОРИЗ В ГЮВЕЧ

Свинско месо - 500-600 гр.
Кисело зеле - 500-600 гр.
Лук - 1 бр.
Чесън - 3 скилидки
Ориз - 1/2 ч.ч.
Олио
Червен пипер
Чубрица

Режа лука и зелето на дребно,месото на хапки,а чесъна на филийки.Слагам всичко в гювеча и разбърквам. Поръсвам с подправките,сипвам олио,вода - почти да покрие зелето,разбърквам и слагам в студената фурна.Първите 30 мин. пека на 150°,след това увеличавам градусите на 220°,така пека за около час.След това добавям ориза и една ч.ч вряла вода.Намалям на 180° и готвя до готовност на ориза - при мен още 25-30 мин.


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДАНАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

БАНАНОВИ СПИРАЛИ

Брашно - 400 гр.
Прясно мляко - 250 мл.
Банани - 2 бр.
Суха мая - 1 бр/7 гр.
Масло - 3 + 2 с.л.
Канелена захар - 1 ч.л.
Захар - 1 с.л.
Сол - 1 щипка
Пудра захар - 100-150 гр.
Кокосови стърготини

В 230 мл. мляко слагам 3 с.л. масло,загрявам до разтопяване на маслото,но без млякото да кипва.В топлото мляко с разтопеното масло сипвам сухата мая и оставям за десетина минути.След това добавям 1 с.л захар и щипка сол.Разбърквам и добавям половината от брашното и един намачкан банан,разбърквам добре и постепенно добавям и останалото брашно.Получава се лепкаво тесто.Изваждам тестото от купата,добавям малко брашно и го доомесвам.Готовото тесто връщам в купата,покривам с кърпа и оставям на топло за около час.
Когато тестото втаса го разделям на две равни части.Взимам едната топка и разточвам на тънък правоъгълник,намазвам с масло,поръсвам с канелената  захар, кокосовите стърготини и по краищата и в средата редя тънки резенчета банан.Навивам тестото на руло и го режа на 8-9 равни парчета.Редя ги в намаслена или покрита с хартия за печене тава.Така процедирам и с втората топка тесто.Пека в предварително загрята фурна на 180°-190° за около 30-40 мин.,но трябва да се наблюдава.Когато "питката" е готова я заливаме със захарна глазура,за целта в купа смесвам 2 с.л разтопено масло,20 мл. пр.мляко и пудрата захар.Според това дали глазурата е по-рядка или по- гъста от това,което желаете може да се добави съответно още мляко или захар.
МОЖЕ ДА ПОСЕТИТЕ И СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ ФЕЙСБУК :
https://www.facebook.com/2bechef-готвя-с-удоволствие-за-любими-хора-1274967372536030/


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ 
ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

КЕКС МОЗАЙКА

Кайма - 600 гр.
Лук - 1 бр.
Хляб - 1 филия
Яйца - 3 бр.
Морков - 1 бр.
Грах - 2-3 с.л. от консерва
Кашкавал - за поръсване
Чесън - 1 скилидка
Червена чушка - 1/2 бр.
Подправки по избор

Сварявам две от яйцата,моркова и чушката.Когато са готови охлаждам и режа на кубчета.В чопъра смилам лука,чесъна и хляба.В купа слагам каймата и добавям последното  яйце,сварените яйца и зеленчуците,грахта,лучената смес и подправките.Разбърквам всичко и изсипвам във форма за кекс или тавичка.Пека в предварително загрята фурна на 190° за 30-40 мин.Когато "кексът" е готов вадя от фурната и поръсвам с настърган кашкавал,връщам да се запече .

    


ТЕЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ 
                                                      ВЪВ FACEBOOK:

                           2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

КРЕМ СУПА ОТ ГРАХ И НАХУТ

Лук - 1 бр.
Морков - 1 бр.
Грах консерва - 200 гр.
Нахут консерва - 200 гр.
Олио/масло
Сол и други подправки по избор
Брашно - 1 ч.л.

Режа лука на дребно,а моркова рендосвам. Задушавам ги в малко мазнина.Доливам вода /около 2 ч.ч/,и оставям да заври.Когато лукът омекне добавям отцедените грах и нахут и овкусявам със сол.Когато супата отново заври махам от котлона и пасирам.Пасираната супа прецеждам през по-едра цедка,за да отстраня люспите от нахута и грахта и връщам отново на котлона.В малко вода разбивам 1 ч.л брашно и добавям към крем супата,за да се сгъсти. Когато супата заври е готова.


ТЕЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ 
ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

понеделник, 23 януари 2017 г.

ЛИМОНОВ КЕКС С ГЛАЗУРА

Яйца - 3 бр.
Захар - 300 гр.
Прясно мляко - 100 мл.
Олио - 80 мл.
Брашно - 400 гр.
Бакпулвер - 1 бр.
Ванилия - 2 бр.
Лимон - 1 бр.
Готова глазура на Д-р. Йоткер с вкус на лимон - 1 бр.

В купа разбърквам яйцата със захарта,добавям млякото и олиото.Разбърквам хубаво и постепенно добавям брашното,в което съм сложила бакпулвера.Разбивам до еднородна смес и добавям ванилията,кората на един лимон и 3 с.л. лимонов сок.Изсипвам сместа в набрашнена или в покрита с хартия за печене кексова форма и пека в предварително загрята фурна на 190° за 35-40 мин.Готовия кекс оставям малко да се охлади и заливам с глазурата,която съм приготвила според указанията на опаковката.


ТЕЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДАНАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора 

неделя, 22 януари 2017 г.

КАРТОФЕНИ МЪФИНИ

Картофи - 800 гр.
Сладки картофи - 200 гр.
Кисело мляко - 1/2 ч.ч
Сода - 1/2 ч.л.
Яйца - 2 бр.
Сирене - 100-150 гр.
Чесън на прах,къри, целина

Беля и слагам картофите да се варят.Сварените картофи изсипвам в гевгир да се отцедят от водата и прехвърлям в голяма купа,намачквам ги и добавям яйцата, натрошеното сирене,подправките и киселото мляко с разтворената в него сода.Разбърквам добре и от сместа слагам в намазнените формички за мъфини.Пека в предварително загрята фурна на 200° около 25-30 мин. или до зачервяване.С тези съставки ще се получат 20-23 бр. мъфини.Аз с половината смес направих мъфини,а с другата картофен кекс.


ТАЗИ И ОЩЕ РЕЦЕПТИ МОЖЕ ДАНАМЕРИТЕ И НА СТРАНИЦАТА МИ ВЪВ FACEBOOK:

2bechef - готвя с удоволствие за любими хора